Battalgazi Ve Tarihi : Karahan Cami

Sanat Tarihi Uzmanı Hasan Hüseyin Aslan Battalgazi İlçesi Karahan mahallesinde bulunan 'Karahan Cami' hakkında bilgi verdi. Aslan açıklamasında

Sanat Tarihi Uzmanı Hasan Hüseyin Aslan Battalgazi İlçesi Karahan mahallesinde bulunan 'Karahan Cami' hakkında bilgi verdi. Aslan açıklamasında;
Battalgazi ilçesi Karahan Mahallesi’nde bulunan camii 14x16m boyutunda plan üzerine inşa edilmiştir. Düzgün kesme taş malzemenin kullanıldığı cami kare planlı, harim kısmı ve tuğla işçiliği ile yapılmış minareden oluşmaktadır. Caminin son cemaat yeri trompların üzerine oturan bir kubbe ile kapatılmıştır. Küçük olan avlu revaklarla çevrilmiştir.
Kitabelerin en eski tarihli olanı portal üzerinde yer alan 1583 tarihli olanıdır sülüs yazı çeşidi ile yazılmış istiflidir. Minare kaidesinde bulunan kitabede caminin 1587 tarihinde imar edildiği yazılıdır. Minare tek şerefeli olup mukarnaslar kırmızı tuğlalarla üst üste bindirilerek geometrik tarzda yapılmıştır. Minarenin kürsü kısmının doğu duvarında iki adet bezeme unsuru olarak yapılmış daire içerisinde gül motiflerine rastlanmaktadır; bu ise zarafetin gösterisidir. Son cemaat kısmında üç dendanlı ( paftalı ) kapıdan mescit’e geçilir mihrap bezemesiz kesme taşdan yalın bir şekilde yapılmış minber ise ahşaptır.  Caminin içerisinde 1898 tarihli onarım kitabesi yer alır. Karahan caminde, bir adet H.1329 tarihli sancak vardır.  
Kitabe 10 pafta içerisine sülüs yazısı ile yazılmış olup transkripti şu şekildedir :
“Ey rahi, işte mescit, vakti zayi eyleme bu mahalle mescidi eyledi Bünyan kıl namazı, et niyazı mescidi hor eyleme iki âlemde ruhları ola şad olma pahü eyle ihsan canı efna eyler neşefi ola şad kıymette Muhammed kıl, tevekkül, eyle canım, işte ta’cil eyleme ki cenette refik ola Muhammed işte tarih ekle canım, işte ta’cil eyleme ketebe el hac Mahmut sene; 1316 yazısı bulunmaktadır.
Karahan camisinin yanında bir adet türbe bulunmakta olup sancaktar türbesi ismi ile anılmaktadadır.
 

Bakmadan Geçme