• Haberler
  • Genel
  • Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran Ramazan ayı başlıyor: İlk sahur bu gece

Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran Ramazan ayı başlıyor: İlk sahur bu gece

Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran Ramazan ayı başlıyor: İlk sahur bu gece

İçinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran, kendinden önceki ve kendinden sonraki ayları adeta güneş gibi aydınlatan Ramazan ayı bu gece başlıyor. Peygamber Efendimizin, “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” hadis-i şerifinden de anlaşılacağı üzere Ramazan Müslümanlar için manevi temizlik, af ve istiğfar ayıdır. Allah’ın rızasını kazanmak için gün doğumundan gün batımına kadar nefsini terbiye etmek için oruç tutan Müslümanlar, bütün ayı ibadet ve dualarla geçirmeye çalışır.

İLK TERAVİH BU AKŞAM, İLK SAHUR BU GECE

Bu akşam ilk teravih namazının kılınmasıyla Ramazan ayı başlamış olacak. İlk iftar 24 Nisan Cuma günü (yarın) yapılacak. Son iftar ise 23 Mayıs Cumartesi günü olacak. Ramazan Bayramı bu sene, 24-25-26 Mayıs günlerine denk geliyor.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

"Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır. Sübhâneke okunur. Sübhaneke'nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okunur ve üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır. Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.- Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur. Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

Sonra da vitir namazı kılınır.

KADİR GECESİ: BİN AYDAN DAHA HAYIRLI

Müslümanların ibadet ve dua ederek Allah’tan bağışlanma dilediği Ramazan ayı, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini de barındırıyor. Allah, Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesini böyle müjdeliyor:

"Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla…

Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir." (Kadir Suresi.)

KADİR GECESİNİN FAZİLETLERİ

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, içinde Müslümanlar için af ve bağışlanma müjdelerini barındırır:

Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri. (Deylemi) 

Sevabını Allah’tan umarak, Kadir Gecesi’ni ihya edenin geçmiş günahları affolur. (Buhârî)

Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevaptır. Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir. (Tefsir-i Mugni)

Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. (Tefsir-i Mugni)

PEYGAMBER EFENDİMİZ KADİR GECESİ'NDE HANGİ DUAYI OKURDU?

Resulullah, Kadir Gecesi’nde, "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî" duasını okurdu. Anlamı, "Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle" demektir.

RAMAZANI NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ?

Tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs salgını nedeniyle, bu sene Ramazan ayı buruk geçecek olsa da evde vakit geçirenler için kültürel ve manevi anlamda çok zengin bir ay geçirme fırsatı olabilir. Ramazan ayını iyi değerlendirmek için ne yapılabilir, Ramazan’ın faziletleri ve daha birçok konuyu haberimizde derledik:

İLK GÜN MUKABELEYE BAŞLAYABİLİRSİNİZ

Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirildi. Allah’ın buyurduğu üzere, “O Ramazan ayı ki insanlara doğru yolu gösteren, apaçık hidayet delillerini taşıyan ve hak ile batılın arasını ayıran Kur'an, o ayda indirilmiştir.” (Bakara Suresi, 185. Ayet)

Arapça kökenli bir kelime olan “mukabele” karşılık, cevap anlamlarına gelir. İslam literatüründe ise, Cebrail aleyhisselamın her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimize gelerek karşılıklı Kur’an-ı Kerim’i okumalarını ifade eder.

İbni Mes’ud’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurdu:

“Kim Kur’an-ı Kerim’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)

Görüldüğü üzere, Kur’an okumanın fazileti çoktur. Ve Kur’an ayı olan Ramazan ayında yapılacak en güzel planların başında mukabele yapmak geliyor.

İbn-i Mes`ud (ra) anlatıyor: Resûlullah (asm) bana hitaben:

“Bana Kur`ân oku!” buyurdu Ben:

“Ya Resûlallah! Kur`ân sana indirildiği halde, sana Kur`ân`ı ben mi okuyacağım?” dedim

Allah Resûlü (asm):

“Ben Kur`ân`ı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim” buyurdu Bunun üzerine, Resûl-i Ekrem`e (asm) Nisâ Sûresinden okumaya başladım Nihâyet; “Her ümmetten birer şâhit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların üzerlerine de seni şâhit olarak getirdiğimiz zaman onların hâli nice olur?” âyetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm):

“Şimdilik yeter!” buyurdu Dönüp baktığımda, bir de ne göreyim, Resûl-i Ekrem Efendimiz`in (asm) iki gözünden yaşlar akıyordu.

MUKABELE HANGİ KANALDA, SAAT KAÇTA?

Dilerseniz mukabele programınızı televizyondan takip edebilirsiniz. Diyanet TV'de her gün saat 15:00'da mukabele programı yayınlanıyor. Kanal7’de de her sabah saat 04.30’da mukabele programı ekrana gelecek.

SİYER OKUYABİLİRSİNİZ

Siyer, sözlükte “davranış, hal, yol, âdet, bir kimsenin ahlâkı, seciyesi ve hayat hikâyesi” gibi anlamlara gelen sîret kelimesinin çoğuludur.

Peygamberimizin doğumundan vefatına kadar hayatını konu alan ilmin adı "siyer" dir. Tarihin belli bir bölümünden bahsettiği için tarih ilmiyle; Peygamberimiz (s.a.s.)'in söz, fiil ve takrirleriyle ilgilendiğinden dolayı da hadis ilmi ile alâkalıdır.

Ramazan ayında Peygamber Efendimizin hayatını okuyabilirsiniz.

RAMAZAN AYI NEFİS MUHASEBESİ İÇİN DE FIRSAT

Ramazan ayını okuyarak, ibadet ve dua ederek geçirmek, sizi tefekkür etmeye sevk edecektir. Bu mübarek ayı nefis muhasebesi yaparak geçirebilirsiniz. Eksiklerinizi ve hatalarınızı gidermek için kararlar almanız sizin için çok faydalı olacaktır.

Peygamber Efendimiz’in “Ölüm gelip çatmadan evvel, şehvanî ve nefsanî hislerinizi terk etmek suretiyle bir nevi ölünüz” hadis-i şerifini rehber edinerek başlayacağınız muhasebe yolculuğu, sizi muhakkak size faydalı bir kapıya ulaştıracaktır.

Ramazan Bayramı 1. Gün: 24 Mayıs Pazar

Ramazan Bayramı 2. Gün: 25 Mayıs Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün: 26 Mayıs Salı

KAYNAK: HABER7

Bakmadan Geçme