'Deprem bölgesinde asgari ücret desteği en az bin lira olmalı'
Ağbaba, Malatya'nın Sorun ve Taleplerini Aktardı
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “103 bin ev yapılacak Malatya’da 14 bin evin inşaatı devam ediyor. 100 depremzededen 85’i bu kışı yine dışarıda geçirecek” dedi. Ağbaba, Deprem bölgesinde yaşamın tekrar var olabilmesi için, şehirlerin tekrar ayağa kalkabilmesi için esnaf ve iş dünyasına mutlaka destek verilmesi gerektiğini belirtti.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Malatya Milletvekili Veli AğbabaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı komisyon toplantısında yaptığı konuşmada Malatya’nın çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi. Ağbaba, engelli, kronik hasta ve küçük çocuğu olan kamu personellerinin idari izinlerinin kaldırılmasının tekrar değerlendirilmesini, enkaz başında demir ayrıştırılmasına son verilmesini, 31 Temmuz tarihinde sona erecek mücbir sebep halinin en az 1 yıl uzatılmasını ve deprem bölgesinde asgari ücret desteğinin en az bin lira olmasını istedi.
CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada depremin ilk günü ilk saatlerinden itibaren Malatya’da olduğunu belirterek Malatya'daki AKP’lisiyasetçilerin “Malatya'da bir şey yok, her şey yolunda." Dediklerini, Malatya'daki yıkımın Türkiye'nin gündemine yeterince gelmediğini, Malatya şehirmerkezi ve ilçelerinin yerle bir olmuş durumda olduğunu, Malatya’nın en çok yıkımın yaşandığı 4 ilden biri olduğunu kaydetti.
Ağbaba konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
KİRACILAR DIŞARI ATILMIŞ DURUMDA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'Malatya'mızda afetlere dayanıklı ve yatay mimariye uygun 103.0 19 konutyapacağız. Şu anda sahada 14.338 yuvamızın inşaatı sürüyor." dedi. Yani100 depremzeden 14'ü evlerine kavuşacak. Peki, diğerleri ne yapacak? Bir kışı geçirdiler, şimdi yazın çadırlarda kalıyorlar. Konteyner sahibi olmakbüyük bir başarı Malatya'da. Ev sahipleri konteynerlere yerleşirkenkiracılar için bu mümkün değil. Kiracılar ciddi problem yaşıyor, bunu tekrargündeme getirmek istiyorum. Maalesef, kiracılardışarıatılmış durumda,kiracılara AFAD konteyner vermiyor.Konteynerde yazın sıcağındakışın sonunda yaşamak ciddi sorun. Bakanın verdiği rakamlara bakılınca depremzedelerin en az yüzde 85'i bu kışbulabilirlerse konteynırda geçecek gibi gözüküyor.
ENKAZ KALDIRMA KAĞNI HIZINDA
Malatya'da, maalesef, enkaz kaldırma çalışmaları bekleyen hızla gitmiyor; kağnı hızında enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şehrinmerkezi, ana caddelerdeki enkaz kaldırmaçalışmalarının yavaşlığı yaşamıolumsuz etkiliyor. Bu durum hayatın normale dönmesine, esnafların iş yapmasına engel olunuyor. Yakım işlemlerinden sonra enkaz kaldırmaçalışmalarının günlerce devam etmesi, vatandaşların çileden çıkarıyor.
ENKAZ BAŞINDA AYRIŞTIRMAYA SON VERİLMELİ
Enkaz kaldırma çalışmaları yerinde dönüşüm yapılarak gerçekleştirilmesidemirin enkaz başında ayrıştırılması asbest tehlikesini de beraberindegetiriyor. Enkaz demirlerinin yerinde ayrıştırılmasına son verilmelidir, buişlem döküm sahalarında yapılmalıdır. Böylece hem Malatyalı hemşerilerimizin sağlığı tehlikeye atılmamış olur hem de enkaz kaldırmaçalışmaları hızlı gider.
ENGELLİ,HASTA,KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN KAMU PERSONELLERİ MAĞDUR EDİLİYOR
Malatya Valiliği geçtiğimiz gün, cuma günü birgenelge yayınlayarak engelli, kronik rahatsızlığı olan kamu personelleriyleilgili, hamile ve 3 yaş altı çocuğu olan kadın kadın kamu personelinin idariiznini kaldırılarak pazartesi günü göreve başlaması istedi. Maalesef,deprem sonrasında şehir dışına taşınan engelli, hasta personel ile küçük çocuğu olan ve kreş ve ana okuluna yazdıramayan personelin de apar topariki gün içerisinde göreve çağırılması büyük mağduriyet yaşatıyor. Şehirde kalanların barınma sorunu en üst seviyede gelmişken bu sorunu arttırmanınanlamı nedir? Malatya Valiliğinin bu alınan kararı bir kez daha gözdengeçirmesi gerekiyor
MÜCBİR SEBEP EN AZ 1 YIL UZATILMALI
Malatya'nın içinde yer aldığı 11 ilde Hazine ve MaliyeBakanlığınca 6/2/2023 ile 31/7/2023 tarihleri arasında mücbir sebep hâliilan edilmişti. Malatya gibi depremin büyük yıkıcı etkisi olan kentlerdeözellikle küçük esnaf çok ciddi sıkıntılar yaşamakta, depremin yıkıcı etkisivakit geçtikçe daha çok derinden kendisini göstermektedir. Depremüzerinden beş ay geçmesine rağmen ticari hayatın normale dönmesinisağlamak için atılan adımlar yetersiz kalmakta, olağanüstü hâllerin yaşadığı dönemlerde işletmelerin desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ekonomiden sosyal yaşama kadar heralanda yeniden yapılanmaya gidilmesi için mücbir sebep hâlindeBakanlıkça belirlenen altı aylık süre yetersiz kalmıştır. Hazine ve MaliyeBakanlığı tarafından ilan edilen 31/7/2023 tarihinde sona erecek olarak mücbir sebep hâli en az bir yıl daha uzatılmalıdır.
