Başkan Sarıoğlu Ağılyazı'da İncelemelerde Bulundu
CHP Battalgazi ilçe Başkanı Av. Selahattin Sarıoğlu 23 Ocak 2017 günü Battalgazi’ye bağlı Ağılyazı Mahallesinde (Köyü) meydana gelen tren kazasının olduğu yerde incelemelerde bulundu.
Başkan Sarıoğlu incelemeleri sonunda şunları söyledi: “Bilindiği üzere 20 gün önce burada tren yolundan karşıya geçmekte olan bir otomobile, Malatya yönüne gitmekte olan yük treni çarpmış, kazada, 17 yaşındaki Mehmet Ali Alkan, 11 yaşındaki Mehmet Atakan Alkan ve 9 yaşındaki Senanur Alkan yaralanmış; Mehmet Ali aynı gün, yoğun bakıma alınan amca oğlu Mehmet Atakan ise doktorların bütün çabalarına rağmen kurtarılamayarak bugün vefat etmiş ve biraz önce köy mezarlığında toprağa verilmiştir. Atakan’ın kardeşi Senanur ise koltukların arasında kalarak korunduğu için çok şükür iyi durumdadır.“dedi.
Sarıoğlu sözlerine şöyle sürdürdü: “Ağılyazı Köyü, Malatya merkeze 20 km uzaklıkta, Karakaya Barajının kıyısında, verimli topraklara sahip bir yerdir. Buradan geçmekte olan Malatya-Elazığ demiryolu hattı bu toprakları bıçakla keser gibi ikiye ayırmıştır. Demiryolunun iki yanındaki araziler içine yapılmış evler, küçük çaplı yerleşimler bulunmaktadır. Demiryolunun doğu tarafında olan evlerim, arazilerin ulaşım sorunu bulunmaktadır. Çünkü buradan geçen yol demiryolunu batı tarafında kalmakta ve diğer tarafta arazisi ve özellikle arazisi üzerinde evi olanlar demiryolunun üzerinden geçmek zorunda kalmaktadır. Köylüler yasak olduğu halde kendilerince uygun gördükleri yerlerde rayların arasını doldurarak adeta kendi hemzemin geçitlerini kendileri yapmaktadır. Ancak bu durumun ne kadar tehlikeli olduğu ortadadır. Ancak, zorda kalan vatandaş bu tehlikeyi göze almak zorunda kalmaktadır. Yakın zamanda bu mevkide ölümlü olmayan beş kaza yaşanmıştır. En son yaşanan kaza sonrasında Devlet, buralara gelerek bu özel ve ilkel geçitleri temizlemiş, iki yanını kazıp toprakla yükselterek engeller oluşturmuştur. Ancak bunun çözüm değildir.”
CHP Battalgazi Başkanı Av. Selahattin Sarıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin aldığı bu toprak yığarak engelleme yöntemi tehlikeyi gidermemektedir. Çünkü ihtiyacı giderme zorunluluğu, insanlara her tehlikeyi göze aldırmaktadır. Bu bakımdan köylülerin, bir süre sonra bu topraklamaları kaldırıp geçitlerini açacakları muhakkaktır. Öyleyse yeni kazalar, yeni ölümler beklenebilir.” Av. Sarıoğlu sözlerinin sonunda önerilerinde bulundu: “Bu durum karşısında, Devlet her arazinin önüne hemzemin geçit yapamayacağına göre, gerekli kadastral çalışmalar yapılarak demiryolunun diğer tarafında da bir yol açılmalıdır. Bu yolun açılması hiç de zor değildir. Arazi sahipleriyle anlaşmalar yapılarak düşük maliyetle bu yol yapılabilir. Yolun yapılması, hem bu tür kazaları önleyecek, hem de raylarla kesilen dış bağlantı kurularak bu taraf arazilerinin kıymetlenmesi sağlanacaktır. Bununla birlikte, yeni yol açılıncaya değin, trenlerin bu çevreden geçerken hızlarına sınır getirilmesi, buralara, ‘dur’, ‘makinist düdük çal’ gibi uyarı işaret ve levhalarının konulması da gerekir.”