• Haberler
  • Genel
  • Geleceği Öngören Yapay Zeka Üretimde Verimi Artırıyor

Geleceği Öngören Yapay Zeka Üretimde Verimi Artırıyor

Doruk'un yapay zeka uygulamalarıyla entegre çalışan akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage sayesinde işletmeler, üretim sorunlarını önceden fark ediyor ve fabrikada tam hâkimiyet sağlıyor

Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümünü gerçekleştiren teknoloji şirketi Doruk, akıllı Üretim Yönetim Sistemi ProManage’a entegre olarak kullandığı yapay zeka uygulamalarıyla üretimi kestirimci (prediktif) hale getiriyor. İnsanların yaptığı akıl ve yetenek gerektiren işlerin makine ve bilgisayarlar tarafından yapılmasını ifade eden yapay zeka teknolojisi, dijital bir üretim sisteminin topladığı tüm verilerden anlamlı sonuçlar çıkararak üretime verim, kalite ve hız getiriyor. ProManage sisteminin uzun yıllardır üretime dayalı tüm süreçlerin verilerini topladığını belirten Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, yapay zeka teknolojisiyle birlikte bu verilerden çıkan anlamlı sonuçlar sayesinde ProManage kullanıcılarının makine arıza tahmini gibi üretim sorunlarını önceden fark edip üretime tam hâkimiyet sağlayabildiklerini vurguluyor.

İnsanların yaptığı akıl ve yetenek gerektiren işlerin makine ve bilgisayarlar tarafından yapılmasını ifade eden yapay zeka, dijital fabrikaların verilerini anlamlandırmada kullanıldığında üretime yüksek oranda verim getiriyor. Üretim süreçlerinden toplanan verilerden çıkardığı anlamlı sonuçlarla üretime kestirimci (prediktif) bir özellik kazandıran yapay zeka teknolojisi, herhangi bir olası sorunu oluşmadan önlemeyi ya da soruna yönelik tedbir alabilmeyi sağlıyor. İnovatif ve yüksek teknolojili ürün ve sistemleriyle fabrikalara çağ atlatan teknoloji şirketi Doruk, yapay zeka teknolojisini bugüne kadar 300’den fazla fabrikaya uyguladığı akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ile entegre olarak kullanıyor.

ProManage kullanıcılarının uzun yıllardır üretime dayalı tüm süreçlerin verilerini topladığını belirten Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden;“Toplanan bu verileri bir araya getirdiğimizde herhangi bir sorunu tespit edebiliyor, makine arıza tahmini yapabiliyoruz. Yapay zeka teknolojisi sayesinde olası tüm arızaları geçmişteki arıza kayıtlarından yola çıkarak öncesinde anlayabiliyoruz. Yine yapay zeka ile makineler arasındaki ilişkilere bakabiliyoruz. Makinelerle hurda kodları arasındaki ilişkiyi anlayabiliyor ve analizler yaparak sonuçlar çıkarabiliyoruz. Buna benzer birçok süreci öngörülü şekilde takip edebilmek için öncelikle bir dijital üretim sistemine ihtiyaç var ve bu dijital platformun birçok kaynaktan veri toplaması gerekiyor. Bunun yanı sıra proses datalarını toplayabilmek en önemli nokta diyebiliriz. Yapay zeka teknolojisinin bu verilerden anlamlı bir sonuç ortaya koyabilmesi için bir üretim yönetim sistemine ihtiyaç duyuluyor. Türk mühendisler tarafından uluslararası standartlarda tasarlanmış akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage sistemimiz ise tam bu noktada devreye giriyor. IIoT, artırılmış gerçeklik, makine öğrenmesi teknolojilerinin yanı sıra yapay zeka teknolojisiyle de tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage sistemimizle yapay zeka teknolojisinden aldığımız geribildirimler ve çıkardığımız sonuçlarla kullanıcılarımıza gerekli aksiyonları zamanında aldırabiliyoruz” dedi.

Geleceği öngörmenin üretim işletmelerine tam kontrol sağladığını vurgulayan Özden, “Böylece üretim, bakım ve kalite yönetiminde proaktifliğin önüne geçen, gelecek tahmini odaklı yani prediktif (kestirimci) bir dönem başlıyor. Bu sayede olası sorunlar oluşmadan önlenebiliyor, kayıplar azalıyor, iş verimi ve üretim miktarı artıyor, üretim hızlanıyor ve maliyet ciddi oranda düşüyor. Gelecekte hemen her sektörün bu teknolojiden ciddi oranda yararlanacağını öngörüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Doruk Hakkında

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş olan 22 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, bu hedef doğrultusunda 1998 yılında TÜBİTAK Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Direktörlüğü tarafından desteklenen Ar-Ge projesi olarak dünyanın ilk programlanabilir veri terminallerinden birini geliştirerek yolculuğuna başladı. 1999 yılında, üretimden otomatik toplanan üretim verilerini kullanarak üretim operasyonlarının otomatik olarak planlandığı ilk üretim planlama yazılımı yine TÜBİTAK TİDEB tarafından desteklenmeye değer görülerek bir Ar-Ge projesi olarak hayata geçirildi ve sanayide uygulanarak ticarileştirildi. Kısa sürede Türkiye’de sektör lideri konumuna gelen Doruk,“Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor.Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın isteği ile kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2018’de cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı. 2019 yılını yüzde 200’ün üzerinde büyüme ve 104 çalışanla kapatan Doruk, 2020’de 205 kişi olmayı amaçlıyor. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile partnerlik anlaşması imzalayarak Asya Pasifik pazarına giriş yaptı. Türkiye’nin dijital dönüşümde söz sahibi sanayi kuruluşlarını buluşturan “Doruk’ta Buluşma - Verimli İşletmeler İçin Sanayide Güç Birliği Platformu” etkinliğini 2010 yılından bu yana periyodik olarak düzenleyen şirket, bu alanda bir firmanın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği dünyadaki ilk etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyor.

Bakmadan Geçme