- Haberler
- Eğitim
- Çocuğu sevgiden yoksun bırakmak ileriki yaşantısı için duygusal istismar içeriğinden biridir
Çocuğu sevgiden yoksun bırakmak ileriki yaşantısı için duygusal istismar içeriğinden biridir
Çocuğu sevgiden yoksun bırakmak ileriki yaşantısı için duygusal istismar içeriğinden biridir
Dr. Engin Eker, bir çocuğu sevgiden yoksun bırakmanın veya sevilmediğini düşünmesine yol açmanın çocuğun ileriki yaşantısı için büyük önem arz eden duygusal istismar içeriklerinden biri olduğunu söyledi.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Engin Eker, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 71’inci yıldönümünde konuyla ilgili farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı.
"GÜNÜMÜZDE ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR"
Dr. Engin Eker, gelişen teknolojinin şiddetle olan bağı için “İnsanlar, teknolojik gelişimin de etkisiyle güvenli bağlanma yaşayamamakta ve bu durum da kişilerin mentalizasyon kapasitelerini düşürmekte. Yani artık kişiler diğerlerini iç dünyası, özlemleri, umut ve beklentileri olan varlıklar gibi değil sadece davranıştan ibaret olan varlıklar olarak deneyimlemekte. Bu durum da sadece kendi arzumuza odaklanmamız sonucunu doğurmaktadır. Sadece kendi arzumuz ve doyumumuz söz konusu olunca engellenme tahammül edilemez bir şey olarak yaşanmakta ve saldırgan davranışın ortaya çıkması kolaylaşmaktadır” diye konuştu.
Şiddet kavramının içeriğinin iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Dr. Engin Eker “Ne olduğu tam kavranamayan boyutlarının tamamından haberdar olunmayan bir şeyin önüne geçilemez. Şiddet dediğimizde çoğu insanın aklına fiziksel şiddet gelir fakat şiddetin, fiziksel ve cinsel şiddet başta olmak üzere, bütün şiddet türlerinin şemsiyesi olma niteliğinde olan duygusal şiddet, ekonomik şiddet gibi farklı boyutları vardır” dedi.
ÇOCUKLARA İNSAN HAKLARININ ÖNEMİ NASIL ÖĞRETİLMELİ?
Dr. Engin Eker çocuklara hakların nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda ise şunları söyledi: “Bir çocuğu sevgiden yoksun bırakmak veya çocuğun sevilmediğini düşünmesine yol açmak farkına kolay kolay varılamayan fakat çocuğun ileriki yaşantısı için büyük önem arz eden duygusal istismar içeriğinden biridir. Çocuklara bir olguyu en kolay öğretmenin yolu onu görerek öğrenmesini sağlamaktır. Dolayısıyla bir uygulamayı çocuğa aktarmak istiyorsak o uygulamanın en büyük uygulayıcısı kendimiz olmalıyız. Ailelerin bu konudaki tutumlarını değiştirmek için eğitim kuruluşlarına ve yayın organlarına önemli görevler düşmektedir. Bilgilendirici ve öğretici içeriklerle eğitim seminerleri düzenlemek ve katılımın sağlanmasını gerçekleştirmek bu bilgilendirmelerin ailelere ve dolayısıyla çocuklara ulaşmasını sağlayabilir. Yetişkinlere yapılan benzer uygulamalar, çocuklara onların anlayabileceği şekilde aktarılabilir”
AHLAKİ GELİŞİMLERİNİ TAMAMLAMIŞ BİREYLER HAKLARI ÖNEMSER
Dr. Eker insan hakları kavramıyla ilgili “O beni öldürünce insan hakları olmuyor, ben öldürene tepki gösterince insan hakları oluyor” şeklindeki çelişkiyi şöyle açıkladı: “Yaşama hakkı insanın en temel haklarından biridir. Diğer haklarda geçerli olduğu gibi insanın böyle bir temel hakkına saldırı, onu öldürme veya öldürmeye kastetme gibi kabul edilemez bir hak ihlalidir. Bazı bireyler kişilik örgütlenmeleri ve çevresel faktörler sebebiyle hak ihlallerinde bulunabilirler. Bu psikopatolojik durum köklerini ne kadar ilkel döneme dayandırıyorsa o kadar soğukkanlı ve bir duygu ortaya çıkarmadan bu ihlalleri gerçekleştirirler. Ahlaki gelişimlerini gerçekleştirmiş ve düşünme becerilerini geliştirmiş bireyler kendi haklarını korudukları gibi hak ihlallerinin de önlenmesi konusunda yerlerini alırlar. Burada temel husus, bir hak savunucusuyken karşı tarafın haklarını farkında olmadan ihlal edip hak ihlalcisi konumuna düşmemektedir.”