Bir Kereden Bir Şey Olmaz Diyen Gençler Felakete Sürükleniyor
Sağlığı Geliştirme Ve Sigara İle Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık:
Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Covid-19 pandemisi, savaş gibi zorluklar nedeniyle dünya genelinde uyuşturucu kullanımında yaşanan artışa dikkat çeken Açık, sentetik uyuşturucu çeşitliliğin artmasının ve uyuşturucuya erişimin kolaylaşmasının da özellikle gençleri büyük bir tehlikeye doğru sürüklediğini söyledi. Açık, ailelere de önemli tavsiyelerde bulundu.
Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı dikkat çekici bir hızla artış gösteriyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından geçen yıl yayımlanan Küresel Uyuşturucu Raporu’na göre 2019'de dünya çapında yaklaşık 275 milyon kişi uyuşturucu kullandı. Bu rakam bir önceki yıl 269 milyondu. Yine 2019 yılında 36 milyon kişi uyuşturucu kullanımına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar yaşadı. 2020 yılı rakamlarına göre ise uyuşturucu kullanan her sekiz kişiden yalnızca biri profesyonel yardım aldı. UNODC ayrıca 2030 yılında uyuşturucu kullanımının yüzde 11 artacağını öngörüyor. Hem artan uyuşturucu kullanımı hem de dünya genelinde sentetik uyuşturucu çeşitliliğinin artarak, erişiminin kolaylaşması özellikle çocuklar ve gençler için büyük bir risk teşkil ediyor. Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada uyuşturucunun zararlı etkilerine değinirken, ailelere de önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Ürkütücü tablo karşısında vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz”
Dünyanın içinde bulunduğu durumun uyuşturucu kullanımının artmasına neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “UNODC; Covid-19 pandemisi, dünya genelinde yaşanan çatışma ve savaşların, uyuşturucu kullanımında artışa yol açtığını belirtiyor. Çünkü bu tablo, çaresizlik ve güvensizliğin derinleşmesine yol açıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin verilerinin de yer aldığı Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022’de de dikkat çekildiği üzere sentetik uyuşturucu çeşitliliğinin artması ve uyuşturucuya erişimin kolaylaşması da uyuşturucu tehdidini giderek artırıyor. Avrupa Birliği’ndeki 15-64 yaş arası yetişkinlerin 83,4 milyonunun daha önce yasa dışı uyuşturucu kullandığını gösteren bu ürkütücü tablo karşısında vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz. Bu noktada kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde olması, uyuşturucu maddelerin gerek kullanımı gerekse kaçakçılığının önlenmesi adına topyekûn mücadele verilmesi büyük önem taşıyor” dedi.
“Uyuşturucu kullanımı hayatı sürdürmeyi imkansız hale getiriyor”
Uyuşturucu kullanımının bir bağımlılık türü olduğunu ve kullanımının sürdürülmesi halinde yoksunluk hissinin ortaya çıkmasıyla yaşamın devamını imkansız hale getirdiğini ifade eden Açık şöyle devam etti; “Ruhsal özelliklere, genetik yatkınlığa, çevresel ve toplumsal faktörlere, uyuşturucuya erişime bağlı olarak özellikle gençler bağımlılık riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Kendini bir sosyal ortama ait hissetme ihtiyacı hisseden gençler, birilerinin ‘bir kereden bir şey olmaz’ demesiyle felakete sürüklenebiliyor.”
“Sevgisizlik ve iletişim eksikliği çocuklarda uyuşturucu kullanımı riskini artırıyor”
Uyuşturucu kullananların büyük bölümünü ergenler ve genç yetişkinlerin oluşturduğunu ifade eden Açık, “Özellikle küçük yaşlarda kullanılan uyuşturucu, beyin henüz gelişimini tamamlamadığı için ciddi problemlere neden oluyor. Bu noktada ailelere önemli görevler düşüyor. Her şeyden önce çocuğun sevgi dolu bir ortamda, özgüvenli bir şekilde yetişmesi, kendini çaresiz ve güvensiz hissetmemesi çok önemli. Ebeveynin aşırı ilgisizliği de aşırı gözetimi de çocukları farklı arayışlara itiyor. Dolayısıyla aile içinde bir denge kurulması gerekiyor. Aile içi şiddet, psikolojik sıkıntılar, travmalar ve iletişim eksikliği de çocukların madde kullanımına yönelme riskini artırıyor” diye konuştu.
“Fiziksel ve psikolojik belirtiler iyi gözlemlenmeli”
Prof. Dr. Yasemin Açık, çocuklarının madde kullanımından şüphelenen ebeveynlere ise şunları tavsiye etti; “Dikkat eksikliği, ani duygu değişimleri, sebepsiz yere öfkelenme, kabuğuna çekilme, okul başarısının bir anda düşmesi madde kullanımına bağlı olabilir. Fiziksel olarak ise yeme içme ve uyuma alışkanlıklarında değişiklikler, ani kilo kaybı, bulantı, ishal, aşırı terleme, gözlerde kızarıklık gibi değişimler çok iyi gözlemlenmelidir. Elbette bu belirtiler, çocuğun kesin olarak uyuşturucu kullandığını göstermez. Çocuğun başka bir fiziksel ya da psikolojik sıkıntısı da olabilir. Dolayısıyla aileler çocuklarını suçlamadan, gerekirse bir uzmandan da destek alarak, bu değişimin gerçek sebebini öğrenmeliler. Uyuşturucu madde kullanımı söz konusuysa da vakit kaybedilmeden en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.”