Aydın-Denizli otoyolu ile 70 dakikaya düşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kapıkule’den Akdeniz’e kesintisiz otoyol ağının tesis edildiğini vurgulayarak, “Aydın-Denizli arasında 2 saati bulan ulaşım süresi Aydın-Denizli otoyolumuz ile 70 dakikaya düşecek. Yıllık toplam 731 milyon lira da tasarruf edilecek” dedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aydın-Denizli Otoyolu şantiyesindeki incelemelerinin ardından açıklama yaptı. Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol Medeniyettir” diyerek gösterdiği hedef doğrultusunda, tüm zorlukları göğüsleyerek vatana ve millete hizmet vermeyi amaç edindiklerini kaydetti. 

BİZLER SLOGANLA DEĞİL, YAPTIKLARIMIZLA KONUŞURUZ

2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde çok büyük işlere imza attıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“20 yıl içinde karayollarında 6 bin 100 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, tam 4,5 kat artırdık; 28 bin 650 kilometrenin üzerine çıkardık. Milletimiz bizi çok iyi bilir; bizler sloganla değil, yaptıklarımızla konuşuruz. Ülkemizin yalçın kayalarını, dağlarını, derin vadilerini tünel ve viyadüklerle aştık. Bu süreçte; dünyada, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan en büyük projelerden biri olan İstanbul-İzmir Otoyolu’nu hizmete açtık. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ile ülkemizin en büyük petrokimya ve ağır sanayi tesislerinin içinde bulunduğu Aliağa Endüstri Bölgesi’yle, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni otoyol konforuyla tanıştırdık. Ankara-Niğde Otoyolu’nu açarak, Edirne’den Şanlıurfa’ya bin 230 kilometre uzunluğunda kesintisiz otoyol bağlantısı tesis ettik. Asya-Avrupa arasında ulaşım ve ticaretin ana koridoru olan İstanbul’un bu konumunu daha da güçlendiren Kuzey Marmara Otoyolu’nu hizmete aldık. 18 Mart Zaferi’nin yıl dönümünde milletimizin hizmetine sunduğumuz 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren Malkara-Çanakkale Otoyolu ile Avrupa ve Trakya’dan gelen trafiği, güvenli ve akıllı yollarla Çanakkale üzerinden Güney Marmara ve Ege’ye ulaşmasını sağladık. YİD yöntemi ile hayata geçirdiğimiz bu projelerdeki başarılarımızın, yatırımcılara güven verdiğini görüyoruz. Aydın-Denizli Otoyolu’nu da yine YİD modeli ile hayata geçiriyoruz. Tamamlandığında memleketimize kattığımız pek çok eser gibi bu projemiz de Türkiye’nin rekorlar kırdığı bu dönemdeki yerini alacaktır.”
 
KAPIKULE’DEN AKDENİZ’E KESİNTİSİZ OTOYOL AĞINI TESİS EDİYORUZ

Sanayi, ticaret, tarım, turizm ve ihracat merkezi olarak ürettiği katma değerle ülke ekonomisine önemli katkılar sunan Denizli ile Aydın illerinin otoyol ile bağlanacağını kaydeden Karaismailoğlu, bu illerin tarım ve sınai üretimin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen turizm merkezleri olduğunu dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Turistik trafiğin geçiş noktası da olan bölgemizin ulaşım altyapısını İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile ciddi biçimde güçlendirdik. Aydın-Denizli Otoyolu; İzmir-Aydın arasındaki kesimi işletmeye açılan İzmir-Aydın Denizli-Antalya Otoyolu’nun bir bölümünü oluşturmakta. Kapıkule’den başlayıp, İstanbul üzerinden Marmara ve Ege Bölgeleri’ni kat ederek Akdeniz’e ulaşacak kesintisiz otoyol ağını tesis ediyoruz. Tabii böylece Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında geçit konumundaki Denizli ve aydın illerimizin önemi daha da artıyor. Bölgenin en önemli ihracat merkezi konumundaki İzmir Limanı’na Denizli üzerinden sanayi ve tarım ürünlerinin daha kısa sürede nakledilmesi sağlanacak. Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerine ulaşım çok daha kolaylaşacak. Bölgemizdeki vatandaşlarımız, otoyolumuzun tamamlanıp hizmete alınacağı günü heyecanla beklendiğinin farkındayız. Biz de bu heyecanı paylaşıyoruz. Bölgemiz ve illerimiz için öne çıkan ekonomik değerler, otoyolumuzla gelişecek, bölgemizin tarım alanları genişleyecek, sanayi yatırımları artacak, istihdam artacak, turizm kapasitesi daha da güçlenecek” diye konuştu.
 
