Doğanşehirli Tütün Üreticilerden Yasal Düzenleme Çağrısı
Tütün Üreticisini Yasak Vurdu
Doğanşehirli Tütün Üreticileri, 1 Temmuz itibarıyla tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi. Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, alınan karar ile ilgili İlçede 40 bin kişinin zor durumda kalacağını belirterek,” Tek talebimiz kooperatiflerin durumu netleşinceye hali hazırdaki ekili alanlarımızda vergimizi vererek üretimimize devam edelim. Bu ekim yasaklanırsa bölgedeki 40 bin nüfus aç kalacak, Sosyal yardımlaşma Vakıfları kapısında beklemek zorunda kalacaktır.” dedi.
"Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu"nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış, bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü. Yasak, tütün üreticisinin tepkisine karşın 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.
Yeni uygulama ile birlikte üreticilerin tepkileri bir yandan yükselirken, Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, Malatya’da doğrudan ve dolaylı yollar ile geçimini sağlayan on binlerce insanın dar boğaza sürüklendiğini belirtti.
Tütün ekiminin yeni bir şey olmadığını ve yıllardır İlçenin gelir kapısı olduğunu söyleyen Başkan Tanışık,” İlçesinde ekilen tütün bu yıllara ait değildir. Malatya Sigara fabrikasının kuruluşundan 2006 yılında kapanana kadar Fabrikada işlenen tütünün yaklaşık yüzde 70’i ilçemizdeki tütün ekim alanlarından karşılanıyordu. Fabrikanın kapatılmasından sona çiftçilerimiz değişik ürünlere yöneldiler. Bu ürünler içerisinde dermoson cinsi kuru fasulye ilk sırada geliyordu. Yıllık 25 bin ton kuru fasulye üreten ilçe arazilerine yapılan barajlar sonrasında su anda belli bölgeler ancak 40-50 ton kuru fasulye yetişmektedir. Diğer yandan tütün tarlalarının yerine vatandaşlar kayısı ve elma dikmeye başladı. Ancak bölge iklimi her iki ürünün de geçimini temin edecek kadar yetiştirilmesine izin vermedi. Şu anda sadece Suçatı, Yuvalı, Polatdere, Karaterzi bölgelerinde kaliteli kayısı yetiştirilmekte ve diğer 30 Mahallemizde yetiştirilen kayısı çiftçimize gelir anlamında bir katkı sunmamaktadır. Son yıllarda vatandaşlar elma ve kayısı bahçelerindeki kuruyan ağaçları sökerek tekrardan tütün ekimine yöneldiler. İklim ve toprak yapısı nedeniyle üretilen kaliteli tütünler serbest piyasada satılmakta, ilçemiz ve bölgemiz çiftçisine hem istihdam, hem ekonomik hem de arazilerin değerlendirilmesi amacıyla önemli katkı sunmaktadır. Bugün ilçemiz merkez ve köylerinde kaliteli yaşam alanları oluşturulmuşsa bu tütün sayesinde olmuştur. Çiftçilerimiz, çocuklarını tütün sayesinde tütünden kazandığı para ile okutmuş, kazandığı para ile evlendirmiş, kazandığı para ile belini doğrultmuştur. Yukarda da dediğimiz gibi ilçemizde nerdeyse tütünden başka gelir getirici ürün yetişmemektedir.” ifadelerine yer verdi.
ÜRETİCİLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENDİ!
Geçimini Tütün ekimi ile geçimini sağlayan üreticiler yasanın düzenlenmesi ve üreticilere hitap eden uygulamaların devreye alınması konusun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.
Tütün yetiştiricisi Fadime Çubuk duygularını şu sözlerle ifade etti, “Ben Günedoğru mahallesi sakiniyim. Tütün ekimi ile uğraşıyorum. Başka bir gelirimiz yoktur. Arazimize geçineceğimiz kadar tütün ekiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan istediğimiz bu tütünümüz yasaklanmasın. Elimizden alınmasın. Biz bununla geçimimizi sağlıyoruz. Çağa çoluğumuz rızkı kesilmesin. Benim Çölyaklı bir çocuğum var. Ayda 2 torba un alıyorum. Bu tütün olmazsa ben bu parayı nerden bulurum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuda sesleniyorum. Bizim gibi küçük yetiştiricilerimizin sesini duysun. Tütünümüz serbest bırakılsın.”
Ayhan Çubuk isimli bir başka üretici ise “Günedoğru köyündenim. Sayın Cumhurbaşkanımızda, Tarım Bakanımızdan bizim talebimiz tütünümüze dokunulmasın. Tütün bizim ekmeğimizdir. Kayısı ektik kuruma yaptı. Hepsini söktük. Önceleri pancar ekiyorduk. Kotadan dolayı ekemiyoruz. Gübre ve mazot fiyatları arttı. Bundan dolayı pancarda da birşey anlamadık. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız. Ekmeğimizin elimizden alınmasına müsaade etmesinler. Yapacak başka işimiz yok. Fasulye yetişmiyor. En uygunu tütün oluyor. Ektiğimiz tütünü vergisini alsın. Biz yine ekelim. Kooperatif diyorlar. 17 liradan tütün alınacak diyorlar. O şartlarda çiftçi bunun altından kalkamaz.” sözlerini kullandı.
Tütün tarlasında çalışan işçi Fatma Derin, ”Burada tütün ekiminden itibaren çalışmaya başlıyoruz. Kazma kazıyoruz. Tütün biçiyoruz. Sonra bunların kırılması var, iplere dizilmesi, kurutulması var. Bunların hepsini yapıp ekmek paramızı kazanmak istiyoruz. 5 bekar çocuğum ver 57 yaşındayım. Devletten de bir yardım almıyorum. Devletten bir yardım istiyoruz. Bu yardım da bu işimizi elimizden almasınlar. Burada ekmek parası kazanıyoruz.” diyerek yeniden düzenleme yapılması ile ilgili çağrıda bulundu.
A. Vahap Kaygusuz – Ebubekir Atilla