• Haberler
  • Genel
  • Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve şehircilik seferberliği başlıyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve şehircilik seferberliği başlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Nurdağı'nda Belpınar ile Mesthüyük Köyleri ve Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek Köyü Köy Evleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Nurdağı'nda Belpınar ile Mesthüyük Köyleri ve Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek Köyü Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet tarihinin bu en büyük konut ve şehircilik seferberliğini, Allah’ın izniyle, alnımızın akıyla tamamlayacağız” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Gaziantep Nurdağı'nda Belpınar ile Mesthüyük Köyleri ve Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek Köyü Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni'ne katıldı.

 

Törende yaptığı konuşmada bu yıl Ramazan ayının ve Ramazan Bayramı’nın, 6 Şubat depremlerinin yüreklerde açtığı yaraların ve evlerde sebep olduğu yıkımların gölgesi altında geçirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremlerde hayatını kaybeden 50 binin üzerindeki vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Bin yıllık vatanımız Anadolu’nun nice güzellikleriyle beraber afetleri de bizimle yaşıyor, yaşayacak. Ülkenin yöneticileri ve vatandaşları olan bize düşen görev, binalarımızı sağlam yaparak, derelerimizin önünü kesmeyerek, tabiatla barışık yaşayarak afetlere karşı hazırlıklı olmaktır. Gerisi Rabbimizin takdiridir” dedi.

 

“KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ KURARAK KONUTLA BİRLİKTE İSTİHDAMI DA GÖZETİYORUZ”

 

Son deprem felaketinin ardından hemen kolları sıvadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanımızı güvenli binalara kavuşturmak için depremin 15’inci gününden itibaren temelleri atıp inşaatlara başladık. Yaptığımız tespitler doğrultusunda deprem bölgesinde, 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere 650 bin yeni yuva yapıyoruz. Bunlardan 319 binini bir yıl içinde teslim ederek şehirlerimizi ayağa kaldırmayı planlıyoruz” diye ekledi.

 

Deprem bölgesine yaptıkları son ziyaretlerin tamamında, her şehirde yeni konutların ve köy evlerinin temel atma törenlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu ana kadar 105 binin üzerinde konutun yapım sürecini başlattık. Bunların yarıya yakınının temelini de attık. Sadece konut yapmıyoruz. Okuluyla, sağlık merkeziyle, çarşısıyla, pazarıyla, yeşil alanıyla, parkıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sadece depremde yıkılan yerlerin değil, bölgedeki şehirlerin tamamının altyapısını da yenilediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Küçük sanayi siteleri kurarak konutla birlikte istihdamı da gözetiyoruz. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük konut ve şehircilik seferberliğini, Allah’ın izniyle, alnımızın akıyla tamamlayacağız.”

 

“BEŞ YILDA İSTANBUL'DA RİSKLİ BİNA BIRAKMAMAYI AMAÇLIYORUZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce pek çok depremde, selde, yangında, vatandaşları kısa sürede yeni evleriyle buluşturduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "İnşallah burada da aynısını yapacağız. Van'da, Bingöl'de, Antalya'da, Manavgat'ta, Muğla'da, Kütahya'da, Simav'da bunları yaptık mı? Bay bay Kemal'in milletvekili olduğu İzmir'de bunu yaptık mı? Hadi sen de yap. Yapamaz. Bunların nasibi yok. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yeni bir kentsel dönüşüm kampanyasının müjdesini milletimizle paylaştık. Riskli binalarda yaşayan İstanbullu kardeşlerimize dönüşüm bedelinin yarısını devlet olarak bizim karşılayacağımız, yarısını da çok uygun, şartlı borçlanma imkânı getirdiğimiz bir teklif sunmuştuk. Bir kısmı yerinde, bir kısmı rezerv alanlarda yürütülecek bir çalışmayla yılda 300 bin konutu dönüştürerek, beş yılda İstanbul'da riskli bina bırakmamayı amaçlıyoruz."

