Dünyanın En Büyük Eğitim Köyü'ne Ziyaret
İHH ELAZIĞ YETİM BİRİMİ'NDEN
İHH Elazığ Yetim Birimi Hatay'ın Reyhanlı İlçesi’nde bulunan Eğitim Köyü’nü ziyaret etti. Kurulduğu günden beri yetim çocuklar için özel çalışmalar gerçekleştiren İHH’nın öncülüğünde 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilen, dünyanın en büyük Eğitim Köyü’nde iki gün süreyle kalan Elazığ ekibi, burada çeşitli temaslar gerçekleştirdi. Eğitim Köyü’ne bağlı Lojistik Merkezi’nde de incelemelerde bulunan heyet burada yapılan yardımları yerinde görerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Anne ve babasını kaybetmiş savaş mağduru yetim çocukların yeni yurdu olan Eğitim Köyü’nde her ayrıntı düşünülmüş. Savaşın yetim bıraktığı çocuklar için hayata geçirilen proje tüm dünyanın gıpta ile baktığı bir merkez haline gelmiş durumda.
Elazığ İHH Yetim Birimi Sorumlusu Tuba Erdoğan ile gönüllülerin gerçekleştirdiği ziyarette Eğitim Köyü’nün çalışmalarıyla ilgili yetkililerle görüş alışverişinde bulunuldu.
REYHANLI EĞİTİM KÖYÜ KURUMSAL İLETİŞİM KOORDİNATÖRÜ ALNIAÇIK:
“YETİM ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİ ÖNEMSİYORUZ”
İHH Hatay Reyhanlı Eğitim Köyü Kurumsal İletişim Koordinatörü Cüneyt Alnıaçık, üç yıldan beri merkezin hizmet verdiğini kaydetti. Alnıaçık, eğitim çalışmalarının, İHH ve Yetim Vakfı’nın işbirliği neticesinde Şanlıurfa, Kilis ve Hatay’da rehabilitasyon merkezli okulların ve gelişim faaliyetlerinin yer aldığı bir anlayışla Yetim Vakfı’nın yönetim kurulundaki ekibiyle birlikte yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: “Eğitim Köyü inşa edilmeden önce buraya bir yatılı merkez veya yetimhaneleri bir araya getirerek merkezi bir yetimhane yapılması planları bulunmaktaydı. Ama daha sonra projede değişiklik yapılarak içerisinde 55 villanın yer aldığı, rehabilitasyon merkezleri, üç okul, 600 zeytin ağacı, hayvan barınağı, futbol ve basketbol sahaları ile şu anda İHH’nın dünyadaki en büyük projesi buraya inşa edildi ve burası bir eğitim merkezine dönüştürüldü. Dünyanın başka hiçbir yerinde 100 dönüm alan üzerinde 950 yetime hizmet veren başka bir yer bulunmamaktadır. Bizim üç önemli sacayağımız var. Bunlardan biri rehabilitasyon merkezlerimizdir. Burada sosyal hizmet uzmanları ile psikologlarımız var. İlk öğrenci alımımız burada başlıyor. Öğrencilerin merkezimize kabulü sonrasında kendilerini burada ağırlıyoruz. Burada hem drama, hem hikâye hem de oyun odalarımız bulunmakta. Oyun odalarında çocukların hal ve hareketleri gözlemleniyor. Son teknoloji ile donatılı konferans salonumuz var. Bu salonda çeşitli eğitimler veriliyor ve çocuklarımıza eğitimler veriliyor. Burada çocuklarla fotoğraf çekilmesi yasaktır.”
