• Haberler
  • Malatya
  • Down Sendromlu bireyler ve aileleri mezuniyet heyecanını yaşadı.

Down Sendromlu bireyler ve aileleri mezuniyet heyecanını yaşadı.

İnönü Üniversitesi ile Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Down Sendromlular Üniversitesi'nde bir haftalık eğitimini tamamlayan Down Sendromlu bireyler ve aileleri mezuniyet heyecanını yaşadı.

İnönü Üniversitesi ile Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Down Sendromlular Üniversitesi’nde bir haftalık eğitimini tamamlayan Down Sendromlu bireyler ve aileleri mezuniyet heyecanını yaşadı.  

Özel gençler, 23-27 Mayıs tarihleri arasında “+1 Farkla Üniversiteliyiz” etkinliği çerçevesinde İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Spor Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi gibi uygulamalı birimlerinde almış oldukları uygulamalı eğitimin ardından cübbe giyip diploma aldı.
 İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda düzenlenen diploma törenine, Malatya Vali Yardımcısı Kenan Eskin, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat İl Müdürümüz Galip Sökmen, Malatya Down Sendromlular Dernek Başkanı Nursel Vardı, İŞ-KUR Müdürü Vahap Toman, Malatya Defterdarı Fahrettin Palaoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu Malatya Bölge Müdürü Ali Tüfekçi ile çok sayıda kamu kurum kuruluş temsilcileri ile özel gençlerin aileleri katıldı. 
TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Programın açılış konuşmasını İl Müdürümüz Galip Sökmen gerçekleştirdi. Müdürümüz konuşmasında projenin nasıl başlandığından bahsederek “ Projemiz bir kıvılcımla başladı. Türkiye’de ilki yapmak için İnönü Üniversitesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliği ile down sendromlu çocuklarımızı belli bir eğitim verip ardından da çocuklarımıza diploma versek ne olur diye düşünürken proje hızlı bir şekilde oluştu ve bugün bu güzelliği yaşıyoruz. Projenin mimarı olan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a teşekkür ediyorum. Fedakâr anne ve babalarımızın ellerinden öpüyorum. Bugün mezun olacak gençlerimize de bundan sonraki hayatlarında mutluluk ve başarı diliyorum” dedi.
GENÇLERİMİZ ÜNİVERSİTEMİZİN SOSYAL İMKÂNLARINDAN FAYDALANABİLECEK
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat’ta böyle bir projede yer almaktan mutluk duyduğunu kaydederek “Üniversitemizin ev sahipliğinde özel öğrencilerimizi mezun edeceğiz. 1 haftalık eğitim sürecinde Spor Bilimleri, Güzel Sanatlar ve İletişim gibi fakültelerimizde değişik alanlarında eğitimler alarak, eğitimlerini başarıyla tamamladılar. Bugün onlara diploma yerine geçecek olan sertifikalarını vereceğiz. Biz aynı zamanda mezunlarımız mezun kimlik kartı veriyoruz. Siz değerli özel öğrencilerimize de bu mezun kimlik kartlarından vererek, üniversitemizin sosyal imkânlarından faydalanabileceksiniz.” dedi. 
BU TÜR PROJELERİN DEVAMININ GELMESİNİ DİLİYORUM
Malatya Vali yardımcısı Kenan Eskin de projeye katkı sunan paydaşlara teşekkür ederek, “Bugün Valiliğimiz ve Üniversitemiz iş birliğinde yürütülen çok güzel bir projenin sonlanması ve diploma töreniyle buradayız. Projenin özel birey çocuklarımızın mutlu olması, hayata tutunması ve kendileriyle gurur duyabilmeleri için güzel bir adım olarak görüyoruz. Bu kapsamda değerli paydaşlara teşekkür ederim. Bu tür projelerin devamının gelmesini diliyorum” şeklinde konuştu. 
Daha sonra proje ile ilgili Malatya Down Sendromlular Dernek Başkanı Nursel Vardı ile Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ilkım hakkında bilgi verdi. 
YAŞAYAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEYİ BİZLERE YAŞATTINIZ
Malatya Down Sendromlular Dernek Başkanı Nursel Vardı konuşmasında bugünün hayalini hiç kurmadıklarını hiç yaşayamayacağımız bir şeyi bizlere yaşattınız diyerek salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.  Başkan Vardı “Bugün bizim için miladı bir gün. Sayın Rektörüm, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürüm, Türkiye’de bir ilki yaşatıyor. Bu duyguları normal çocuklarımızda hep bekleriz. Mezun olacaklar deriz, onların hep bir adım ileriye gideceklerini hayal ederiz. Ama biz kendi özel çocuklarımızla ilgili hiçbir hayalimizi gerçekleştiremiyoruz. Günübirlik, saatlik yaşıyoruz özel çocuklarımızla. Bugün 40 yaşındaki özel bireyimiz 3 yaşındaki normal bir çocuğun davranışını sergilerken bugün gerçekten bizlerin bile tahmin edemeyeceği yeteneklerini, kabiliyetlerini ve davranışlarını ortaya koyarak mutlu ve üzüntülü günlere saatlere boğabiliyor” şeklinde konuştu.”
Daha sonradan programa katılan İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay da salondakilere bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Yapılan konuşmaların ardından diplomalarını alan özel gençler halk oyunu gösterisi düzenledi. Belgelerini alan gençler keplerini fırlatarak gönüllerince eğlenerek dans ettiler.

Bakmadan Geçme