Geçmişine Göz Atmak Gerekiyor… Neden Mi?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük Laboratuarı ''TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ''bünyesinde hizmet vermekteydi…

“Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük laboratuarıyla bölgeye hizmet ediyor.” Başlığını övünerek haber konusu eden ve bununla gurur duyan yetkililere; mevcut laboratuarın nasıl burada kaldığını hatırlatmak isterim.

            Geriye dönelim çok eskiye değil, Mart 2014 tarihine. Bu haberi okuyan MASKİ de ve Büyükşehirde ki yetkililer konuyu çok iyi hatırlayacaklardır. 

            6360 sayılı Kanun ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde büyükşehir belediyesi kurulmuş, bu illerde mevcut il belediyeleri, büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.”  İfadesinin geçtiği kanun ile bahse konu illerden olan Malatya ilimizde de  “İl Özel İdaresi”  kapatılmıştır.

     “MASKİ Laboratuvarı Bölgede Tek” manşeti ile haber yapılan mevcut laortuvar, bahsettiğim tarihte İl Özel İdaresi (Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün) bünyesinde ve yine bölgedeki tek donanımlı tesis olarak hizmet vermekteydi. Ve de bölgenin referans laboratuarı olması için yoğun emek veriliyordu.

            Ancak; dönemin yetkilileri hatırlayacaklar! Yangından mal kaçırma peşinde koşanlar, mevcut idarelere yalakalık peşinde koşup alanlarını korumaya çalışan koltuklar, bu aşamada Mülki idareyi de kullanarak, mevcut labortuvarın cihazlarını kendi kurumlarına alma ve paylaşma telaşına düşmüşlerdi. Ölmüş eşekten nal çekme misali…

            Fakat bu donanımlı tesisin önemini bilen ve kafalarında koltuk, alan ve yer kapma derdi olmayan, sadece işimi nasıl iyi yaparım, bu memlekete nasıl faydalı olurum, büyük şehri nasıl daha büyütürüm diye düşünen “iş manyakları” bunun bu günkü manşetini o tarihte yazmışlardı. Hem de karşılarına bütün idareleri alarak. Bu tesisi dağıtmamak için kendi alanlarını hiçe sayarak. Dert neydi peki? Dedik ya iş manyakları… Koltuk değil, makam değil, alan kapma değil. Birileri yada bir çoğu hak etmeden bu noktalara demir atarken, diğerleri de nereye savrulacağını bilmeden ve de düşünmeden bu günkü manşetin mücadelesini veriyorlardı. Karşılarına birçok makamı alarak, kendi geleceklerini hiçe saymış ve şimdi bu makamlarda oturup sanki bir şeyler üretmiş gibi koltuk işgal eden zihniyetlere yeni ve rütbeli alanlar oluşturmuşlardır.

            Eee ne diyelim ki…

İyi ki bugün bölgede tek olan labortuvar; 

“Niye belediyede kalsın… Ne gerek var ki... Verelim gitsin… Kalırsa bununla uğraşamayız… Karşımıza mı alalım…” ifadelerine karşı dağıtılmadan MASKİ de kalmış…

Bırakanların, bütün riskleri göğüsleyenlerin, nerede olurlarsa olsunlar; “MASKİ Laboratuvarı Bölgede Tek” manşetini attıran memleket sevdalılarının ellerine yüreklerine sağlık.

Bakmadan Geçme