DES'den Hükümete Çağrı

Ak Parti iktidarı eğitimde reform denilecek kadar yeniliklere imza attı. Bunları saymaktan ziyade çözülmemiş ve yıllardır bekleyen beklentilerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz. Bu sorunlar giderilmesi hem eğitim çalışanlarının özlük haklarını yükseltec

Ak Parti iktidarı eğitimde reform denilecek kadar yeniliklere imza attı. Bunları saymaktan ziyade çözülmemiş ve yıllardır bekleyen beklentilerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz. Bu sorunlar giderilmesi hem eğitim çalışanlarının özlük haklarını yükseltecek, hem öğretmen mesleki aidiyetlik duygusu gelişecek hem de öğrencilerimizin sağlıklı ortamda sağlıklı kişilerle eğitim yaşantısı olacaktır. Yıllardır gündeme gelmiş olmasına rağmen bir türlü çözülmeyen sorunlarımızın cumhuriyetimizin 64. Hükümeti olan Ak Parti İktidarı’nın çözeceğine inanıyoruz. Sayın bakanımız Nabi AVCI’dan Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak bu sorunları çözmesini bekliyoruz.. DES SORUNLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE SUNUYOR.                                                                             

  • Maaş Karşılığı Ders Saatlerinde Eşitsizlik Var: Branş öğretmenlerinin maaş karşılığı gireceği ders saati 15 saat iken sınıf öğretmenlerinki 18 saattir. Bu durum sınıf öğretmenlerine haksızlıktır.                                                                                                                                  Çözüm Önerimiz: Bütün öğretmenlerin maaş karşılığı gireceği ders saati 15 saat olarak değiştirilmelidir.
  • Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavı Yapılmıyor: Kariyer Basamakları Yükselme Sınavı bir kez uygulandı ve öylece kaldı. Uzmanlık ya da başöğretmenlik ünvanları için yönetmelik gereği her yıl yapılacak olan sınav bir türlü yapılamadı. Çözüm Önerimiz: Yönetmelik gereği yapılması gereken sınav için, yargı kararları dikkate alınarak yasal düzenlemeler yapılmalı, KBYS uygulanarak şartları yerinde olan öğretmenlerimize sınav hakkı verilmelidir. Yapılamayacaksa da belirli bir süre çalışan her öğretmene bu unvan ve getirirleri verilmelidir.
  • Öğretmen Günü Maddi Karşılığa kavuşmalı: Öğretmenler gününde verilen vaatler sözden öteye geçirilmeli öğretmenler avutulmamalıdır. Çözüm Önerimiz: Gelir düzeyi yüksek öğretmen eşittir verimli eğitim demektir. Öğretmenler gününün maddi bir anlamı olması için öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.
  • Diğer Eğitim Çalışanları Eğitim Yardımı Ödeneği Alamıyor: Eğitim Yardımı ödeneği tüm eğitim çalışanlarına yansıtılmalıdır.                                                    Çözüm Önerimiz: Öğretmenlere verilen eğitim yardımı ödeneği MEB’deki tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir. Öğretmen camiası yanında çalışan memur ya da yardımcı personelin alamadığı ödenekten dolayı üzüntü duymaktadır.
  • Öğretmen Çocukları Bursluluk sınavına giremiyor: Öğretmen çocuklarına ayrılan eğitim burslarına maalesef çocuklarımız girememektedir. Eğer bu kontenjan öğretmen çocukları için ayrılmışsa çocuklar bundan istifade etmelidir.                                                                     Çözüm Önerimiz:Bu kontenjan öğretmen çocukları için ayrılmışsa uygulanabilir olmalı, ya gelir sınırı kaldırmalı ya da daha yukarı çekilerek öğretmen çocuklarının sınavlara girmelerinin önündeki engel kaldırılmalıdır.
  • Okullarda Yardımcı Personel Sorunu En Büyük Çıkmaz: Okullardaki temizlik işleri hizmetli kadrosuyla gideriliyor ancak okullarımızın büyük çoğunluğunda hizmetli yoktur. Olanlar da yetersiz durumda olduğu için temizlik eğitimin en büyük sorunudur. Hizmetli alımı artık yapılmadığı için okul idareleri bu ihtiyacı okul aile birliklerinin aldığı bağışlarla gidermeye çalışıyor. Ancak para toplanamadığı için sürekli sorun yaşanmaktadır.       Çözüm Önerimiz: İŞ-KUR’dan alınan personeller okulları rahatlatmaktadır. Bu proje sürekli hale gelmeli, çalışma süreleri de 12 ay olmalı, bu olmasa bile en az eylül ayı ile başlayıp haziran sonunda bitirilmelidir. İkinci bir önerimiz ise, okul aile birliklerine hizmetli ihtiyacın kadrosunun maaliyeti kadar ödenek verilip harcama yetkisi okul idarelerine bırakılmalıdır.
  • İlkokul Ve Ortaokullar Genel Bütçeden ödenek Alamıyor. Liseler, imam ve imam hatip ortaokulları ödenek alıyorken ilkokul ve ortaokullar ödenek alamamaktadır. Bu durumda da oklarda para toplanma hadisesi ortaya çıkmakta ve hoş olmayan diyaloglar meydana gelmektedir.                     Çözüm Önerimiz: İlkokul ve ortaokullara genel bütçeden para ayrılarak okulların acil ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanabilir. Özel okullara verilen teşvik buraya aktarılarak bu ödeneğin bir kısmı karşılanabilir.
  • Memurlardaki gelir vergisi temmuz ayında verilen memur zammını eritmektedir. Çözüm Önerimiz: Gelir vergisi oranı tüm memurlarda % 15’te sabitlenmelidir. Böylelikle tüm memurlardaki temmuz zammı maaşa yansımış olacaktır.
  • TEOG Sınavı Seviye Liseleri Oluşturmuş Durumda :TEOG sınavı seviye liseleri oluşturmuş durumda ve öğrencilerimiz ikamet adreslerinden çok uzak okullara gitmek zorunda kalmaktadır. TEOG sınavı hafta içi değil de hafta sonu yapılmalıdır. Hafta içi yapıldığı için öğrencilerimizin büyük çoğunluğu mağdur olmaktadır. Çözüm Önerimiz:  Liselere yerleştirmeler adrese göre olmalı, TEOG sınav sonuçları sadece fen liselerine ve sosyal bilimler liselerine yerleştirmede kullanılmalıdır. Sınavın hafta içi yapılmasının bir anlamı yoktur. Okullar tatil edildiği için sınav stresini azaltacağı yönündeki gerekçe yersizdir. Sınavın hafta sonu yapılmasıyla eğitim takviminin aksamayacak ve diğer öğrencilerimiz gereksiz yere tatil yapmayacaklardır.
Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak bakanlıktan bu sorunların çözülmesini bekliyoruz. Sendikamızın tespit ettiği ve çözüm önerilerini sunduğu bu sorunlar giderilince eğitim çalışanları öğrencilerine şevkle eğitim verecektir. Eğitim çalışanlarının aidiyet duygusu geliştikçe okulların ortamının huzuru artacaktır. Veysel FIRAT                                                                                                                                                                  DES Malatya İl Başkanı

Bakmadan Geçme