Arguvan Türkü Festivali Coşkuyla Başladı

16. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali on binlerce kişinin katılımıyla başladı. Festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Türkü Festivaline katılan siyasiler Arguvan'a destek sözü verdi.

Bu yıl 16’ıncısı düzenlenen Uluslararası Arguvan Türkü Festivali dün akşam Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen konserlerle başladı. Düzenlenen türkü festivaline, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, DEM Parti İstanbul Milletvekilli Celal Fırat, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Ayhan, CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Yazıhan Belediye Başkanı Abduvahap Göçer, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı İskender Yıldırım, Beylikdüzü Belediye Başkan vekili Serdal Mumcu, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Murat Korkmaz, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Gedik, Ataşehir CHP Belediye Meclis Üyeleri, Maltepe CHP Belediye Meclis Üyeleri, Malatya belediye meclis üyeleri,  siyasi partilerin ilçe başkanları, Görkemli Hatıralar Program Yapımcısı Serhan Asker, Arguvan Vakfı Başkanı Abidin İnal, Arguvan Köy Dernek Başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Malatya Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Göçmen, muhtarlar, ve çok sayıda davetli katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren, “Anadolu’da yaşamımızın birçok alanında izleri olan türkülerimiz sayabileceğimiz en önemli kültürel varlıklarımızdandır. Türkülerimiz ortak sevincimizin, ortak acılarımızın paylaşılmasında, dile getirilmesinde her zaman yaşamımızın içinde olmuştur. Sayısız türküleri ile barışa, sevgiye, hoşgörüye dayanan sosyal yapısı ile Arguvan bu festivali hak ediyor. Bizlerde bunu gerçekleştirmenin onurunu yaşıyoruz
Festivalimiz Arguvan Belediyesi, Arguvan ve köyleri eğitim kültür vakfı ve derneklerimiz tarafından oluşturulan benimde içinde olduğum komite tarafından 2003 yılında Arguvan türkü festivali olarak başlatıldı daha sonra geliştirip Uluslararası Arguvan Türkü festivali olarak devam ettirildi. Bizler yola çıkarken Nerede hangi türkü söyleniyorsa o türkü Arguvan’da da söylenmeli demiştik ve o günden bu güne her dilin, her kültürün türkülerini burada seslendirmek için çabalarımız devam ediyor” dedi. 
Yıllardır vakıf olarak türküleri, festivali ve en önemliis Arguvan’ı yaşatmak adına büyük çaba gösterdiklerini söyleyen Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Abidin İnan, “Tek amacımız, tek mücadelemiz Arguvan. Festivalimiz bu anlamda önem taşıyor. Katkı sunan, değerlerimize sahip çıkan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek ise Arguvanlı olduğunu belirterek seçim çalışmaları sırasında Arguvan’a verdikleri sözlerin yerine getirileceğinin altını çizdi. Gökçek, “Seçim çalışması kapsamında Arguvan’a gelmiştik. Sizlerden başkan adayımız Ersoy Eren’e destek olmanızı istemiştik. Sizlerde o desteği vererek bize güç kattınız. Bizlerde sizlere daha iyi hizmet edebilmek adına sizlerin yanındayız” dedi.
Festival için Malatya’da olduğunu belirten DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat konuşmasında, türkülerin kültrümüzde önemli bir yer edindiğini belirterek, kardeşlik ve barış ekseni etrafında birleşilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Arguvanlı olan İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Arguvan’ı kendi mahallelerinden ayırmayacağını belirterek, “Arguvan’a ne hizmet gerekiyorsa biz gücümüz yettiğince yerine getireceğiz. Doğup büyüdüğüm topraklara sahip çıkmak benim boynumun borcu. Beraberliğimizi devam ettirmek, sevgiyi ve dostluğu pekiştirmek için sizlerle olacağız” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Ayhan’da türkülerin anadolu kültüründe büyük değer taşıdığını ifade ederek, “Böyle bir festivalin yapılıyor olması çok kıymetli. Sevginin ve dostluğun simgesi olan türküleri yaşatmak, söylemek kadar güzel bir şey yok” diyeek festivale katılan davetlileri selamladı.
Her yıl düzenlenen türkü festivaline katkı sunan ve festivalin düzenlenmesinin Arguvan’a, Malatya’ya ve türkülere katkı sağladığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “16 yıldır düzenlenen bu festivalimizin Malatya’ya örnek olmasını, kayısı festivalimize de ilham olmasını umuyorum. Bir çok farklı kültürün bir araya geldiği Uluslararası bir festival organize ediliyor. Bende Başkanımız Ersoy Eren ve ekibine teşekkür ediyorum. Arguvan adeta bayram yeri gibi. Kardeş belediyelerinde desteğini alacak olan Arguvan, hak ettiği hizmetlere kavuşacak. Düşüncelerimiz, dilimiz, dinimiz ne olursa olsun ortak dilimiz türkülerimiz. Bizi biz yapan ortak değerlerimiz. Sosyal hayatımızı, aşkımızı, sevdamızı, inancımızı türkülerle dile getirir, türkülerimiz ile ağlar, güler, düşünürüz. Arguvan demek; Pir Sultan Abdal, bir elinde ceylanı bir elinde aslanı yaşatan Hünkâr Hacı Bektaş Veli demektir. Buradan son olarak bir sözü daha vermek istiyorum. Milliyetçi, muhafazakar, kürt ve demokrat insanlarımız ile Türkiye’yi aydınlığa çıkararak iktidarı en kısa sürede kuracağız. Bu memleket ve Türkiye sahipsiz değildir. Türkiye’yi aydınlığa çıkararak iktidarı ve Atatürk’ün koltuğunda oturacak, onun izinden bir arkadaşımızı Cumhurbaşkanı yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek festivale CHP’li siyasilerin Arguvan’a destek olacağını ifade etti.

16. Uluslar arası Arguvan Türkü Festivali’ne yoğun programı nedeniyle katılamadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi; 
Ulu Önderin emaneti Cumhuriyet Halk Partimizin kalesi, insanıyla, doğasıyla, sazıyla, sözüyle, türküsüyle her fırsatta övündüğümüz Arguvanımızın bu yıl 16’cısını düzenlediği uluslararası türkü festivaline yoğun programım nedeni ile katılamadım. Cumhuriyet Halk Partisi sevdasıyla göğsümüzü kabartan, gönülden bağlı olduğumuz Arguvan’a, Arguvanlılar’a ve tüm misafirlere yürekten sevgimi gönderiyorum. Türküleriniz ve sisiniz hiç susmasın.
Festivalde Arguvan Halk Eğitim Merkezi Çocuk Korosu, Serkan Kara, Yiğitcan Orhan, Şükrü Çıplakkılıç, Çiğdem Elmas, Müslüm – Mustafa Eke, Kutsal Evcimen, Turan Yalçınkaya ve usta sanatçı Sabahat Akkiraz sahne aldı. 
Gece geç saatlere kadar süren türkü festivaline katılan on binlerce kişi hep bir ağızdan türkülere eşlik etti.
 

Bakmadan Geçme