Damar Cerrahisi'nde Gri Alanlar Toplantısı
Damar Cerrahisi'nde Gri Alanlar' konulu bilimsel toplantı İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Malatya'da gerçekleşti.
İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Damar Cerrahisi’nde Gri Alanlar” kongresi düzenlendi. Turgut Özal Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan Kongre’ye Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği’ne bağlı üyeler sunumlarını gerçekleştirdi. Kızılay yaptığı konuşmada, “Buradaki Gri Alanlar dediğimiz, Kalp ve Damar Cerrahisi dediğimiz hastalıklarda acaba ameliyat mı yapılsın, girişimsel işlem mi yapılsın ya da medikal tedavisi dediğimiz ilaç tedavisi mi yapılsın konusunda hocalarımız bu oturumda tartışıp ülkemize yeni fikirleri sunacaklar.” dedi
Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği ile İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Damar Cerrahisinde Gri Alanlar” kongresi düzenlendi. Düzenlenen kongreye Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Erdil, Prof. Dr. Cihangir Kaymaz ile Türkiye’den ve dünyadan konunun uzmanları katıldı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Damar Cerrahisi’nde Gri Alanlar konusu bugün ki kongrenin teması. Kalp-Damar hastalıkları en çok görülen hastalıklar grubunda. Kalp-Damar hastalıklar güncel eğilimler, güncel yaklaşımlar nasıl olmalı, dolayısıyla tam da gündem konularımız bunlar. Buradaki Gri Alanlar dediğimiz, Kalp ve Damar Cerrahisi dediğimiz hastalıklarda acaba ameliyat mı yapılsın, girişimsel işlem mi yapılsın ya da medikal tedavisi dediğimiz ilaç tedavisi mi yapılsın. Bu 3 tedavinin acaba daha uygun, daha iyi olduğunu bu 3 unsur değerlendirilerek bir kısım hastaların erken cerrahiye verilmesi sonucu da ortaya çıkabilir. Sonuç itibari ile hocalarımızı bu oturumda bunu tartışıp ülkemize yeni fikirleri sunacaklar. Kalp-Damar hastalıkları tedavilerimizi burada başarılı bir şekilde yapılıyor, Kardiyoloji bölümümüz de burada çok başarılı. Kalp nakli için 3 yıldır uğraşıyoruz, benim Nevzat hocadan isteğim bu kalp naklini gerçekleştirmesi. Tabi yeni eğilimlerde kalp naklinin şeyi azaldı. Belki bir oturumda kalp nakli konusu da tartışılacak. Ama burada mutlaka kalp naklini yapacağız. Ben bunu tüm ekimizden de bekliyorum. Yeni eğilimlerde kalp naklinde çıkan bazı cihazlar kalbi destekleyerek daha uzun süre nakli geciktiriyor veya nakli kısmen bekleten alternatif cihazlar da var, onları da burada uygulayacağız. Somut gelişmeler şöyle, bu konuda önemli bir merhale kaydettik. Bu konuda henüz başvuru aşamasındayız” ifadesini kullandı.
Kongrenin amacından bahseden Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay şunları dile getirdi, “Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği olarak ülkenin dört bir yanında toplantılar yapmaktayız. Derneğimiz yaklaşık bin 500 üyesiyle çok büyük bir meslek örgütüdür. Ve esas amacı da tıp camiasında Kalp ve Damar Cerrahisinin Vasküler ve Endovasküler Cerrahi alanındaki yenilikleri aktarmak, bunları paylaşabilmek ve değişik şehirlerde meslektaşlarımızın neler yaptığını öğrenmek ve bunu aktarmaktır. Bu amaçla da Malatya’da olmaktan son derece mutluyuz. Bu toplantıda da Damar Cerrahinde yeni çıkan ilaçlar, tıpta yeni ilaçların çıkması, ameliyat alanında olan gelişmeler, Anjiyobiyografi’de yaptığımız işlemlerde oluşan yeni gelişmeler. Kalp Damar Cerrahinde popüler olan fikir paylaşımları için yenilikte kalabalık bir doktor takımı ile Malatya’da bulunmaktayız. Kalp ve Damarda hatalıkların yaygınlaşmasına yönelik konuşan Tankut Akay, aslında bunun armasının sebebi farkındalığının artması. Daha önceden de bu tarz ölümler de vardı ama bunu geç anladık. İnsanların kalplerinde oluşan bir pıhtının beyne gitmesi ve boyun damarında yani şahdamarında oluşan pıhtının kişi felce veya ölüme sürüklemesini daha önce de yaşadık ama bu kadar tanı koyamadık, farkındalık azdı. Bu toplantıların amaçlarından birisi de bu farkındalığı da arttırmak. Bizlerin de görevi bu aşamada her türlü aşamasında uğraşmak.”