AYDIN-DENİZLİ ULAŞIMI 2 SAATTEN 70 DAKİKAYA DÜŞECEK

Projede 3 bin 36 personelin çalıştığını ifade eden Karaismailoğlu, projenin yaklaşık 1 milyar 100 milyon euro civarında olduğunu söyledi. Aydın-Denizli Otoyolu’nun 140 kilometresinin 2x3 şeritli ana yol, 23 kilometresinin de 2x2 şeritli bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 kilometre uzunluğunda olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, bu kapsamda; 13 viyadük, 100 köprü, 19 köprülü kavşak, 74 altgeçit ve 5 otoyol hizmet tesisi yapıldığını söyledi. Aydın ve Denizli illeri arasında mevcut D-320 Karayolu üzerinde 45 adet sinyalize kavşak bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, 126 kilometrelik bu güzergahın 2 saati bulan ulaşım süresinin otoyol ile 70 dakikaya düşeceğini kaydetti. Zamandan 560 milyon lira, akaryakıttan 168 milyon lira ve karbondioksit salımının engellenmesinden 3 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 731 milyon lira tasarruf edileceğine vurgu yapan Karaismailoğlu, “Gördüğünüz gibi yollarımız kısaldıkça, hız, konfor, güvenlik, tasarruf ve tabii ki kalkınma artıyor. Aydın-Denizli Otoyolu’muzun temelini Kasım 2020’de attık. Proje bünyesinde bugüne kadar; 31 milyon metreküp kazı, 26,5 milyon metreküp dolgu yapıldı. 463 menfezin 257’si tamamlandı. 67’sinde ise çalışmalara devam ediyoruz. 79 altgeçitten 37’sinin yapımını bitirdik. 18’inin imalatını sürdürüyoruz.3 köprünün betonarme imalatını tamamladık, 11’inin yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Toplam 13 viyadüğün 8’inde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 163 kilometrelik otoyolun 116 kilometresine yani yüzde 71’ine girmiş bulunmaktayız. Toplamda 1,2 milyon ton üst yapı imalatı yaptık. Parasal gerçekleşme olarak yüzde 37 ilerleme kaydettik” değerlendirmesinde bulundu.  
 
DENİZLİ’DE BÖLÜNMÜŞ YOL AĞI YÜZDE 551 ARTTI

Denizli’nin öneminin farkında olduklarını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, bunun için ulaşım ağını güçlendirecek her projeyi yakından takip ettiklerinin altını çizdi. Karaismailoğlu, “Denizli’de 2002 yılına kadar 67 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 2003-2022 yılları arasında yüzde 551 oranında artışla 369 kilometre bölünmüş yol daha yaparak toplamda 436 kilometreye yükselttik. Öte yandan Aydın-Denizli Otoyolu dışında devam eden 11 karayolu projemiz daha var. Buradan sonra onlardan biri olan 32 kilometre uzunluğundaki Denizli Çevre Yolu’nun 14 kilometre uzunluğundaki 2. kısımda yer alan çalışmaları inceleyeceğiz. Honaz Tüneli’nin dahil olduğu bu 2. kısımda Denizli açısından çok önemli. Proje kapsamında inşa edilen 2x2.640 metre uzunluğunda Honaz Tünelinde; Elektrik, Elektromekanik ve Diğer Kontrol Sistemlerine ilişkin işlerde projelendirme ve kurulum çalışmaları da devam ediyor” dedi.
 
YILMADAN, ÖZVERİYLE VE CİDDİYETLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“Ülkemiz ekonomisinin 2023 hedeflerini yakalamasında gerekli olan altyapıyı titizlikle, devlet aklı ve planlamasıyla inşa etmek için yılmadan, özveriyle ve ciddiyetle çalışmaya devam edeceğiz” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu ciddiyeti pekiştiren en önemli çalışmalardan biri olan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ışığında projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Karaismailoğlu, “Canı gönülden inanıyorum ki ülkemizin gelişimi, toplumun kalkınması ve Cumhuriyetimizin 100. yılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmada gerekli her türlü gayret ve kararlılığı göstermeye devam edeceğiz. Yunus Emre, ‘Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik’ demektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kimin ne dediğine bakmadan milletimizi dinleyerek, ‘işimiz hizmet’ şuuru ve ‘hayat ulaşınca başlar’ anlayışıyla projeler üretiyoruz. Gönüller birbirine kavuşsun diye ulaşımın tüm modlarında kesintisiz çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme