Aydın Büyüksaraç'tan deprem uyarısı!

Malatya'daki depremin bölgedeki fayların birbirini tetiklemesiyle ortaya çıkan yeni bir deprem olduğunu düşündüklerini belirten Büyüksaraç, bölgeye önemli bir uyarıda da bulundu.

Malatya'da 3 dakika arayla 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Sarsıntı; Adıyaman, Elazığ, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kahramanmaraş ve çevre illerden hissedilirken vatandaşlar korku ve paniğe kapıldı.

Malatya'da peş peşe meydana gelen depremlerin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç önemli değerlendirmeler yaptı.

"Yaşanan depremin ardından büyük bir deprem gelecek mi?" sorusunu da yanıtlayan Büyüksaraç, bölgeye önemli uyarılarda bulundu.

Aydın Büyüksaraç'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Maalesef kötü hava şartları ile beraber meydana gelen depremler insanlarda büyük paniğe yol açıyor. İster istemez o yaşanan büyük depremin ardından yine büyük bir deprem gelecek mi endişesi yaşanıyor.

"BU BAĞIMSIZ BİR DEPREM"

Bu bölgede meydana gelen depremlerin o bölgede var olan fayların birbirini tetiklemesiyle ortaya çıkan yeni depremler olduğunu düşünüyoruz. Bu deprem bağımsız bir deprem. Artçı sarsıntı olarak değerlendirilemez.

Çünkü bu bölgede birbiri ile bağlantılı segment söz konusu, bu segmentlerden 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem; Pazarcık segmentinin olduğu kısımdaydı. Dolayısıyla Malatya Battalgazi'de yaşanmış olan bu depremin bir üst segmentte olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla her bir segment birbirinden bağımsız hareket edebiliyoruz. Ayrıca bulunduğu konumlardaki jeolojik ortamın etkileriyle de farklılık olabiliyor.

Bu bölgede depremler, birbirini tetikleyen nitelikte gerçekleşiyor. Dolayısıyla bir fermuar niteliğinde açıldıkça bir sonrakine gerilim aktarımı söz konusu oluyor. Yeni segmente enerji yüklenmesi meydana gelerek, büyük bir depreme yol açmış oluyor.

Bizim yapmış olduğumuz son çalışmalarda özellikle Pazarcık depreminin olduğu yerin kuzeyine dikine doğru enerji aktarımı ve gerilimin meydana geldiğini yayınlamıştık. Bu durum daha da kuzeye doğru bu depremin etkilerinin ya da yeni bir depremin meydana gelebileceğinin göstergesi olarak gelebilir. Bu durum, yeni büyük bir depremin ise habercisi olarak nitelendirilemez.

Dolayısıyla bölgede şu şekilde bir uyarı verilebilir. Bölgede büyük bir depremin etkisiyle binalarda büyük salınımlar meydana geldi, dolayısıyla hasar görmüş binaların bu tür depremlerle yeniden bir potansiyel taşıdığı için, hasarlı olan binalardan mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor.

Her ne kadar bu büyüklükte bir deprem yıkıcı olmasa da, daha önce gelen deprem nedeniyle binalarda çatlaklar ve bina yorgunluğu dediğimiz olay sorun yaratabilir.

 

Bakmadan Geçme