Dodurga Tarhana Festivali

Acıpayam ilçesi Dodurga mahallesinde 3. Tarhana Festivali düzenlendi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dodurga Tarhana Festivali

Acıpayam ilçesi Dodurga mahallesinde  3. Tarhana Festivali düzenlendi. 

Festivale Büyükşehir Belediye Baskani Nuri Çavusoglu Pamukkale Belediye Başkanı Ali Riza Ertemur, Bozkurt Belediye Baskani Birsen Çelik Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım,  Turkiye Ziraatcilar Dernegi Denizli Temsilcisi Doç. Dr. Devrim Alkaya  ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkanı, çevre köylerden davetliler katıldı.  Acıpayam köyleri adeta  komple Dodurgaya aktı.  Gelen  konuklar ile Dodurga muhtarı ve Doyder Başkanı Yüksel Şan yakından ilgilendi.

Festivalin kirsal kalkınma açısından çok önemli oldugunu ve tarhanaya coğrafi işaret alınma zamani geldigini söyleyelim. 

Yörük kültürü taşıyan, Orta Asyadan daha dün gelmişcesine öz kültürümüzü koruyan köylerimizin tanıtımı için karınca kararınca çabalıyorum. Geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi bir yılı aşkın zamandır kayda almaya çalışıyorum.  Dodurga tarhana festivalini de fotoğraf sanatçısı Uğur Zencir' in kameramanlığinda kayda aldık.  Dodurga kültürünü, tarhanayı işleyen bir program çektik.  Merak edenler youtube kanalımdan izleyebilirler. Gelecek kuşaklara bir kültür mirası birakabilmek için yaptığımız bu gönüllü çabaların değeri umarım bir gün anlaşılır.
 Denizli'nin geleneklerini köy köy  anlatan bir belgesel serisi oluşmaya başladı.  Gelecek kuşaklara geleneklerimizi, göreneklerimiz bilimsel bir dil ile anlatmaya devam edeceğiz. 

Bu çabaların ardında kültürel miras kadar   kentimizin kırsal kalkınma çalışmalarına destek,  kırsal turizm icin tanıtım amacı da var. Programlarımı izleyenler bilirler ki  yöresel ürünler kadar bu ürünleri öncelikle efsaneler,  hikayeleri eşliğinde anlatmaya çalışıyorum.  Yerel halkın gelirinin artması icin online ticaret, kooperatifleşme konularını da vurguluyorum.  Bu nedenle her programımız bir belgesel niteliği taşıyor.  Efsaneler, hikayelerin derlenmeli  yerinde canlandırılmalı,  bu hikayeler anitlaştırılmalı ki merak uyandırsın ve  ziyaretçi çeksin.  


Yöresel ürünler kırsal kalkınma ve gelir açısından çok önemli. Bu ürünlerin tanıtımı açısından Dodurda'da düzenlenen tarhana festivali, Avşar'da  üzüm festivali gibi etkinlikler büyük önem taşıyor. Acıpayam emin adımlarla kırsal kalkınma yönünde ilerliyor. Özellikle Dodurga bu yıl 3. defa tarhana festivali yaparak etkinliği gelenekselleştirdi. Gün gelecek  tarhanaları ülkemizde bir numara olacak. 

Geçmişte Acıpayam tarhanası adı ile tarhanamızı yazmış meraklılara anlatmıştım. Acıpayam tarhanası yazım ülke çapında okunmuş, tarhana üreten her yer yazımı sahiplenmişti. Hatta bizim tarhanamız daha güzeldir diye tarhana gönderen tarhana fabrikalarımız bile olmuştu. 

Acıpayam bölgesinde bilinen Dodurga'nın ise en iyi biz yaparız diye festivalini düzenlediği çerezlik tarhananın coğrafi işaretinin alınması,  kooperatifler yoluyla tüm ülkemize satışının yapılması özellikle köy kadınlarımız eliyle üretilen tarhananın önemli bir gelir kapısı olmasını sağlayabilir. 


Tüm Dodurgalılar,  çerezlik tarhana konusunu gündeme getirdikleri, Acıpayam kadınlarının gelirini arttirma yönünde bir yol açtıkları için tebrik ediyorum. 3. Tarhana festivalinin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkürler.  

Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & Tarımcı 
Türkiye Ziraatçılar Derneği 
Denizli  Temsilcisi

Bakmadan Geçme