• Haberler
  • Genel
  • Ezber Bozan Tasarımcılar Ödüllerine Kavuştu

Ezber Bozan Tasarımcılar Ödüllerine Kavuştu

EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması'nın kazananları belli oldu

Türk tasarımcı ve Türk mobilya firmalarının uluslararası düzeyde tanınırlığının arttırılması amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması yoğun ilgi ile süreci tamamladı.

 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene “SMART FURNITURE” teması ile düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması Final Gecesi’nde ödüller sahiplerini buldu.

 

Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya bu sene toplam 643 proje katıldı.

 

Jüri toplantısı sonucunda en yüksek puanı alan 10 öğrenci ve 10 profesyonel tasarım finalist olmaya hak kazandı.

 

Ezber Bozan Tasarım Yarışmasına 96 farklı üniversiteden başvuru

 

Yarışmanın öğrenci kategorisinde, toplam 96 farklı üniversiteden alınan başvurular sonucunda; “Eskişehir Teknik Üniversitesi” 32 başvuruyla yarışmaya en çok katılımda bulunan üniversite oldu. Üniversite adına Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Onur ÜLKER’e sertifika takdim edildi.

 

EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın kazananları

 

EİB üçüncü Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi “Leo” isimli projesiyle Berke Ali Altunay olurken, Yağmur Gürol ise “Benimle Oynar mısın?” isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı.

 

Öğrenci kategorisinde ikinci “The Wave” isimli projesiyle M. Münir Gökçeler ve Elif Temiz olurken, Eren Güner de “Ekinox”, isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

 

Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi “Reamy” projesiyle Öykü Akkaya, Asu Yılmaz, Fatma Doğa Bilgiç oldu.

 

Metin Süngü “Quaper” isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

 

Öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılara verilecek nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı sayıda finaliste Bakanlık desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı verilecek.

 

Bu sene de Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği dereceye giren yarışmacılara staj ve iş imkanı konusunda da aracı olacak.

 

Mobilya sektörümüz 10 kattan fazla ihracatını artırdı

 

Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Üretici firmalarla tasarımcıları bir araya getirerek sürdürülebilir ve katma değeri yüksek tasarım temalı bu etkinliğimiz çok anlamlı. Mobilya sektöründe sahip olduğumuz rekabet avantajının tasarım, Ar-Ge, inovasyon ile taçlanacağını bu dinamiklerin geleceği şekillendireceğini biliyoruz. Mobilya sektörümüz her geçen gün pazar payını artırıyor. Net ihracatçı konumundaki sektörlerimizin en önde gelenlerinden olan mobilya sektörümüz 2003 yılında 456 milyon dolar ihracat yaparken 20 yıl sonra ihracatını 10 kattan fazla artarak 4,6 milyar doları aşmıştır. Genel ihracatımızdan daha iyi bir performans göstermiştir. Bu başarılı performans son yıllarda ortaya çıkan olumsuzluklara rağmen gerçekleşti. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen sektörümüz ihracatını sürekli artırdı. 2022 yılında 210 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Dünya ihracatından aldığımız pay 2009’da 1,04 iken bugün yüzde 2 seviyesine ulaştı. Rekabetçiliğimizi korumanın en önemli şartı inovasyon ve tasarım ile daha çok katma değer yaratmaktan geçiyor. Markalaşarak inovasyonda tasarımda yarışarak ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara satabiliriz.” dedi.

 

Gürcan, “Katma değeri yüksek ürünlerle varlığımızı güçlü bir biçimde ortaya koymalıyız. Rakiplerimizi iyi analiz etmeliyiz. Dünya liderlerinin ihraç ettiği mobilya kg değeri yüksek seviyelerde. Bunun nedeni markalaşma ve tasarım. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile bilinç oluşturmalıyız. Bakanlığımızın markalaşmaya destek olan programı Turquality’den 15 mobilya markamız istifade etti ve yurtdışında büyük atılımlar yaptılar, marka bilinirliklerini artırdılar. İnovatif ürünlere geçişle sürdürülebilir ihracat olur. Devlet desteklerimizi sektörün ihtiyaçlarına göre revize ediyoruz. Genç beyinlerin hayalleri ve hedeflerinin ulaşılabilir olması çok önemli. İlk kıvılcımı ateşlemek hepimizin sorumluluğundadır. Dünyaya açılmaları için başarılı genç tasarımcıları ödüllendiriyoruz, daha fazla tasarım için teşvik ediyoruz. Ezber Bozan Tasarım Yarışması gibi tasarım yarışmaları ile tasarımcıları ve sanayicileri aynı ortamda buluşturarak katma değeri yüksek ve özgün tasarımlarla ihracatımızı büyütüyoruz.” Diye konuştu.