Kalp-Damar Hastalıkları ile ilgili önlem ve hastalıkla mücadeleye yönelik değerlendirmelerde bulunan Akay, “İlaç alanında önemli bir devrim oldu. Yaklaşık 10 sene önce yeni ortaya çıkan, pıhtı önleyici ilaçlar hayatımıza girdi. Ve bunu gayet hekimler olarak kullanmaktayız. Anjiyobiyografi’de Vasküler ve Endovasküler dediğimiz cerrahilerde her gün yeni bir devrim yaşanıyor. Bu konuda Türkiye’de alanın öncü isimleri ile birlikteyiz. Bu problemler bacak atardamarı, boyun atardamarı, akciğer atarında da olabilir ve bununla alakalı her gün yeni bir ürün, yeni bir teknolojik gelişme çıkmakta. Bunu da yakından takip ederek arkadaşlarımızla paylaşmak amacımız. Buna yakalanmamak en önemlisi. Toplardamar için söylersek her yerde bilindiği gibi hayatımıza hareket katmak ve pıhtı ile karşılaşmamak. Atardamar için de söylediğimiz zaman, belli bir yaşın üzerinde bir CEK-UP’tan geçmek, özellikle diyete ve risk faktörlerindeki yüksek tansiyon varsa, sigara kullanımı varsa, şeker varsa bunlarla başa çıkmak ve bunlar başımıza gelmeden önlemimizi anlam. Başımızda geldikten sonra da bunun önlemleri değil, artık bunlarla başa çıkma ve tedavi yöntemleri karşımıza çıkıyor. Asıl olarak da bunları konuşacağız” şeklinde konuştu.
Kongre v sahipliği yapan Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Erdil burada yaptığı açıklamada, “öncelikle bu toplantının Malatya’da olmasından çok büyük gurur duyuyorum. Biz İnönü Üniversitesi olarak, etki yıllarda sadece büyükşehirlerde yapılan Kalp ve Damar hastalıkları tedavileri şuan Anadolu’nun her yerinde yapılmakta. Bir de bölgeye hitap etme açısından birçok komplesk Vasküler girişimler çok rahat bir şekilde hastanemizde yapılabiliyor. Sadece Malatya’ya değil, bölgede birçok çevreye de hizmet etmekteyiz. Daha da bunu geliştirmek için çalışıyoruz. Bilimsel anlamda da tabi farklı yerlerde herkes her toplantıya katılamıyor. Amacımız bu konuda yetişen arkadaşlarımıza bilgi vermek, bu tabana yaymak için Malatya ve çevresindeki hekimleri toplayarak bu ürünleri ayaklarına kadar getirmekten gurur duyuyoruz. Şuan ki oturumda da farklı branşlarda meslektaşlarımız var” sözlerine yer verdi.
Diğer taraftan konuya ilişkin sunumlarını gerçekleştirecek olan Prof. Dr. Cihangir Kaymaz ise şöyle konuştu, “şuan ülke çapında 58 Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni kapsayan Sağlık Üniversitesi’nin Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Son bir yıldır pek çok toplantıya katıldık. Gerek Cerrahi, gerek Kalp-Damar Cerrahisi ve gerekse Kardiyoloji bakımından pek çok kesişme alanımız var. Özellikle de Kalp-Damar hastalıkları, Kalp kaynaklı pıhtıya bağlı felçler, perferik damar hastalıkları, şahdamar hastalıkları ve bunlar içinde toplardamar hastalıkları ve akciğer embolileri bizim özel uğraş alanlarımızdan biri. Burada yapılan yeni tedaviler, cihaz tedavileri, pıhtı etkici cihaz destekli tedavilerde şuan bunlarından birinde dünyada en çok sayıyı yakalamış merkez olarak çalışıyoruz. Akciğer tansiyonu özel bir alan, bu konuda da Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği ile yakın bir ilişkimiz var. bunlar için de özellikle pıhtı zemininde ortaya çıkmış ve bu pıhtının cerrahi olarak çıkmasının ardından hastaya tam şifa verebileceğiniz alt bir grup var, yaklaşık bunun yüzde 30’unu oluşturuyor akciğer tansiyonu hastalarının. Bu son yıllarda çok ilgi gören, ülkemizde de tecrübe kazanılan bir konu, dernek ise bu konuda da yeni bir perspektif geliştirdi.”
haber :malatyagundemozel.com