• Haberler
  • Malatya
  • CHP Kadın Kolları Başkanı Tuncer'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

CHP Kadın Kolları Başkanı Tuncer'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

8 Mart 1857'de New York'ta kapitalizmin dayattığı düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı eylem yapan kadınların direnişi 129 kadın işçinin yanarak öldürülmesi ile sonuçlanmıştır.

8 Mart 1857’de New York’ta kapitalizmin dayattığı düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı eylem yapan kadınların direnişi 129 kadın işçinin yanarak öldürülmesi ile sonuçlanmıştır.

1910 yılında ikinci enternasyonal toplantısında bu olay gündeme gelmiş Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edilmiş, 1977 yılında birleşmiş milletler Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.

 Sekiz martlar emekçi kadınların güncel sorunlarını, işi yaşamında ve sosyal yaşamdaki sorunlarını dile getirmek için vesile olmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ün Türk kadınının uygar dünyada eşit ve özgür bireyler olarak yer alması için bütün yaptıklarına rağmen bugün bilhassa 17 yıllık AKP iktidarında çalışan kadınların ve genel olarak kadınların sorunları katlanarak artmaktadır.

Avrupa ülkeleri arasında kadının iş gücünü katı zamanların en düşük olduğu ülke Türkiye’dir. Ücretsiz aile işçiliği çıkarılırsa kadına özgürlük sağlayan ücretli çalışma ancak %15 civarındadır. Türkiye’de kayıt dışı çalışma bilinen bir gerçektir. Kadınlar daha yüksek oranda kayıt dışı çalışıyorlar. Kadınlar güvencesiz olarak tarımda gündelikçi, evlerde temizlik, bakıcılık gibi işlerde çalışmaya devam ediyorlar. Kadınların aile içi bakım ve yükümlülükleri çalışma yaşamına katılmalarındaki en büyük engellerden biridir. Ayrıca orta ve alt gelir grubundaki ailelerde kadınların çalışması maalesef ailenin erkek bireylerinin kararına bağlıdır. Kadın cinayetleri, çocuk yaşta evlilikler, kadınlara ve çocuklara yönelik taciz ve tecavüzler ülkemizin son yıllarda ki kanayan yarasıdır. Kadınlarımız etkilenmektedir. Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik ve terör En çok analarımızı ağlatıyor. Kadınların güçlü ve özgür olmaları için öncelikle eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerekir.4 milyon okuryazar olmayan kadın, en önemlisi ilköğrenim çağında okula gitmeyen 1 milyon kız çocuğunun olması ülkemizin ayıbıdır.

Diğer önemli konu kadınların politik güce erişebilmesidir. 8 Mart emekçi kadınların hakları yanında tüm kadınlarımızın sorunlarını dile getirmek özgür ve eşit bireyler olarak var olma mücadelesini hayatta tutma günüdür. Türkiye’nin 17 yılını çalan, her alanda cinsiyet ayrımcılığı yapan, kadını ikinci sınıf gören onu ekonomik, toplumsal ve siyasal hayattan dışlayan bu erkek egemen zihniyetten kurtarmak için biz kadınlara büyük görevler düşüyor. Tüm emekçi kadınların gününü kutluyorum.

CHP MALATYA KADIN KOLLARI İL BAŞKANI

GÜLLÜ TUNÇER

Bakmadan Geçme