 

Kentsel dönüşüm konusunda muhalefetin söylemlerinin yer aldığı bir video gösteriminin yapıldığı törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gördünüz, bay bay Kemal ve avanesinden bu ülkeye fayda gelmez. Ne İstanbul'un başındaki belediye başkanından ne Ankara'nın başındaki belediye başkanından ne İzmir'in başındaki belediye başkanından hiçbir şey olmaz. Bunlar, çöp, çukur, çamur demektir. Bunlar, susuzluk demektir. Bunlar, Allah göstermesin, bir yağmur olduğu zaman her tarafı lağımın götürdüğü şehirler demektir. Hep bunları yaşadık" şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin iş yapmanın, insanları güvenli ve huzurlu konutlara kavuşturmanın peşinde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bunlar da her konuda yaptıkları gibi kentsel dönüşümde de projelerimize takoz olmanın peşinde. Milletimiz her iki zihniyeti de görüyor, biliyor. İşte ben, İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman İstanbul'da ne vardı? Susuzluk vardı. Çöp, çamur vardı. Ve meşhur Ümraniye çöplüğünün patlaması neticesinde 39 vatandaşımızın ölümü vardı. Kimdi? CHP, büyükşehirde o vardı, ilçede de o vardı. Biz oraları şu anda park, bahçe hâline getirdik. Bunlara beş tane koyun teslim edemezsiniz. Teslim ederseniz, kaybeder gelirler."

 

“ÜLKEMİZİN TÜM YERLEŞİM YERLERİNİ AFETLERE DİRENÇLİ HÂLE GETİRENE KADAR ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

 

"Ülkemizin tüm yerleşim yerlerini afetlere dirençli hâle getirene kadar kimsenin bizi engellemesine izin vermeden çalışmayı sürdüreceğiz" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün depremin 75'inci günü olduğunu, depremden etkilenen 11 ili Cumhur İttifakı olarak defaatle dolaştıklarını söyledi.

 

İnşasını 45 günde tamamladıkları 10 köy evinin anahtarlarını, temeli atıldıktan sonra 60'ıncı gününde teslim ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mimarisi, inşası ve diğer tüm özellikleriyle gerçekten çok güzel eserler olan bu köy evlerimizin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

 

Bugün aynı zamanda çiftçilere 10 yeni müjde vereceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: "Bugün burada hepsi de özgün mimari eseri olan ahırı, köy konağı, akıllı tahtası, camisi, peyzajıyla akıllı köy evleri örneklerini milletimizin takdirine sunuyoruz. Bu projeyle gelişmiş altyapısı, internet destekli teknolojisi, yenilenebilir enerjisi, sıfır atık uygulaması, sürü yönetim sistemi, entegre meteoroloji yazılımı ve daha pek çok özellikleriyle yeni bir model ortaya koyuyoruz. İkinci olarak afet alanlarındaki köy evlerimizde hayatını sürdürecek çiftçilerimize Ziraat Bankamız vasıtasıyla sıfır faizli hayvancılık kredileri verecek, hayvan ve yem alımlarını destekleyeceğiz. Böylece ahırlar dolacak, üretim artacak, çiftçilerimizin kazançları yükselecek. Üçüncü olarak afet alanları dışındaki bölgelerde buralarda yaşayan gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızdan bu kırsal dönüşümden yararlanmak isteyenlere de el uzatıyoruz. Bu kardeşlerimize İlk Evim Kampanyası şartlarıyla akıllı köylerden ev sahibi olma imkânı getiriyoruz. Dördüncü olarak hâlâ köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan mevcut evini yıkıp bu modele uygun sağlam, güvenli, teknoloji destekli eve kavuşmak isteyenlere de uygun şartlı finansman sağlayacağız."

 

“AMACIMIZ TÜRKİYE YÜZYILI'NI ÜRETİMİN YÜZYILI YAPMAKTIR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, et ve süt fiyatlarındaki artışa yönelik değerlendirmelerde bulundu, "Ülkemizdeki et ve süt fiyatlarının izahı olmayan seviyelere çıkmasına yol açan sıkıntıya çözüm getirecek bir adım atıyoruz. Kırsal dönüşüm kapsamında 50 baş üzeri büyükbaş ari damızlık üretimine teşvik vereceğiz" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece bir yandan hayvan varlığını yükseltirken diğer yandan da en az yüzde 30 verim artışı hedeflediklerini vurguladı.