 

Hedefimiz en kısa süre içerisinde ilk 5 ülke arasına girmek 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Türkiye, özellikle son 20 yılda yapılan yatırımlarla bölgesinde lider, dünyada ise en önemli üretim merkezlerinden biri oldu. İhracatta son 20 yılda yazdığımız başarı hikayesinde mobilya sektörümüzün ayrı bir yeri var. Sektörümüz, 20 yılda ihracatını 10 kat artırdı. 2022 yılında mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüz 8,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. Küresel mobilya ihracatında 20 yıl önce sadece yüzde 0,3 olan payımız geçen yıl yüzde 1,7’e yaklaştı. Mobilya fasılında dünyada en çok ihracat yapan 11. Ülke konumundayız. Bu fasılda 5,3 milyar dolara yakın bir ihracatımız var. Bu önemli bir başarı. Hedefimiz en kısa süre içerisinde ilk 5 ülke arasına girmek. Ben sektör için emeğini, yüreğini ortaya koyan, özveriyle çalışan tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki mobilya ihracatçılarımız önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarılara imza atacaklar. Türkiye, bölgenin ve Avrupa’nın üretim merkezlerinden biri.Ama küresel ticaretin hacmi giderek büyüyor. Dolayısıyla bizim de yeni yatırımlarla kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Sadece kapasitemizi artırmak da yetmiyor. Aynı zamanda ürettiğimize değer katmak durumundayız. Eylül ayı verilerine göre genel ihracatta kilogram birim fiyatımız 1,42 dolar. Bizim bu rakamı en kısa zamanda 2 doların üzerine çıkarmamız gerekiyor. Katma değerli üretim ve ihracatın yolu belli. Teknolojinin imkanlarından yararlanacağız. Markalı üretimi artıracağız. İşin içine tasarımı, inovasyonu, yeşil üretimi katacağız. İnanıyorum ki bugün yarışmamızla hem mobilya hem de moda endüstrimiz çok başarılı tasarımcılar kazanacak.” dedi.

 

Mobilya ihracatı 2023’ün Ocak-Eylül döneminde 3 milyar 390 milyon dolar oldu

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak yaklaşık 20 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırıyoruz.  Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız ile beraber EİB bünyesinde toplamda dört farklı sektörümüzün tasarım yarışması var. Ve bu sektörlerimiz, tasarım ekosistemi güçlü bir şekilde Türkiye ortalamasının çok üzerinde katma değerli ihracat gerçekleştiriyor. Çünkü hepsi tasarıma ciddi yatırımlar yapıyor. Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızda yarışmacılarımızın paftadaki çizdikleri projenin kalitesi, kreatifliği ve daha uygulanabilir, üretilebilir tasarımlar yapmaları adına her geçen yıl büyük ivme kaydediyoruz. Küresel ihracatta her sene bir basamak atlayarak; 4 milyar doları aşan ihracat hacmine ulaşan mobilya sektörümüz 2023’ün Ocak-Eylül döneminde ihracatını 3 milyar 390 milyon dolara taşıdı.   Ülkemizde kuvvetli bir endüstriyel tasarım kültürünün oluşması, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmak için mobilya ihracatçısı firmalarımızdan tasarıma yönelik çalışmalara daha fazla destek olmalarını bekliyoruz.” dedi.

