Yaşar, 'Dask Ödemelerine Banka El Koyamaz'
Av. Tahsin Yaşar kredili alınan konutlara ödenen DASK bedellerine bankanın el koyamayacağını söyledi.
Av. Tahsin Yaşar kredili alınan konutlara ödenen DASK bedellerine bankanın el koyamayacağını söyledi. Yaşar, “Kredisini düzenli ödeyen ve yıkılmayacak olan binaların DASK ödemelerine banka el koyamaz” dedi.
Av. Tahsin Yaşar, kredili alınan konutlara ödenen DASK bedellerine bankanın el koyması ile ilgili hukuki düzenlemeyi anlattı.
“BANKANIN O TAZMİNATA EL KOYMA HAKKI YOKTUR”
Banka kredisi ile alınan evlere ilişkin olarak Türk Medeni Kanunu 850 ve devamı maddelerinde hukuku düzenleme yapıldığını söyleyen Yaşar, “Buna göre kredi ile alınan evler yıkılmadığı, yıkım kararı alınmadığı sürece DASK tazminatına banka el koyamaz. Burada Kanun evin yıkılması, yok olması halinde bankanın el koyabileceğini düzenlemiştir. Ancak aynı Kanun 879/2. Fıkrası uyarınca yıkılmayan, yıkım kararı alınmayan bir ev ile ilgili eğer tazminat taşınmazın eski hale getirilmesi için harcanacak ise bankanın bu tazminata el koymasının önüne geçmektedir. Az hasarlı, orta hasarlı evinizi DASK tazminatı ile onarmayı düşünüyorsanız kredi çektiğiniz bankanın o tazminata el koyma hakkı yoktur. Talep edilmesi halinde ödenmez ise dava konusu yapılabilir” dedi.
“DASK POLİÇE BEDELİNİN YÜZDE 50'Sİ BANKADAN TALEP EDİLEBİLİR”
“Kredili alınan konutlarda banka tarafından DASK poliçesi düzenlenmeyen konutlarda oluşan zararlara ilişkin olarak bankanın hukuki sorumluluğu vardır” diyerek devam etti. Yaşar, açıklamalarını “Yargıtay 4. HD 2021/17489-5359 E-K sayılı içtihat kararı ve benzer nitelikteki kararlarında da bahsedildiği üzere rehinli alacaklı olan banka bu alacağını güvenceye almak için nasıl ki konut sigortası yapıyor ise DASK sigortasını da yapma noktasında sorumluluk sahibidir. Sadece burada bildirim yükümlülüğünü usulüne uygun yapıp yapmadığı tartışılmalıdır. Banka Konut Sigortası'nı ev sahibinin hesabından çekerek yenilemiş ancak DASK sigortasını yenilememiş ise bildirim yükümlülüğünü de yerine getirmemiş olacaktır ki bu durumda hukuki sorumluluğu eşit sorumluluktur. DASK poliçe bedelinin yüzde 50'si bankadan talep edilebilir. Buna ilişkin dava açılabilir” ifadelerine yer verdi.