 

Altıncı müjdelerini, "Sözleşmeli üretim modeliyle, aile tipi işletmelerde büyükbaş ve besi hayvancılığını destekleyerek her haneye en az bir asgari ücret garantisi vereceğiz" sözleriyle duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: "7'nci olarak tarımsal üretimde basınçlı sulama alt yapısını güçlendirerek birim alanda daha çok rekolte ve gelir elde edilmesini sağlayacağız. 8'inci olarak, sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak, hem üreticimizin gelirini garanti altına alacak hem arz güvenliğini temin edecek hem de gıdadaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz. 9'uncu olarak jeotermal organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sebze ve meyve yetiştirme amaçlı sera yatırımlarındaki desteği artıracağız. 10'uncu olarak tarımsal üretimde kullanılan azotlu gübrelerdeki dışa bağımlılığımızı azaltacak önemli bir projeyi devreye alıyoruz."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi Karadeniz gazından üre sağlayacak bir fabrikayı Zonguldak'ta kurduklarını belirterek şöyle konuştu: "Bay bay Kemal ve onun yandaşları ne diyor? Hani diyorlar "Doğal gaz, hani Karadeniz'den doğal gaz çıkacaktı?" İki akşamdır, üç akşamdır doğal gazın nasıl yandığını Karadeniz'de, Sakarya'da görmedin mi? Ama bunlarda göz var bakar kör, kulak var duymaz. Kalpleri var kesinlikle mühürlü. Özel sektör yatırımı olarak kurulan bu fabrika ile ilgili süreçler tamamlandı, yakında onun da inşasına başlıyoruz. Kırsal dönüşüm projemizin en önemli özelliği teknolojik altyapıyla kırsaldan giderek kopan gençlerimizi yeniden üretimle buluşturacak olmasıdır."

 

Kırsal dönüşüm projesindeki adımların anlatıldığı video gösteriminin ardından konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız Türkiye Yüzyılı'nı üretimin yüzyılı yapmaktır. Amacımız Türkiye Yüzyılı'nı üreticinin yüzyılı yapmaktır. Bu projenin ülkemize, çiftçilerimize ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

“TARİHİN EN ÖNEMLİ KIRSAL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİRİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin artık felaketlerin yıkıcı etkilerine teslim olmadığının en güzel örneğinin burada görülen manzara olduğunu söyledi.

 

Bir yandan temel atıp anahtar teslim etmeye başlayıp bir yandan da tarihin en önemli kırsal dönüşüm projelerinden birini hayata geçirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, biten her köy evini, her konutu gelecek aylardan itibaren sahipleriyle buluşturacaklarını dile getirdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada, bu kadar büyük bir afetin ardından bu kadar kısa sürede arama kurtarmadan enkaz kaldırmaya, geçici barınma alanlarından kalıcı konut inşasına kadar her alanda katedilen böyle bir mesafe yoktur" ifadesini kullandı.

 

“DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZIN YANLARINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Depremden etkilenen şehirlerin toparlanması için etkili ve hızlı adımlar attıklarını, bu kapsamda Gaziantep'te neredeyse çadır kent kalmadığını, her tarafın konteyner kentlerle donatıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay dışındaki diğer deprem bölgelerinde ise enkaz kaldırıma çalışmalarının tamamladığını, yeni konut inşaatlarının hızla yükseldiğini aktardı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçici barınma merkezlerinde 3,5 milyon vatandaşın ihtiyaçlarının karşılandığını, hava şartlarının düzelmesiyle bölgede hayatın yavaş yavaş normal seyrine girmeye başladığını ifade etti.

 

Depremden etkilenen bölgelerin yaklaşık bir yıl sonra eski canlılığına kavuşacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, bazı deprem turistleri gibi buraya fotoğraf çektirmeye, görüntü vermeye gelmiyoruz. Biz, hem acıları paylaşmaya hem yaraları sarmaya geliyoruz. Bu anlayışla yüreklerindeki sızının hiçbir zaman dinmeyeceğini bildiğimiz depremzede vatandaşlarımızın daima yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Acılarını paylaşırken hayatlarını daha iyiye götürecek her türlü desteği ve imkânı kendilerine sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Gaziantep'in sadece bölgenin değil, Türkiye'nin üretim, istihdam, ihracat merkezleri arasında giderek yıldızı daha da parlayan bir şehri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada faaliyette bulunan bin 240 fabrikaya sürekli yenilerinin ilave edildiğini, kuruluş safhasındaki 6. Organize Sanayi Bölgesi'nin de devreye girmesiyle sayının 2 bine çıkacağını kaydetti.

