En İyi Narkotik Polisi Anne Uygulama Toplantısı

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde,

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, İçişleri Bakanlığı’nın 19.04.2021 tarih ve 2021/7 sayılı genelgesi gereğince hazırlanan “En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi Uygulama Toplantısı” Vali Seddar Yavuz başkanlığında İl Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya, Vali Seddar Yavuz ve eşi Selda Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in eşi Sevgi Er, Vali Yardımcısı Sedat Özdemir, Vali Yardımcılarının eşleri, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ve eşi Feray Çankal, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Tolunay Başer, ASH Müdürü Ali Sait Çeçen, kurum müdürleri, Malatya Yeşilay Şube Başkanı Burak Ata, emniyet personeli, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve proje katılımcıları katıldı.
Vali Seddar Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada; “Evlatlarımızın en iyi şekilde yetiştirilmesi için devlet ve vatandaşlar olarak fedakârlık gösteriyor hem kendilerine hem de ailelerine ve milletimize faydalı bireyler olarak yetişmeleri için büyük sorumluluklar üstleniyoruz. Bu vesileyle milletimize evlat kazandıran tüm anneleri gönülden tebrik ediyor, evlatlarımızın yollarının açık olmasını diliyorum.
Kıymetli ebeveynler, özellikle de anneler; günümüzdeki dijitalleşme ne yazık ki evlatlarımızı bizden daha fazla etkiliyor. Bilgisayarlar ve cep telefonları, çocuklarımızı bağımlı hale getirdi. Eskiden ebeveynler, çocukları odalarındayken onların güvende olduklarını düşünürdü. Ancak bugün çocuklarımız odalarında bile bir tuşla dünyanın öbür ucuna bağlanabiliyorlar. Şehirleşme gibi faktörler de evlatlarımızın yaşamını daha zor hale getiriyor. Onlar, birçok dış etkenle mücadele etmek zorundalar.
Anne ve baba olarak çocuklarımızın ellerinden sımsıkı tutmalı, nerede, kiminle zaman geçirdiklerini yakından takip etmeliyiz. Çocuklarımıza sadece maddi imkanlar sunarak gönüllerini kazanamayız. Onlara zaman ayırmalı, her birinin farklı yetenek ve kişiliklere sahip olduğunu unutmamalıyız. Akademik olarak başarılı bir çocuğa gösterilen ilgi, diğer çocuklara da gösterilmelidir. Aksi takdirde diğer çocuklar, kendi varlıklarını ispat etmek için yanlış yollara başvurabilirler.
Bu şehirde vali olarak yaklaşık üç aydır görev yapıyoruz. Emniyet, jandarma ve istihbarat birimlerimizle birlikte özellikle uyuşturucuya karşı yoğun operasyonlar gerçekleştiriyoruz. 2024 yılı itibarıyla 2.724 olay meydana geldi ve 3.793 kişi gözaltına alındı. Bu operasyonlar neticesinde çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Uyuşturucu ticareti yapan kişilere karşı sürekli olarak operasyonlar düzenliyoruz.
Ayrıca, “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi kapsamında annelere yönelik bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. 2023 yılı içinde 25.818 kişiye ulaşılmış olup, 2024 yılı itibarıyla bu sayı %34 oranında artmıştır. Sadece uyuşturucu bağımlılığı değil, dijital bağımlılık da çocuklarımız için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlarımız, bu konularda sizlere detaylı bilgi verecekler.
Bizim birinci görevimiz, uyuşturucu ticareti yapanlarla mücadele etmek. Ancak bu sorunun sadece polis tedbirleriyle çözülemeyeceğini bilmeliyiz. Hep birlikte çocuklarımıza sahip çıkmalı ve onları duygusal anlamda desteklemeliyiz. Bu vesileyle, uyuşturucuyla mücadelede fedakârca çalışan tüm güvenlik birimlerine, emniyet ve jandarma personelimize teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali Yavuz’un konuşmasının ardından, Malatya Yeşilay Şube Başkanı Burak Ata ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. H. Birgül Cumurcu çocuklarımızın narkotik maddeden korunmasıyla  ilgili sunum yaptı.
İl Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Yeşilay Şube Başkanlığı tarafından açılan stantları gezen Vali Yavuz, yetkililerden bilgi aldı.
Kadınlar arasında uyuşturucu kullanım oranı, erkeklere kıyasla çok daha düşüktür. Mevcut bulgular ve annelerin feraseti, madde kullanımıyla mücadelede annelere yönelik farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetlerinin artırılmasının önemini göstermektedir. Bu sebeple, 23.10.2020 tarihinde "En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi" başlatılmıştır. Projenin hedef kitlesi, anneler ve anne adaylarıdır. Bilinçlendirme ve farkındalık eğitimlerine katılacak anneler, belediyeler, muhtarlar, halk eğitim merkezleri, STK'lar, din görevlileri ve okul aile birlikleriyle koordinasyon kurularak belirlenmektedir.
Uyuşturucu ile Mücadelede İstatistikler İlimiz genelinde 2024 yılı itibarıyla;
     2.724 olayda 3.793 kişi gözaltına alınmıştır.
     395 kişi TCK-188 (Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti) kapsamında tutuklanmıştır.
Yapılan operasyonlar neticesinde; 
    402,109 kg uyuşturucu madde, 
    255.516 adet uyuşturucu hap, 
    6.022 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir.
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından 2023 yılı başından 07 Ekim 2023 tarihine kadar;
    1.482 olayda 2.100 kişi gözaltına alınmış,
    272 kişi TCK-188 kapsamında tutuklanmıştır.
    330,413 kg uyuşturucu madde,
    60.171 adet uyuşturucu hap ve 1.698 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir.
2024 yılında, 2023 yılına göre;
o    Olay sayısında %84,
o    Şüpheli sayısında %81,
o    Tutuklu sayısında %45,
o    Ele geçirilen uyuşturucu madde miktarında %22,
o    Ele geçirilen uyuşturucu hap miktarında %325 artış kaydedilmiştir.
İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 2024 yılında;
    2337 olayda 3267 kişi gözaltına alınmış,
    330 kişi TCK-188 kapsamında tutuklanmıştır.
    278,704 kg uyuşturucu madde, 
    232.888 adet uyuşturucu hap, 
    77 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir.
İl Jandarma Komutanlığı tarafından ise;
    387 olayda 526 kişi gözaltına alınmış,
    65 kişi TCK-188 kapsamında tutuklanmıştır.
    123,405 kg uyuşturucu madde, 
    22.628 adet uyuşturucu hap, 
    5.945 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir.
2024 yılı boyunca toplamda;
    36.820 kişiye bilgilendirme eğitimleri verilmiş olup, bu eğitimlerde UYUMA aplikasyonu hakkında bilgi verilerek broşürler dağıtılmıştır.
 

Bakmadan Geçme