DEPREM BÖLGESİNDE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ EN AZ BİN LİRA OLMALI
Yine iş dünyasının bir talebi var. Mücbir sebep süresi sonaerdiğinde o döneme ait biriken vergi ödemelerinin sıfır faizle yirmi dört aytaksitlendirilmesini talep ediyorlar. KOSGEB tarafından verilmeye başlanandeprem kredisinden de sadece imalat yapan firmalar faydalanabiliyor.Şartsız, koşulsuz tüm depremzede şirketlerinin bu krediden faydalanmasınıtalep ediyorlar. Giden personelin geri gelmesini sağlamak için, depremillerini cazip hâle getirmek için asgari ücretliden SGK işçi ve işverenpayının alınmaması. Bu tutarın işveren tarafından direkt olarak işçiye verilmesi sağlanmalıdır. 400 TL olan asgari ücret desteği 500 TL'yeçıkarıldı. Takdir edersiniz ki bu rakam yeterli değil. İş dünyasının büyükkayıplar yaşadığı, Malatya'nın da aralarında bulunduğu deprembölgelerinde bu desteğin en az bin TL'ye çıkarılması talep edilmektedir.
KALİFİYE ELAMANLARIN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısının da mutlaka bilgisi vardır, bizimbölgemiz gibi deprem bölgelerinde yaşanan en önemli sıkıntılardan birikalifiye eleman bulma zorluğudur. Organize sanayi fabrikalarıkadar maalesef işçi problemi yaşanıyor, kalifiye eleman sıkıntısıyaşanıyorbarınma olanağı çok kısıtlı olduğu için, başkaillere, ilçelere gitmek zorunda. Bu konunun da mutlaka ciddiyetle ele alınması gerekiyor.
Malatya Organize Sanayi Bölgesi -ki diğer organizesanayi bölgeleri de aynıdır- maalesef bu problemi çok yaşıyor, hembarınma sorununda hem kalifiye eleman bulmakta çok zorlanıyor insanlar. Burada iş yapan insanlara destek olmak lazım. Deprem bölgesinde yaşamıntekrar var olabilmesi için, şehirlerin tekrar ayağa kalkabilmesi için mutlakabu desteğin verilmesi lazım.
ANKARA'NIN KIZILAY'I YA DA İSTANBUL'UN TAKSİM'İ DEDİĞİMİZ YER, YERLE BİR OLMUŞ DURUMDA
Bir başka şey, esnaf meselesi. Biraz önce söylediğim gibi -siz de çokyakından biliyorsunuz Malatya'yı- Malatya'da o İnönü Heykelinin bulunduğu,Kapalıçarşı'nın olduğu alandan başlayarak ta şehrin girişine kadar olanbölge tamamen yerle bir olmuş durumda; Niyazi Mısri'si, Akpınar'ı, TurgutTemelli'si, Tevfik Temelli'si, Fuzuli'si, bizim bildiğimiz bütün o BakırcıPazarı'nın olduğu yer, Şire Pazarı'nın olduğu yer yani kent merkeziningöbeği dediğimiz, Ankara'nın Kızılay'ı ya da İstanbul'un Taksim'i dediğimizyer, yerle bir olmuş durumda. Burada da esnaflar maalesef hâlâ iş yapmabakımından çok büyük sıkıntılar yaşamakta. Hayatınnormalleşebilmesi, insanların tekrar ayağa kalkabilmesi için mutlaka esnafada ciddi desteklerin verilmesi gerekiyor. Bu, bu altı aylık uzatmayla falanolacak gibi gözükmüyor, bizim gibi iller bu sorunu çok daha uzun süreyaşayacak gibi gözüküyor. Bunun da gündeme alınmasını ve bu konudasizin de desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Büyük bir tekrar yıkımla karşı karşıyayız.
TARSİM'İN ÜRETİCİLERE VERDİĞİ DESTEK ÇOK SINIRLI
Ayrıca, yine burada gündeme getirmek istiyorum, Malatya sadeceŞubat depremini yaşamadı, o doğal afetlerin de birçoğunu yaşamış oldukdon afeti, dolu afeti, yağmur afetiyle beraber bizim kayısımızda ve diğertarım ürünlerinde önemli zararlarımız var. Bu konuda da defalarcasöylememize rağmen maalesef TARSİM dışında -TARSİM'in de verdiğidestek çok sınırlı, bir destek alabilmiş değiliz- Malatya'nın o dünyanın enünlü kayısısının tekrar var olabilmesi için bu konuda da Hükûmetin, sizlerindestek olması gerekiyor.