Eğitimde Sistem Değişikliği: Teog Kalkıyor

Yapılan resmi açıklamalar, bu sene itibari ile TEOG sınavının artık uygulanmayacağı yönünde.

Bakanlık yetkilileri bu değişikliğe gidilmesinin temel sebebinin çocukların çok erken yaşta oldukça yoğun bir sınav stresi, performans endişesi yaşamaları ve en önemlisi gelişimleri adına çok kritik olan bu yaşlarda hayatın diğer tüm alanlarından uzaklaşmak ve sadece akademik yaşantıya odaklı yaşamak zorunda kaldıklarını belirtmekte. Mektebim Rehberlik Birimi uzmanları TEOG sonrası için tavsiyelerde bulundu.

 

Hangi ülkede, nasıl bir eğitim sistemi olduğundan bağımsız ‘performans’ ve ‘başarı’ bireyleri oldukça endişelendiren durumlardır. Özellikle ön ergenlik ve ergenlik döneminde zaten yapısal olarak, özellikle kendisi ile ilgili yoğun bir keşif ihtiyacı ve dolayısıyla beraberinde ‘Ben kimim?’, ‘Beni hayatta neler bekliyor?’, ‘Beni, ben yapan başarıları mı?’, ‘Nelerden keyif, alıyor, kimi örnek alıyorum/almalıyım?’ gibi zihinlerindeki birçok soruya yanıt arayan öğrenciler, bir de üzerine sosyal yaşantıdan soyutlanmaları gereken bir dönem eklenince oldukça güçlük çekiyorlar.

 

Peki, şimdi TEOG kalktı ise o zaman bol bol gezip, spor yapmalı ve akademik yaşantıyı biraz daha rölantiye mi almalıyız?Bu değişim sürecinin en fonksiyonel ve temkinli şekilde geçmesi adına öğrenciler ve ailelerine bir kaç önerileri:

 

Ailelere Öneriler:

 

Bu bilginin duyulması ile öğrenciler oldukça sevinecek, sınav senesinin başlayacağı kaygısından kurtulduklarını düşündükleri için bir rehavet içerisine gireceklerdir.Zaten aile ilişkilerinin gergin olma ihtimalinin çok yüksek olduğu bu yaş döneminde sizin; ‘Bak, çok da bırakmayalım sistemli çalışmayı, ne olacağı belli olmaz ve lise için yine de bir sınava girmen elbet gerekecek’ gibi öneri ve/veya söyleminizi çocuğunuzun büyük bir isyan ile karşılayıp, uyum göstermemesi olasıdır.

 

  • Akademik yaşantıdaki değişimin ailevi ilişkilerinize yansımaması adına mutlaka okulunuz eğitimci ve psikolojik danışmanlardan destek alın ve henüz yapmadılar ise, çocuklara kendi öğretmenlerinin, süreçler ile ilgili bilgilendirilmesi ve çalışma planlarının yapılandırılması ile ilgili yol göstermeleri ve süreci takip etmelerini talep edin.
  • Siz de bir ebeveyn olarak, güncel değişimleri yakından takip edin ama her bir haberi çocuğunuz ile paylaşıp, bu konudan sıkılmasına sebep olmayın.
  • Bir uzman ve/veya okuldaki eğitimcilerin desteği ile çocuğunuz için en uygun çalışma planını oluşturun.
  • TEOG un kalkmasının ne işe yarayacağını merak eden ve boşalan zaman dilimlerini ne ile doldurabileceği konusunda heyecan içerisinde olan çocuğunuza, hem onun gelişimine katkı sağlayacak hem de keyif alacağı bir uğraş için fırsat yaratın.
  • Boşalan zaman diliminde ilgileneceği uğraşın bireysel gelişimini desteklemesinin yanın da ileriki dönemde (ülkemizde olması planlanan/arzulanan sistemde) ya da yurt dışı eğitim sisteminde, okullara kabul sürecinde ne denli önemli olduğunu mutlaka aktarın. Yani spor, sanat, gönüllülük aktivitelerinin hem anlık kazanımları hem de uzun vadeli kazanımlarını idrak etmesi için ona destek olun.
  • Yeni süreç ile ilgili açıklamalar, derslerini çok boşlar ise tekrar motivasyonunu ve disiplinini kazanması için yapılacak konuşmaların hem daha sınırlı hem de daha az çatışmalı olduğu ebeveyn tarafından yapılması, ilişkinin korunması ve çocuğunuzun akademik olarak da zarar görmemesi adına işlevsel olacaktır.

 

Öğrencilere Öneriler:

  • Sınavların, stresi tetiklemesinin yanı sıra, düzenli çalışmaya da teşvik etmesini göz ardı etme.
  • İstediğin bir liseye gidebilmek ve istediğin bölümü, istediğin üniversitede okuyabilmenin de düzenli ve sistemli çalışmaya bağlı olduğunu; yapılan değişikliğin bunlarla ilgili olmadığını unutma.
  • Seni bekleyen TEOG için konuları yetiştirme heyecanı ile değil ama bir gün mutlaka tüm bildiklerini ifade etmen gerekecek bir değerlendirmeye gireceğini bilerek; sonradan üst üste binmiş, çalışsan da yetişmeyecek konu ve bilgiler yığını olmaması için kendine bir sistem oluştur ve çalışmalarını bu şekilde sürdürmeye özen göster.
  • İşin elbette tadını da çıkarmalısın! Düzenli çalışmalarını, okul başarını sağlayacak ve ilerleyen yıllarda gireceğin sınav için hazır olmana destek olacak ölçüde-programlı bir şekilde gerçekleştirmelisin elbette, ama bunu yanında özel hocalar, etütler gibi zamanını alan ve ailenin/öğretmenlerinin de onayı ile azaltılan bu yoğun saatlerine seni mutlu edecek etkinlikler koy.
  • Mutlaka kendini mutlu hissettiğin bir spor ya da sanat etkinliğine dâhil ol.
  • Ülkemizde sivil toplum kuruluşlarında genellikle daha büyük yaş gençler gönüllü olarak görev almakta. Ama sen de, öğretmenlerin ve ailen ile görüşebilir ve ‘gönüllü’ olarak çalışmak, birilerine ya da bir duruma destek olmak istediğini söyleyebilirsin. Gönüllülük çalışmalarında hem çok eğlenebilir, yeni arkadaşlar edinebilir hem de gerçekten birilerine yardım edebilmenin mutluluğunu tadabilirsin.
  • Öğretmenlerin ve ailenden, değişen sistem ile ilgili bilgi almayı da unutma.

 

Değişen sistemde göz ardı etmemen gereken durumları da son olarak hatırlatmak isteriz:

 

  • Hayata geçecek olan sistemde okul notlarını büyük ihtimalle çok önemli olacak.
  • Hayata geçecek olan sistemde okul dışı aktivitelerin de büyük ihtimalle çok önemli olacak.

Bu ne mi demek?

 

Okul dışı aktiviteler; bir spor/sanat/gönüllü projeler ile uğraşıp uğraşmadığın, uğraştın ise bu çalışmaları ne kadar süredir, ne ölçüde düzenli yaptığın ve yaptığın bu çalışmalardan elde ettiklerini ifade eder. Yani keyif alarak yaptığın etkinliklerin hayatın adına değerinin öneminin farkında olman oldukça mühim. Sevdiğin, yaparken kendini iyi hissettiğin ve dolayısı ile disiplinli bir şekilde sürdürebileceğin bir şeyler bulmaya çalışman senin için iyi olacaktır.

 

Bakmadan Geçme