EĞİTİM KÖYÜ’NDE HER ŞEY PLANLI
Eğitim Köyü’ne gelen herkesin sevgiyle aşkla geldiğini belirten Alnıaçık, “Çocuklara yapılan o anki yardımın daha sonra onlara zarar vereceğini gördüğümüz için buna müsaade etmiyoruz. Çocuklar etrafınıza toplanıyor ve ziyaretçilerimiz tüm iyi niyetiyle onlara hediyeler dağıtıyor ancak bu çocuğun karakterine ciddi zararlar verebiliyor. Çocuklar daha sonra bir beklenti içine giriyor ve her gelenden bir şeyler istemeye başlıyor. Gelen ziyaretçilerimizin hediyeler getirmesinde elbette mahsur yok ancak bizler bunların dağıtımını daha sonra görevlilerimiz tarafından yaptırıyoruz. Bu merkezde her şey planlı ve programlı bir şekilde çocuklarımızın kişisel gelişimlerine zarar vermeden yapılıyor” dedi.
İHH GÖNÜLLÜLERİ EĞİTİM KÖYÜ’NDE ORYANTASYON PROGRAMINA KATILABİLİR
İHH Gönüllüleri’nin Eğitim Köyü’ne gelerek buradaki öğrencilerle oryantasyon programında bir arada bulunabileceklerini ifade eden Alnıaçık, “Gönüllü olarak gelen kardeşlerimizin tercihen bekâr ve genç olmasından yanayız. Gönüllülerin buradaki yetimlere rol model olmalarını amaçlıyor ve burada dil eğitiminde ileri seviyeye geleceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞANLARIN ÇOCUKLARI İÇİN KREŞ
Bayan çalışanların çocukları için ücretsiz kreşin hizmet verdiğini ifade eden Alnıaçık, “Anaokulunda okuyan 130 öğrencimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra milletlerarası bir okulumuzda bu merkezde yerini aldı. Merkezimizde ayrıca Proje İmam Hatip Lisemiz var. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği burada görev yapan öğretmenlerimizi bizler tercihen istiyoruz. Burada kalan öğrencilerimizin kişisel becerilerini geliştirmeleri adına çeşitli atölyelerimiz var. Tekstil atölyesinde öğrencilerin güzel çalışmaları bizleri mutlu ediyor. Aynı zamanda hafızlık kursumuzda öğrencilerimiz derslerini alıyor. Öğrencilerin sosyal aktivitelerden yararlanması adına masa tenisi, ok atma, ata binmek gibi birçok branşta etkinliklerimiz sürüyor” dedi.
16 TON ZEYTİN ELDE EDİYORUZ
Alnıaçık, Reyhanlı Eğitim Köyü’nde bulunan 600 zeytin ağacından 16 ton zeytin ve 4 ton zeytinyağı elde ettiklerini kaydederek, “Elde ettiğimiz ürünleri Umut Sepeti mağazamızda sergiliyoruz ve bağışları burada kabul ediyoruz. Bu bağışlar daha sonra çocuklarımızın eğitiminde kullanılıyor” dedi.
Şanlıurfa ve Kilis’te eğitim merkezlerinin olduğunu belirten Alnıaçık, İHH ve Yetim Vakfı tarafından yürütülen Reyhanlı Eğitim Köyü gibi büyük bir projenin yaygınlaşması adına herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.
YETİM BİRİMİ SORUMLUSU ERDOĞAN:
“ÜMMETİN YETİMLERİ SAHİPSİZ DEĞİL”
İHH’nın dünyadaki en büyük projesi olan Eğitim Köyü’nde çeşitli temaslarda bulunduklarını ifade eden Elazığ Yetim Birimi Sorumlusu Tuba Erdoğan, 950 yetime hizmet veren merkezde çocukların aşından, giyeceğine ve tüm sosyal faaliyetlere kadar her ince ayrıntının olduğunu kaydetti. Erdoğan, burada kaldıkları süre içerisinde oldukça duygulandıklarını ifade ederek, ümmetin yetimlerinin yalnız olmadığını, İHH’nın onları sahiplendiğini vurguladı. Erdoğan, Eğitim Köyü’nde tüm etkinlikler için imkânların olduğunu belirterek, Reyhanlı’daki merkezde bulunan İHH görevlilerine destek olmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.