Eskişehir'e Ipard Desteği Kapıda
Çiftçi ve Kırsal Alan Girişimcisine 2.25 Milyon Euro'ya Kadar Hibe İmkânı
2023 yılı içerisinde uygulanmaya başlanacak olan IPARD programı Eskişehirli üreticilerin de hizmetine açılacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş; “Avrupa Birliği Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) artık Eskişehir’de de uygulanacak. 2023 yılı içerisinde uygulanmaya başlanacak olan IPARD programı Eskişehirli üreticilerin de hizmetine açılacak. Programın ilimizin tarım ürünlerinin katma değerli hale getirilmesine ve istihdamına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Bu amaçla, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki mali yardımların Kırsal Kalkınma Bileşeni için ayrılan IPARD fonlarını kullandırmak üzere 2007 yılında 42 ilde kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi faaliyetlerini yürütmek üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulmuştur.
2023 yılı içerisinde uygulanmaya başlanacak olan IPARD III programı ile birlikte Eskişehir’de de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) temsilciliği açılması kararlaştırılmıştır. Alınan bu kararla 2023 yılından itibaren Eskişehir’de çiftlik yatırımları, kırsal kalkınma, gıda sanayii ve turizm yatırımlarına önemli hibe desteği verilecektir. IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksızdır. Yani bu kapsamdaki destekler geri ödemesiz olarak verilmektedir.
Şu ana kadar programın uygulandığı 42 ilde; rekabetçi bir tarım sektörünün oluşturulması, fiziki potansiyelin geliştirilmesi, kırsaldaki ekonomik kapasitenin ve çeşitliliğin iyileştirilmesi için uygulanan ve 2016'da sona eren IPARD I kapsamında 10 bin 653 projeye 1 milyar 46 Milyon Euro destek sağlandı. Ardından uygulamaya alınan IPARD II ile 11 bin 22 proje için toplam 676 Milyon Euro ödeme yapıldı.
Eskişehir’de de uygulanacak IPARD III Programı'nda AB katkısı 430 milyon avro olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla bu bütçenin toplamda 555 Milyon Euro’ya çıkması beklenmektedir. Program kapsamında başvuru sahiplerine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında yüksek hibe verilmekte olup aynı zamanda yapılan yatırımlara vergi muafiyeti de sağlanmaktadır.
Eskişehir’de hali hazırda Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Ekonomik Yatırımlar ve Ekonomik Altyapı Yatırımları kapsamında özellikle 2020-2022 yıllarında gösterilen gayret ile 2006-2022 yılları arasında Kırsal Kalkınma Destek Programı kapsamında; toplamda 5.645 projeye 176 Milyon 380 Bin TL hibe ödemesi yapılmış; 3034 kişiye istihdam sağlanmıştır.
2023 yılı içerisinde uygulanmaya başlanacak olan IPARD III programı ile birlikte Eskişehir’de TKDK temsilciliğinin açılması ilimiz çiftçileri ve kırsal alan girişimcilerine vergi muafiyetiyle beraber sağlayacağı yüzde 50 ile yüzde 75 arasındaki yüksek hibe oranıyla 3 Milyon Euro (65 Milyon TL) büyük yatırım imkânı sunacaktır. Eskişehirli yatırımcı, sağlanacak bu yeni hibe imkânla yaptığı bu yatırım karşılığında, yaptığı harcamanın %50 - %75’ini yani 32-50 Milyon TL (1.5-2.25 Milyon Euro) sini hibe olarak destek alabilecektir.
IPARD programı ve TKDK çiftçimize, kırsal alan girişimcimize, sanayicimize, turizmcimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.