Evlerimiz Bilgisayarlardan

Bilgisayar Mühendisi ÖNDER SÖNMEZ

    Bilgisayar teknolojileri, her sektöre kolaylık sağladığı gibi belki de en çok inşaat sektörüne kolaylık sağlamıştır. Mimar ve mühendislerin bilgisayar ortamında tüm işlemleri yapabilmesi inşaat şantiyelerinin daha kısa sürede teslim edilmesini de sağlayarak, en çok zamandan ciddi anlamda tasarruf sağladı. 
    Bir inşaatı yapabilmek için önceleri aylarca süren tasarım ve zemin etüt işlemleri yürütülür, A0 olarak tanımlanan kâğıtların üzerine projeler hazırlanır, en ufak detayları gözle kontrol edilir, kalemin bile hata yapmasına imkân sağlanmaması için büyük özveri gösterilirdi. Bu işlemler yürütülürken maliyetler artar, projeler defalarca değişir, bir inşaatın bulunduğu yerden, temeline kadar, temelinden inşaatın bitimine kadar detaylı kontroller defalarca yapılırdı. İnşaatın maliyetlerinden çok, ona harcanan emek ve insan hayatının sorumluluğu mühendisinden mimarına ve işçisine kadar paylaşılırdı. 
    Milenyum çağı ile birlikte bilgisayar teknolojileri inşaat alanında da çok büyük atılımlar gösterdi. Bir inşaatın yapımına başlamak isteyen insanlar, bilgisayarlar sayesinde inşaatı daha proje aşamasında iken bitirme imkânı buldular. Proje üzerinde yapılan hatalar bilgisayarlar tarafından tespit edilerek en azından kâğıt maliyetlerini azalttılar. İnşaatın depreme dayanıklı olup olmadığından tutun metrekare başına ne kadar inşaat oturumu olabileceğine kadar bilgisayarlar yardımcı oldular. Bir kelebek etkisi olarak düşünüldüğünde ise şehirler yeniden tasarlanmaya ve oluşturulmaya başlanmış oldu. 
    Şimdilerde artık yeni teknoloji ve otomasyon işlemlerinin tümleşik yapısı içerisinde evlerimizi de artık bilgisayarlar inşa etmeye başladı. Dünya ülkelerinin birçoğunda uygulaması başlayan bu şantiyelerde artık 3 boyutlu yazıcı olarak adlandırılan sistemler kurularak harcın dökülmesinden duvarların örülmesine kadar tüm inşaatı bu yazıcılar yapmaya başladı. Yeni bir teknoloji olması sebebi ile henüz site tarzı inşaatlar yapılamasa da teknoloji, bu ilerleme ile Mars’ta koloni kuracak ve insansız işlem yapabilen yapay zekâ araçları ile inşaat yapabilecek kadar alt yapıya sahip olmuştur. Aşağıdaki faydalı bazı linkler kısmını incelediğinizde insanlığın hayal gücünün ne kadar olabileceği hakkında yeni fikirleriniz olacaktır.  
Bilgisayar Mühendisi
ÖNDER SÖNMEZ
Faydalı Linkler; 

https://www.youtube.com/watch?v=dnoksCqJCA4

https://www.youtube.com/watch?v=uBoFDIMUISM

https://www.youtube.com/watch?v=1fxaAENrZYw&t=604s

Bakmadan Geçme