Ekonomi Daha da Gğçlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çankırı'nın Çerkeş ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Ekonominin günden güne daha da güçleneceğine dikkati çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, eylül ayı sektörel güven endeksinin açıklandığını kaydetti. Ekonomideki beklentilerin her geçen gün daha iyiye gittiğini anlatan Bakan Varank, "Biz bu iyileşmeyi kalıcı hale getirme gayretindeyiz." diye konuştu.

Çankırı'daki 600 milyon liralık yatırıma ev sahipliği yapan üretim merkezinin tam kapasiteyle çalıştığında 2 binin üzerinde kişiye ekmek kapısı olacağını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kaynaklarını yatırım ve istihdama yönlendirmeleri konusunda yatırımcılara çağrıda bulundu.

 
Açılış törenine, Bakan Varank'ın yanı sıra, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu ile belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.


2 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çankırı'nın Çerkeş ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 10 fabrikanın toplu açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, 600 milyon liralık yatırıma ev sahipliği yapan üretim merkezinin tam kapasiteyle çalıştığında 2 binin üzerinde kişiye ekmek kapısı olacağını ifade eden Bakan Varank, OSB'de tekstilden mobilyaya, makineden metal işlemeye varıncaya dek pek çok farklı sektörde üretim gerçekleştirileceğini dile getirdi. 

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
Burada üretilen ürünlerin sadece iç piyasaya sunulmakla kalmayacağını anlatan Varank, "İhracatla da ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Çankırı yılın 8 ayında yüzde 28'lik bir ihracat artışını yakaladı. Bu yatırımlarla ihracat artışlarının artarak devam edeceğinden hiç kuşkum yok." şeklinde konuştu. 


13 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ
Çankırı'nın Orta Anadolu'daki güçlü üretim merkezlerinden biri olmasını istediklerini belirten Varank, bu amaçla kente çeşitli alanlarda destek sunmaya devam edeceklerini vurguladı. Çankırı'da 17 senede 5 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 13 bin kişinin istihdam edilmesini sağladıklarına işaret eden Varank, teknoparkta savunma, biyoteknoloji, elektronik, haberleşme, yazılım, nanoteknoloji ve ileri malzemeler alanlarında kümelenmeler olmasını planladıklarını anlattı.

100'DEN FAZLA PROJE 
Varank, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bölgesel kalkınma desteklerinin de bakanlıklarının kontrolünde yürütüldüğüne değinerek, "Bu manada Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız (KUZKA) Çankırı'da 100'den fazla projeye 65 milyon liralık destek sağladı. Ajans desteğiyle kurulan güneş enerjisi santrali sayesinde temiz enerji üretimi yapılarak, belediye bütçesine her yıl 1 milyonun liranın üzerinde net katkı veriliyor. Çerkeş OSB'nin doğal gaz altyapısı, ajansımızın destekleriyle tamamlandı. Biliyorsunuz şehrimizde sicil almış 6 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Korgun, Şabanözü ve Çerkeş OSB'lerinin altyapı inşaatları büyük ölçüde tamamlanmış durumda ancak doluluk oranları hala arzuladığımız seviyelerde değil." ifadelerini kullandı. 


SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSİ
Bakan Varank, finansman maliyetleri ve enflasyonun düştüğünü, döviz kurlarında istikrarı yakaladıklarını kaydederek, "Dün eylül ayı sektörel güven endeksleri açıklandı. Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven göstergeleri yukarı yönlü hareket ediyor. Yani ekonomideki beklentiler her geçen gün daha iyiye gidiyor. Biz bu iyileşmeyi kalıcı hale getirme gayretindeyiz." şeklinde konuştu. 


ÜRETİM İÇİN DOĞRU ADRES
Yatırımcılara çağrıda bulunan Varank, "Ekonomi günden güne daha da güçlenecek. Hazır kurulu üretim altyapıları varken, kaynaklarınızı yatırıma ve istihdama yönlendirmenin tam zamanı. Çankırı, insan kaynağı ve lojistik açıdan sunduğu avantajlarla üretim için çok doğru bir adres. OSB'lerimiz emrinize amade. Buradaki imkanlardan en iyi şekilde faydalanmaya odaklanın." değerlendirmesinde bulundu.

2023 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ
Türkiye'nin önünde 4 yıllık kesintisiz bir reform ve atılım dönemi olduğuna işaret eden Bakan Varank, daha güçlü bir Türkiye için kolları sıvadıklarını ve yönlerini belirlediklerini ifade etti. Katma değerli üretim ve teknoloji liderliğinde yeni bir başarı hikayesinin yazılacağını belirten Varank, "Bu yolda atacağımız adımları geçtiğimiz günlerde açıkladığım 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz belirleyecek. Bu stratejiyi milli teknoloji hamlesi ruhuyla hazırladık ve Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken oldukça somut ve iddialı hedefler koyduk. 5 ana politika eksenimiz var" diye konuştu. 


TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ
 
Ekim ayında stratejilerinin omurgasını oluşturan teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı için çağrıya çıkacaklarını bildiren Varank, "Programla birlikte yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlıyoruz. Bunun için odak sektörlerdeki öncelikli ürünleri belirledik, bunları destekleyeceğiz. Bu kapsamda tüm destekleri bir bütün halinde yönetecek, alıcı ve üreticiyi aynı anda teşvik edeceğiz. Bu, Türkiye'de ilk defa oluyor." ifadesini kullandı.

İLK YATIRIM BAŞVURULARI
İlk defa işin hem arz hem de talep tarafını buluşturan, somut desteklere döken bir program uygulanacağının altını çizen Varank, "Program kapsamında stratejik ya da proje bazlı yatırım teşviklerimizi girişimcilerin hizmetine sunacağız. Pilot uygulama olarak makine sektörüyle başlıyoruz. Ürün listemiz geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandı. Önümüzdeki günlerde ilk yatırım başvurularını almaya başlıyoruz. Bu programı lütfen yakından takip edin, müşterinizi de bulup kapımızı çalmanızı bekliyoruz. Biz güçlü ve dinamik bir ülkeyiz. Küresel ekonomide daha üst basamaklarda olmayı hak ediyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için her türlü imkanı seferber ediyor, üzerimize düşenleri fazlasıyla yerine getirmeye çaba gösteriyoruz." dedi. 


Bakan Varank, törenin ardından OSB'de bulunan sanayi tesislerini gezdi.

Bakmadan Geçme