 

Şehrin ihracatının aylık bir milyar doları bulduğunu, sanayiden turizme, tarımdan insani yardımlara kadar her alanda şehrin başarılarını yakından takip ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye böylesine katkı yapan bir şehrin önünü açacak projelere destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

AMANOS TÜNELLERİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay için de büyük önem taşıyan Amanos Tünelleri'nin inşasına yakında başlayacaklarını, bu tünellerle Gaziantep'in sanayideki üretim gücünü İskenderun Limanı ile katlayarak artıracağını anlattı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı şekilde bu tüneller Hatay'ın muazzam potansiyelini, Anadolu ile buluşturarak şehrin kısa sürede deprem durgunluğunu üzerinden atmasına vesile olacaktır. dedi.

 

Depremden en çok etkilenen Gaziantep'in ilçeleri Nurdağı ve İslahiye'ye ekonomik katkı sağlayacak projelere de özel destek verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "İslahiye'de 1. ve 2. organize sanayi bölgelerini zaten hayata geçirmiştik. Şimdi Nurdağı'nda da bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Her iki ilçemizin, yatırımcılar için cazibesini artırmak gayesiyle ilave teşvikleri devreye alacağız. Adana, Osmaniye, Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın duraklarından biri de Nurdağı'dır. Bu hattın yapımını da hızlandırıyoruz. Depremin yaralarını sarmak için bu iki ilçemizde yapacağımız 50 bin konuta ilave olarak Gaziantep şehir merkezinde de 50 bin konutluk bir proje planlıyoruz. Görüldüğü gibi tüm şehirlerimiz Gaziantep'i ve ilçelerini de deprem öncesinden daha iyi bir konuma getirmek için gece gündüz çalışıyoruz."

 

“TÜRKİYE YÜZYILI'NI BERABERCE İNŞA EDECEĞİZ”

 

Ülkeyi, son 21 yılda hayata geçirdikleri demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla Türkiye Yüzyılı için hazırladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda, Karadeniz doğal gazı projesini hayata geçirdiklerini, muhalefet buna inansa da inanmasa da doğal gazı karayla buluşturduklarını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan Karadeniz doğal gazı diğer taraftan Gabar'da çıkarılacak petrolle Türkiye'nin çok daha vakur, çok daha kararlı bir şekilde geleceğe yürüyeceğini söyledi.

 

Doğal gaz ve petrolden elde edilecek gelirin bir kısmıyla kurulacak Aile ve Gençlik Bankasının, ev kadınlarının emekliliğini desteklemekten gençlerin eğitim, istihdam ve evliliğine bedelsiz katkı sağlamaya kadar pek çok alanda hizmet vereceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev kadınlarının emekliliği, gençlerin istihdam ve evliliği ile aile yapısının güçlü bir şekilde devam etmesi hususunu kritik önemde gördüklerini vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin, MHP'nin ve Cumhur İttifakı'nın, LGBT'ye karşı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Peki, CHP LGBT'ye karşı mı, İP karşı mı, bunun yanında HDP karşı mı? Bunlar LGBT'ci. Bunlar bizim kutsal aile yapımıza karşı. İşte 14 Mayıs bunun için çok önemli. 14 Mayıs, LGBT'cilere, kadına şiddetin yanında olanlara ders verme günü olacaktır. Bugüne kadar girdiğimiz her mücadeleyi milletimizle aynı istikamete bakarak, aynı hassasiyetleri paylaşarak aynı amaçla yol yürüyerek kazandık. İnşallah 14 Mayıs seçimlerinde de milletimizle birlikte zafere ulaştıktan sonra deprem şehirlerimizi beraberce ayağa kaldırmayı sürdürecek, Türkiye Yüzyılı'nı beraberce inşa edeceğiz."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, Belpınar köyünde yapılan, cami, köy konağı ve kompost alanın açılışını yaptı, ahırları da bulunan 14 köy evinin anahtarlarını sahiplerine teslim etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep'in Mesthüyük ile Kahramanmaraş'ın Türkoğlu köylerindeki hak sahiplerinin ev teslimi anına da canlı bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, yapılan duanın ardından köy konutlarının açılış kurdelesini kesti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle bir köy evini ziyaret etti. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme