Çiftçi Eğitim Merkezi kadın ve gençleri çiftçiliğe özendiriyor
Burası, 'ben tarımla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorum' diyen herkesin eğitim merkezidir
Türkiye’nin ilk eğitim çiftliği olan Gercüş Ziraat Odası Çiftçi Eğitim Merkezi, üreticilere bilgi ve beceri kazandırmakla kalmıyor bölgedeki kadın ve gençleri çiftçiliğe özendiriyor.
Ziraat Odaları, hayata geçirdiği eğitim projeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Batman Gercüş Ziraat Odası tarafından başlatılan Çiftçi Eğitim Merkezi projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi çiftçilerinden büyük ilgi görüyor. Gercüş Ziraat Odası Başkanı Şefik Öner, “Bugüne kadar dediğimiz gibi her işin başı eğitimdir. Burası, ‘ben tarımla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorum’ diyen herkesin eğitim merkezidir” diye konuştu.
-Amaç istihdama katkı sağlamak-
Mart ayında faaliyete geçen, 32 bin metrekare alana kurulu merkezde 102 kursiyerin eğitim gördüğünü belirten Öner, “Merkezimizde çiftçilerimize verimi nasıl artıracağı, hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edeceği, bölgede ürün desenini çeşitlendirmek için atılacak adımlar ve ürün pazarlama yöntemleri başta olmak üzere birçok konuda eğitim veriliyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz KOSGEB tarafından verilen sertifikalarını alıyor” diye konuştu.
Projenin temel amaçlarından birinin tarımda kadın ve gençlerin istihdamını artırmak olduğunu ifade eden Öner, şöyle devam etti:
“Kadınlar ekmeklerini topraktan çıkarsın, kendi işlerinin patronu olsun istiyoruz. KOSGEB destekli eğitimlerimizi ağırlıklı olarak kadın çiftçilerimize veriyoruz. Bölge gençlerimizi tarıma özendirmeyi amaçlıyoruz.
Merkezi açtığımızda sınıfı doldurmakta güçlük yaşadık. Köy köy dolaştım, Çiftçi Eğitim Merkezi’nin önemini anlattım. ‘Kızlarınız bize emanet. Ders bittiğinde bizzat evlerine bırakacağım’ dedim, ancak ikna ettim. Şimdi ise gördüğümüz ilgi bizi çok mutlu ediyor. Merkeze yapılan her 50 başvurudan 40’ı genç kızlarımızdan geliyor.”
-“Yılda 4 bin çiftçi eğitilecek”-
Öner, finansörlüğünü GAP İdaresi'nin yaptığı merkezin Türkiye’de örnek bir çalışma olduğunu söyledi. Merkezde yılda 4 bin çiftçinin eğitileceğini belirten Öner, "Kaybolmakla yüz yüze olan milli tohum çeşitlerimizi yeniden yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yerel çeşit tohumlarımızı ıslah ederek çoğaltıyoruz. Çiftçiye burada tohumdan hasada kadar uygulaması gereken tüm adımları anlatıyoruz” diye konuştu.
Bölgenin sertifikalı fidan ihtiyacının da yine bu merkez aracılığıyla karşılanacağını anlatan Öner, “Yıllık 500 bin sebze fidesi, 200 bin fıstık fidesi dağıtacağız. Ayrıca aşı odası da açtık. Artık kendi üretimimizi burada yapıp, yılda 200-300 bin bağ fidesi de yetiştireceğiz. Bu eğitim merkezimizde sadece ürün eğitimleri verilmeyecek, aynı zamanda ürünü pazarlama eğitimi de verilecek. Ürün desenlerinin çoğaltılması, finansman kaynaklarının nerelerden sağlanacağı konularında da eğitimler verilecek" ifadelerini kullandı.
-Gercüşlü kadınlar çiçek yetiştirecek-
Önümüzdeki yıl merkez bünyesinde bir de sera kurulacağını anlatan Öner, serada süs bitkisi yetiştirileceğini anlattı. “Kadınlar Süs Bitkisi Yetiştiriyor” projesi için hazırlıkların tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Öner, “Kadınlara çiçek yetiştiriciliği eğitimi vereceğiz. Eğitimi aldıktan sonra üretip ekonomiye katkı sağlayabilecekler. Kadınları iş hayatına kazandırmak istiyoruz, kendi işlerinin patronları olsunlar diye onlarla birlikte onların hayalleri için çalışıyoruz. Bu projemizde bize KADEM’de destek oluyor” diye konuştu.
Merkezde yalnızca bölgede yetiştirilen ürünler hakkında değil, çok sayıda tarım ürünüyle ilgili olarak eğitimler verildiğini anlatan Öner, “En verimli modelleri gösteriyoruz. Kursiyerlerimizin sebzeciliği öğrenmek için Mersin’e, Yalova’ya gitmesine gerek yok. Sebze yetiştiriciliğini Gercüş’te öğrenip Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde üretim yapabilirler” diye konuştu.
Öner, Çiftçi Eğitim Merkezi çatısı altında mini bir pazar ile fuar alanı ve solucan gübresi üretim tesisi kurulacağının da müjdesini verdi. Merkezde ayrıca önümüzdeki günlerde tavukçuluk ve arıcılık eğitimi verilirken, ana arı üretimi de yapılmaya başlanacak.