Başkan Sadıkoğlu: 'Kritik sektörlere pozitif ayrımcılık yapılabilir'

Önce deprem sonrasında pandemi süreçlerini birlikte yaşayan Malatyalı esnafın tam manada toparlanamadığını vurgulayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu,

Önce deprem sonrasında pandemi süreçlerini birlikte yaşayan Malatyalı esnafın tam manada toparlanamadığını vurgulayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Özellikle pandemi sürecinin başından bu yana neredeyse tamamen kepenk kapatan, kısıtlamalar sonucu iş yapamayan sektörlerimizin yeni desteklere ihtiyacı var. Bu noktada bazı sektörlere pozitif ayrımcılık yapılabilir” dedi.


Pandemi sürecinin yarattığı iş kayıplarının telafisi ve işletmelerin süreci atlatabilmesi adına SGK primleri, KDV, stopaj, kurumlar vergisi gibi kamu ödemelerine erteleme getirilmişti. Ekim ayı ile birlikte ertelenen borçların ödeme vakti de gelip çattı. 

Salgın sürecinin yarattığı olumsuzlukların sürdüğünü özellikle bazı sektörde durumun kritik olduğunu vurgulayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu; “Firmalarımızın bir kısmı toparlanmayı başarsa da bazı sektörlerimizde durum kritik. Kamu borçlarının bir süre daha ertelenmesi ve yapılandırılması işletmelerin toparlanma sürecine önemli katkı sunacaktır, bu noktada bazı sektörlere pozitif ayrımcılık düşünülebilir” dedi.

“DEVAM EDEN KISITLAMALAR, TOPARLANMAYI ENGELLEDİ”

Başkan Sadıkoğlu; “Önce deprem sonrasında pandemi süreçlerini birlikte yaşayan Malatyalı esnafımız maalesef tam manada toparlanabilmiş değil. Saha çalışmaları ve sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde özellikle bazı sektörlerin ciddi sorunlarla boğuştuğunu görüyoruz. Devletimiz pandemi sürecinin yarattığı iş kaybının etkilerini hafifletebilmek adına bazı kamu borçlarını 3 ay süreyle ertelemiş ayrıca 3 ay ertelemeli kredi paketi açıklamıştı. Bu destek ve ertelemeler iş dünyamıza nefes aldırsa da salgın sürecinin uzaması ve devam eden önlemler birçok sektörün toparlanmasını engelledi” dedi.

“BAZI SEKTÖRLERDE DURUM KRİTİK, POZİTİF AYRIMCILIK DÜŞÜNÜLEBİLİR”

Toplum sağlığı adına alınan haklı önlemlerin kimi sektörleri iş yapamaz hale getirdiğini ifade eden Başkan Sadıkoğlu; “Örneğin yüz yüze eğitimin tüm sınıflarda başlayamaması, kırtasiye sektörünü, kantin işletmelerini, servisleri, yurtları; toplu faaliyetlere getirilen kısıtlamalar düğün ve benzeri organizasyon firmalarını, seyahat kısıtlamaları turizm acentelerini ve otelleri iş yapamaz hale getirdi. Bunun yanında bazı alanlarda ihracatın kısıtlanması ve artan döviz kurları ile nakit akışı bir türlü normale dönemedi. Özellikle pandemi sürecinin başından bu yana neredeyse tamamen kepenk kapatan, kısıtlamalar sonucu iş yapamayan sektörlerimizin; borç erteleme, yapılandırma, kısa çalışma ödeneği gibi desteklerden bir süre daha azami ölçüde yararlanmaya ihtiyacı var. Bu noktada bazı sektörlerde pozitif ayrımcılık düşünülebilir” dedi.

“ERTELEME VE YAPILANDIRMA BEKLENTİSİ VAR”

Malatya’nın Türkiye’de en fazla Covid-19 vakasının görüldüğü iller arasında üst sıralarda yer almasının şehirde korku ve tedirginlik halinin devam etmesine yol açtığını belirten Sadıkoğlu, “Artan salgın vakaları vatandaşımızın harcama alışkanlıklarının değişmesine ve piyasadaki durgunluğun devamına yol açıyor. Mevcut durumda esnafımızın ertelenen borçlarını ödeme noktasında ciddi sorun yaşayacağı aşikâr. Bu durum göz önünde bulundurularak, firmaların bu döneme ait kamu borçlarında ertelemenin uzatılması ve gelecek vadede daha esnek ve kolay bir ödeme planıyla tahsil edilmesinin iş dünyamız adına büyük fayda sağlayacağını düşünüyor, iş dünyasında oluşan bu beklentinin karşılık bulmasını umut ediyoruz.” dedi.
 

Bakmadan Geçme