'Doğal Afetler ve Aile İlişkileri' Konulu Etkinlik Düzenlendi
İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak
İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak “Doğal Afetler ve Aile İlişkileri” konulu Psikososyal Destek Hizmeti etkinliği gerçekleştirildi.
İnönü Üniversitesi Psikososyal Destek Hizmetleri Ekibi tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gölpazarı Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü Öğr. Gör. Birkan Güneş tarafından yapıldı.
Çevrim içi gerçekleştirilen etkinlikte Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatoş Bulut Ateş konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Öğr. Üyesi Fatoş Bulut Ateş “Travma ve Aile İlişkileri” konulu bir sunum yaparak doğal afetlerin aile bireyleri üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Deprem sonrasında ebeveynlerde çaresizlik duygusunun geliştiğine dikkat çeken Fatoş Bulut Ateş, sunumunda şunları ifade etti:
“O gece sanıyorum ki birçok ebeveynde temel duygu çaresizlikti. Özellikle bu çaresizlik duygusunu görüşme yaptığım ailelerden, babalardan sıklıkla duydum. O anda elinden bir şey gelmediğini ve kendilerini çok çaresiz hissettiklerini söylediler. Ayağımızı bastığımız zeminin ayağımızın altından kayıp gitmesi ya da kendimizi en güvende hissettiğimiz yuvamızın başımıza yıkılıyor olması daha çok güvensizlik duygusu ve akabinde de çaresizlik duygusu getirebiliyor. Doğal afetler sonrası yapılan araştırmalarda evli ve çocuklu bireylerin bekâr yetişkinlere göre doğal afet süreçlerini çok daha travmatize yaşadıklarını gösteriyor. Bunun sonucu olarak da yarattığı çaresizlik duygusu gelişiyor. 6 Şubat günü biz yetişkinler olarak bunun da altından kalkmak durumunda kaldık.”
Depremin çocuklar üzerinde de etki bıraktığını söyleyen Ateş, bu etkiyi azaltmak amacıyla ebeveynlerin çocuklarına oyun yoluyla iletişime geçmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu. Ailelere uyarılarda bulunan Ateş “Çocukların kendi yaşamlarındaki zorlu duygularla başa çıkabilmelerinin en iyi yolu oyun oynamalarıdır. Biz de bunların dünyasına oyun yoluyla dahil olduğumuzda onların iç dünyalarında olup bitenleri hem daha iyi anlayabiliriz hem de bu zorlu duygularla başa çıkma süreçlerine eşlik edebiliriz. Üzerinden 5 ay geçmiş olsa bile şu an geç olmuş değil. Onlarla oyun yoluyla iletişim, etkileşim kurduğunuzda onların iyileşme süreçlerine de katkıda bulunmamız çok daha kolay olacaktır.” şeklinde konuştu.
Ateş, son olarak güçlü ailelerin psikolojik olarak hayatta kalabilmeleri için iletişimin, dayanışmanın, güvenin ve bağlılığın önemli olduğuna vurgu yaptı.
Etkinliğin sonunda Dr. Öğr. Üyesi Fatoş Bulut Ateş, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.