- Haberler
- Malatya
- Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi,'' Ayrımcılık değil, eşitlik istiyoruz'
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi,'' Ayrımcılık değil, eşitlik istiyoruz'
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesinden Emekli Maaş Artışları hakkında Basın Açıklaması
Sendika Başkanı Haydar Göktaş tarafından yapılan açıklama da; ‘’ Sayın Cumhurbaşkanı, TÜİK'in sahte verileri ile ortaya çıkan yüzde 38'lik SSK ve Bağ-Kur'lu emekli maaş artışlarını dün Bakanlar Kurulu kararı ile +5 puan daha ek ilave zam yaparak emeklilere ve kamuoyuna duyurdu. Bir de 2024 yılını "emekliler yılı" ilan ettiler ve bunu emeklilere müjdeler olsun diye duyurdular. Biz emekliler, bunun bizlerle alay edilmiş gibi müjdeleme yapılmasını üzücü buluyoruz. Biz emekliler, artık oy verirken düştüğümüz durumları ve yaşadığımız sıkıntıları unutmayacağız. Bu mücadelemiz, sadece kendi geleceğimiz için değil, ülkemizdeki diğer emeklilerin de hakkını savunmak içindir.
Yoksulluk sınırının 47 bin, asgari ücretin 17.002 lira ve açlık sınırının 14.431 lira olduğu ülkemizde, enflasyonun her geçen gün arttığı bir dönemde en düşük emekli aylığının 10 bin lira olmasını kabul etmiyoruz. Kanunlarla belirlenen bir asgari ücretin altında emekli aylığı olamazken, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar 4 bin ila 6 bin lira arasında bir gelirle mahkum edilmiş durumda. Bu durumun, "şükür edin" telkinleriyle kabul edilmesi adil değildir.
Devletin çeşitli kademelerinde görev alanlar, 5-6 farklı kurumdan maaş alırken, yeni emekli olan bir memurun emekliden üç-dört kat daha fazla maaş alması kabul edilemez. Mültecilere her türlü destek sağlanırken, kendi ülkemizde yıllarca emek verip prim ödemiş emeklilere bu haksızlığın yapılması kabul edilemez.
22 yıllık iktidarınızda en büyük desteği maalesef bu emekliler vermiştir. Ancak artık emeklilere sürekli müjde vermek yerine, 2002 öncesi emeklilerin haklarına ve alım gücüne geri dönülmesini talep ediyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 42.26'lık artış adaletli değildir.
Kök maaş hikayesi ile hala 5 bin-6 bin lira maaş alan dul ve yetimlerimize yüzde yüz zam yapılması talebimizdir. Suriyeli, Afgan, Arap, ve Afrikalı mültecilere sağlanan imkanlar göz önüne alındığında, 30-40 yıl emek vermiş prim ödemiş olan emeklilere de adil bir şekilde destek sağlanmalıdır.
Hastaneye hasta garantisi verilen yolda, köprü geçiş garantisi verilen süreçte, bizlere de adaletsiz paylaşımın ardından sağlanacak 10 bin lira ile geçim garantisi verilmesini talep ediyoruz. Emekliler devlete yük değil, bedeli peşin ödenmiş bir haktır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında bir emekli maaşı, asgari ücretin yüzde 45 fazlasıydı. Bu dengenin sağlanmasını talep ediyoruz.
Özellikle depremzedeler, dul ve yetim aylığı alanlar, bu kış aylarında dayanılmaz sıkıntı ve yoksulluk içerisindedirler. Gelirleri açlık sınırının dörtte biri kadar olan bu insanlar için devletin acil önlemler alması gerekmektedir. Malatya ve bölge milletvekillerinin sorunları çözme konusunda bir araya gelmesi ve siyasi çekişmeleri bir kenara bırakarak birlik ve beraberlik içerisinde çözüm arayışına girmeleri önemlidir.
İktidar sahiplerine ve muhalefet partilerine çağrımız:
En düşük emekli maaşı, asgari ücret kadar olmalı ve bayram ikramiyesi bir maaş tutarında olmalıdır.
Depremzedelerin dul ve yetim aylığı alanlarına seyyanen zam yapılmalıdır.
Emeklilerin öğrencileri, özellikle başka illerde üniversite okuyanlar için karşılıksız burs ve destek almalıdır.
Emekliler için hastaneye erişimde kolaylık sağlanmalı, randevu sistemi kaldırılmalıdır. Zaten yetersiz olan doktor ve sağlık personeli nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çaba sarf edilmelidir.
İktidar ve muhalefetten isteğimiz kısacası, emekçilere sahip çıkılmasıdır. Ayrımcılık değil, eşitlik istiyoruz. İnsan onuruna yakışır bir hayatı, herkes gibi biz de hak ediyoruz ve istiyoruz. Emekliler olarak, bize reva görülen hayatı kabul etmiyoruz. Geleceğimiz ve yaşam standartlarımız için adil ve eşit bir yaklaşım talep ediyoruz’’ifadelerine yer verildi