 

Türk Mobilyasının tüm dünyada bir marka olması yönünde önemli ve emin adımlar atıyoruz

 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Tasarımcılar ile mobilya sektörünü bir araya getirerek, tasarım kültürünün sektörümüzde tabana yayılmasını, uluslararası piyasada rekabet gücümüzün yükselmesini ve Türk Mobilyasının tüm dünyada bir marka olması yönünde önemli ve emin adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, Birlik olarak Ege Mobilyasının Uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak yürüttüğümüz Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Kümelenme projesi kapsamında firmalarımızın kurumsal kapasitelerini geliştirmek adına bir dizi eğitim ve danışmanlık faaliyeti yürüttük ve buna yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile devam etmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

Türkiye, dünyada mobilya denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden olacak

 

Başkan Gürle, “Yine Birlik olarak, alım heyeti ve ticaret heyeti organizasyonlarını çok önemsiyoruz. Modeko fuarı ile eşzamanlı gerçekleştirdiğimiz Suudi Arabistan ve Fas Alım heyeti ile yine geçtiğimiz Ağustos ayında Güney Afrika’ya yönelik organize ettiğimiz mobilya ticaret heyeti sayesinde firmalarımızın yeni iş fırsatları yakalamalarını sağladık. Önümüzdeki süreçte ticaret heyetlerimize İsrail, Fas ve Suudi Arabistan ile devam edeceğiz.   Bir yandan da uluslararası fuarlara info stantlarla katılım sağlıyoruz. Titizlikle üzerine çalıştığımız ve bugün burada 3.sünü düzenlediğimiz yarışmamız, tasarımı sanayici ile buluşturarak uzun vadede hedeflerimize ulaşmamıza ve bu sayede dünyada mobilya denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden olmamıza katkı sağlıyor.” diye konuştu.

 

Ege mobilyayı katma değerli ihraç ediyor

 

Ali Fuat Gürle, “Kanadalı bir grafik tasarımcı Robert Peters der ki “Tasarım kültürü yaratır. Kültür değerleri şekillendirir. Değerler geleceğe yön verir.” Tasarımın ve tasarımcının desteklendiği yarışmamız sayesinde finalistlerimizden birinin geleceğine yön verilmiş durumda, finalistimiz şu anda Ticaret Bakanlığımızın desteği ile İtalya’da tasarım eğitimi alıyor. Ayrıca her yıl birincilik ödülü alan finalistlerimizi Dünyanın en önemli mobilya fuarı olan İtalya’da düzenlenen İsaloni fuarına götürerek, global ölçekte mobilya tasarım trendlerini yakından görmelerini sağlıyoruz. Türkiye olarak mobilya sektöründe ortalama ihracat birim fiyatımızın yükselmesi için tasarıma daha fazla önem vermeliyiz. Şu anda ortalama kg fiyatımız 3,28 dolar. Ege Mobilyası olarak ise ortalama ihracat birim fiyatımız 3,54 dolar. Ege olarak daha yüksek birim fiyatla ihracat yapıyor olmamız da gösteriyor ki gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle katma değerli ihracat hedefimiz için doğru yolda ilerliyoruz, ancak atmamız gereken daha çok adım var. Bunun için paydaşlarımızın desteği her zaman için önem taşıyor.” dedi.

 

Tasarımlarımda teknoloji ile tasarımın ilişkisine odaklanıyorum

 

Yarışmanın finalistlerinden Kentsel Tasarımcı Merve Tiryaki, “Yarışmalar Türkiye’deki tasarım ve mobilya ekosistemi için çok önemli. Yeni fikirler bulmak, araştırmak için bizlere büyük bir fırsat sunuyor. Tasarım yarışmalarının hem öğrenciler hem profesyoneller için sayısının artmasını temenni ediyorum. Tasarımlarımda teknoloji ile tasarımın ilişkisine odaklanıyorum. Türkiye’de bu alanda çalışan çok fazla tasarımcı yok. Bu yarışmalar yeni alanlara da dikkat çekecektir. Değişen gündelik hayat pratiklerimize ve sorunlarımıza çözüm bulmak adına tasarımımı oluşturdum.” dedi.

