- Haberler
- Kültür-Sanat
- Bir festival böyle geçti
Bir festival böyle geçti
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Karanlığa Karşı Mizah' sloganıyla düzenlediği 3. İzmir Mizah Festivali sona erdi. Leman' çizerleri ile Canan Tan, Levent Cantek, Atalay Taşdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Karanlığa Karşı Mizah” sloganıyla düzenlediği 3. İzmir Mizah Festivali sona erdi. Leman” çizerleri ile Canan Tan, Levent Cantek, Atalay Taşdiken, Köksal Engür ve Merve Engin gibi sevilen isimlerin yer aldığı festivalde İzmirliler mizaha doydu.
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen İzmir Mizah Festivali, izleyenlere mizahla dolu 4 gün yaşattı. “Karikatür ve Sansür” başlıklı serginin açılışı ile başlayan festival, Levent Cantek’in “Popüler Kültür, Mizah ve Muhalefet” konuşmasıyla devam etti. Söyleşiler, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Hemen ardından Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Mizah Öyküleri Antolojisinde kayıtlı olan ilk ve tek kadın mizah yazarı Canan Tan'la “ Edebiyat ve Mizah” konulu söyleşi gerçekleşti. Hayatı boyunca Aziz Nesin öyküleri okuduğunu söyleyen Canan Tan, “Bu mizahi yönümün, bendeki edebiyat tutkusuyla buluşması kaçınılmazdı” diye konuştu. Canan Tan, söyleşinin ardından sevenleri için kitaplarını imzaladı.
Karikatüristlere büyük ilgi
“Leman” çizerlerinin yer aldığı festival, Leman çizerleri Behiç Pek, Erhan Candan, Suat Özkan, Bahadır Boysal ve Doğan Pehlevan ile daha da renklendi. “25. Yılında Bir Mizah Dergisi: “Leman” konulu bir söyleşi ve herkese açık bir karikatür atölyesi gerçekleştiren karikatüristler, hem hoş sohbetleri hem de ustalıkları ile hayranlık uyandırdı. Okurlarının getirdiği kitapları ve Leman dergilerini imzalayan çizerler, özellikle gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Filmle gelen mizah
Ardahan'ın Çıldır ilçesinde yöre halkıyla doğaçlama çekilen deneysel-belgesel film “İnat Hikayeleri” ibe izleyenleri güldürürken düşündürdü. 2013 yılında yaşamını yitiren usta oyuncu Tuncel Kurtiz ve yönetmen Reis Çelik'in oluşturduğu iki kişilik profesyonel kadrosu dışında Çıldır halkı ve amatör oyuncuların yer aldığı filmdeki trajikomik sahneler, izleyenleri derinden etkiledi. Hemen ardından izlenen “İnadına Film Çekmek” adlı belgeselde filmin kamera arkası anlatıldı. Ardahan'da kışları buz tutan ve 2000 rakımlı Çıldır köylerin de tüm olumsuzluklara rağmen film çekmenin bir arzu, bir aşk olduğunu anlatan belgesel, izleyenlere olumsuzluklar içinde de gülünebildiğini gösterdi.
Atalay Taşdiken’in “Arama Moturu” filmi ise her biri kendileri adına değerli şeyleri arayan bireyleri ve bu arayışları paraya çeviren gencin öyküsünü anlattı. Filmin ardından iki yönetmen Reis Çelik ve Atalay Taşdiken, Festival Direktörü Vecdi Sayar’ın moderatörlüğünde “Sinema ve Mizah” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Ayakta alkışlandı
DJ Murat Meriç'in “Protest Müzik ve Mizah” başlıklı dinletili söyleşisinde, Şanar Yurdatapan’dan Öztürk Serengil’e pek çok ünlü besteci ve yorumcunun eserleri dinlendi.
3. İzmir Mizah Festivali'nin son etkinliği, İstanbul-Cihangir’in başarılı tiyatrosu BO Sahne'nin “Uşak, Kral ve Ötekiler” oldu. Süleyman Karaahmet’in yazıp Levent Özdilek’in yönettiği oyunda, kral rolünde Köksal Engür ile Merve Engin izleyenlere muhteşem bir tiyatro keyfi yaşattı. Günümüz siyasetine gönderme yapan oyun, ayakta alkışlandı.