Z Kuşağı Oyuncaklarla Gelişiyor

Teknolojik aletlerle zaman geçiren ve sokak oyunlarını neredeyse unutan Z kuşağı çocukları için eğitici oyuncaklar büyük önem taşıyor.

Teknolojik aletlerle zaman geçiren ve sokak oyunlarını neredeyse unutan Z kuşağı çocukları için eğitici oyuncaklar büyük önem taşıyor. Oyun Terapi Marketi'nin kurucusu Gülşah Altıntaş, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine önemli katkılarda bulunan eğitici oyuncaklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Seksenlerde, doksanlarda sokak oyunlarıyla büyüyen çocukların aksine; günümüz çocukları teknoloji ile iç içe bir hayat yaşıyorlar. Zamanlarının büyük bölümünü telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle ya da televizyon karşısında geçiren, yeterince sosyalleşemeyen ve fiziksel aktivitede bulunamayan çocukların gelişimi için oyun ve oyuncaklar büyük önem taşıyor.
12 yıldır eğitici oyuncaklar konusunda çalışmalar yapan Oyun Terapi Marketi'nin kurucusu Gülşah Altıntaş, oyuncakların çocukların gelişimine çok önemli katkılar yaptığını söyledi. Eğitici oyuncakların çoğunlukla yurt dışında ar-ge çalışmaları sonucu oyun terapistleri tarafından tasarlandığını dile getirdi. İthal oyun gereçlerinin yanı sıra yerli üretimin de benzer üretimler gerçekleştirdiğini kaydeden Altıntaş, “Z kuşağı çocukları çok şanslı. Onlar için tasarlanmış eğlenceli ve fazla çeşit bulunuyor” dedi.
Gülşah Altıntaş, eğitici oyun gereçlerinin; çocukların problem çözme ve strateji becerilerini, el göz koordinasyon becerilerini, muhakeme yeteneğini, ince motor becerilerini, dil ve konuşma becerilerini, üç boyutlu düşünme becerilerini geliştirerek, onların fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklediğini ifade etti.
Gülşah Altıntaş şunları söyledi:
“Her oyuncağın farklı özellikleri var ve çocuğun gelişimine birden fazla alanda katkı sağlıyor. Örneğin bebeklikten itibaren el ve parmak kaslarını kullanarak oynadıkları oyunlar bardak tutma, kaşık tutma becerisini, kendi başına yemek yeme becerisini, kalem tutma becerisini geliştiriyor. İşitsel bellekle ilgili oyuncaklar da var. Anlamanın ve öğrenmenin temeli aslında işitme. Fakat ne yazık ki bu alanda materyaller çok az. Oyuncak seçiminde işitme materyalleri çok kıymetli. Dil ve konuşma gelişimi alanında da ülkemizde Dil Konuşma Terapistlerinin çıkarmış olduğu güzel yayınlar ve oyunlar bulunmakta. Bu oyunlar; cümle kurma becerisine sözel ifade yeteneğine katkı sağlayan kelime dağarcığına katkı sağlıyor.
Oyuncak Seçimi Çocuğun Yaşına ve İhtiyacına Göre Yapılmalı..
Çocuğun gelişimi hangi yönde zayıfsa o yönden desteklemek gerekiyor. Çocukta göz kontağı mı yok? Dil gelişiminde mi geri kalmış? Sosyal becerisi mi zayıf? Problem çözme ve strateji konusunda mı geri? El becerisi mi zayıf? Kardeşi var mı? Ailesiyle ne kadar zaman geçiriyor? Tüm bunlara bakarak çocuğun ihtiyacına uygun oyun gereçleri öneriyoruz. Buna göre tek başına oynayabileceği, ailesiyle ya da arkadaş grubuyla oynayacağı ürünlere yönlendirme yapıyoruz.
Diğer yandan çocuğun yaşına uygun oyuncak seçilmesi gerekiyor. Yaşına uygun olmayan materyal çocuğu sıkabilir veya zorlanırsa yapamaz ise kendini başarısız ve yetersiz hissedebilir ürünü keşfetmeden tanımadan hemen oyunu bırakabilir ve bu durum onun kendisini özgüvensiz ve yetersiz hissetmesine neden olabilir.Tabii ki bebek gruplarında ağzına atamayacağı küçük parçalar olmamasına da çok dikkat etmek gerekir. Ürünlerin açıklamalarında kutularında yaşları hep yazar. Ebeveynler doğru oyuncak seçimi için çocuklarının eksikliklerine göre kendileri karar verebilecekleri gibi bize de danışabilirler.
Yeni Nesil Anneler Çok Bilinçli
Günümüz anneleri çok bilinçli ve bilgililer. Hangi oyuncağın çocuğunun gelişimine katkıda bulunabileceğini biliyorlar. Aynı zamanda çok meraklılar, oyuncak alırken soruyorlar. Bilmedikleri yeni bir şey duydukları zaman heyecanlanıyorlar. Sosyal medyadaki fenomenanneler oyuncakları çok güzel tanıtıyor ve anlatıyorlar.ve bu bizim işimizi çok kolaylaştırıyor
Bizim annelere önerimiz oyuncağın çocuğa zarar verebileceğini göz önüne alarak bilindik markaları tercih etmeleri. Çünkü merdiven altı firmalar bu oyuncakların yapımında sağlığa zararlı boyalar kullanıyor ve bunlarda kansorejen içerebilir.
Yetişkinler de Oyun Oynar
Gülşah Altıntaş, yetişkinler için tasarlanmış oyunlar da bulunduğunu hatırlatarak “8-99 yaş zeka oyunları genelde 2 kişi ile oynanan oyunlar. Benim favorilerim ve oynamaktan keyif aldıklarım Abalone, Quoridor ve RushHour Deluxe. Bunlar dünyada ödül almış oyunlar. Oyun bilen kişilerle uzun saatler sıkılmadan heyecanla oynanabiliyor. Bu tür oyunlar: Alzheimer yaşam merkezlerinde, bilim sanat merkezlerinde, etüt merkezlerinde ve bir çok okulda bulunuyor.Çocuklar ise fiziksel aktiviteye yönelik aksiyonu olan oyunları daha çok seviyorlar” diye konuştu.

Bülten

Bakmadan Geçme