 

Bu yarışmalar sayesinde toplumun ihtiyacı olan fikirlere değer veriliyor 

 

Yarışmanın finalistlerinden Mimar Ayça Yazıcı ise “Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının konusunu ve içeriğini çok beğendim. Daha sıklıkla yapılması gereken yarışmalardan biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu yarışmalar sayesinde toplumun ihtiyacı olan fikirlere değer veriliyor. Anne ve bebeği kamusal alanda var edebilecek, anne ve bebekler için tasarlanmış kamusal alanda ve her alanda kullanılabilecek bir kent mobilyası projemle yarışmaya katıldım.” Diye konuştu.

 

Endüstriyel tasarımın duygusal tarafını keşfetmeye çalıştım

 

Endüstriyel Tasarım öğrencisi Berkay Çatalyürek ise “Projem geleneksel mobilyadan ziyade cesur bir proje. Yoğun duygu ve hissiyatı mobilya ile birleştirdim. Son halinin finale değer görecek şekilde kalması benim için çok anlamlı. Endüstriyel tasarımın duygusal tarafını keşfetmeye çalıştım. En sınırları zorladığım projeydi. Benim projem “anı” ve “yadigar” kavramından ortaya çıktı. Teknolojiyi kullanarak mobilya ile anılarla etkileşime geçebileceğimiz bir proje tasarladım. Soyut kavramların teknoloji ile birleşerek somut temsilcileri olan nesnelerle o köprüyü kuruyorum. Projemin bir diğer çıktısı da ilgi alanlarımızı daha etkili bir şekilde gösterme imkanı sunması.” dedi.

 

Endüstriyel tasarım yarışmaları içinde en prestijli ve en iyilerinden biri

 

Mimarlık öğrencisi Yunus Emre Bolat, “Tasarımımız öğrencileri ve çocukları merkeze alıyor ve farklı projelerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Ana hedef insan odaklı ve çocuklarında bir katkısının, tasarımın parçası olması. Çok iyi düşünülmüş bir yarışma, çok güçlü bir jürisi var. Sosyal medya kanallarından çok sıkı takip ettik. Endüstriyel tasarım yarışmaları içinde en prestijli ve en iyilerinden biri.” dedi.

 

Kamusal alanlarda çocuklar için tasarım oluşturduk

 

İç Mimarlık bölümünden yeni mezun olan Betül Genç, “Erkenden sektörün içinde bulunmak, bu imkana sahip olmak çok değerli. Tasarımımız kullanıcı kitlemiz çocuklardı ve tasarıma kullanıcıları da dahil ederek ikisini de birleştirdik. Kamusal alanlarda çocuklar için tasarım oluşturduk. Ezber Bozan Tasarım Yarışması çok heyecan vericiydi, çok detaylı çalıştık ve neler yapabildiğimizi görmemize yardımcı oldu, hiç bu kadar detaylı çalışma içinde bulunmamıştık.” dedi.

 

Final gecesi Ticaret Bakanlığı ve TİM yetkilileri, Birliklerimiz Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleriyle, Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

 

Ödüller neler?

 

Nakdi Ödüller            Öğrenci         Profesyonel

Birinci                          40.000 TL     75.000 TL

İkinci                           30.000 TL     50.000 TL

Üçüncü                        20.000 TL      25.000 TL

 

Yurtdışı Fuar Katılımı Ödülü

 

Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

 

Üniversite Özel Ödülü

 

İş veya Staj Ödülü

 

Jüri Üyeleri

 

Berkay Gürsoy

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Anadolu Isuzu

 

Ece Yalım

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Artful İç Mimarlık & Ece Yalım Design Studio

 

Enrique Marti

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Enrique Marti Design Studio

 

Fulden Dehneli

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Fuldende

 

Gamze Güven

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Tasarım Üssü

 

Fikri Doruk Yorgancıoğlu

Dorya Global Yönetim Kurulu Başkanı

Dorya A.Ş.

 

Mehmet Mehmetalioğlu

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Volvo Cars

 

Özlem Yalım

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Tepta Aydınlatma Stratejik Marka Direktörü

 

Serdal Korkut Avcı

Endüstriyel Tasarım

Direktörü Arçelik

Bakmadan Geçme