Umut-Elazığ Projesi Bloomberg HT'de Tanıtıldı
Elazığ-Sivrice merkezli 24 Ocak depreminin ardından Türkiye'ye örnek nitelikte yeni bir yaşam alanı oluşturmak amacıyla Elazığ Belediyesi,
Bloomberg HT'de yayınlanan Eğitim Merkezi programına konuk olan Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Emre Arolat Mimarlık Kurucu Ortağı Emre Arolat ve Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Selin Çamur, Umut-Elazığ projesine ilişkin program moderatörü Turgut Özay'ın sorularını cevapladı.
ECE CEYLAN BABA: ‘BU PROJENİN EN KIYMETLİ TARAFI PAYDAŞLAR'
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Umut-Elazığ projesinin düş kurduran bir proje olduğunu ifade ederek şunları kaydetti;
‘Umut'u farklı kentlere ekleyerek bütün Türkiye'de hedeflediğimiz hatta Türkiye'den de öte dünyada da pek çok deprem coğrafyasında yer alan yeni bir yaşamın mümkün olabileceğine dair bizlere düş kurduran bir projedir.
Umut-Elazığ projesi; geçtiğimiz yıl Elazığ'da meydana gelen deprem sonrasında bir grup sivil girişimcinin bölgeye gitmesi ve biz Elazığ için ne yapabiliriz sorusu, Yeditepe Üniversitesi ve Emre Arolat'a ulaşıyor. Müthiş bir buluşma gerçekleşti. Bütün paydaşlar ilk günden itibaren bugüne gelene kadar çok farklı seviyelerde katkılar sundular. Öğrencileri işin içine dahil ettik. Öğrenciler için müthiş bir tecrübe olduğundan eminim. Böylelikle Umut-Elazığ projemiz bugüne kadar geldi. Umut etmeye devam ediyoruz.
‘PROJE BİRAZ VAKİT ALDI AMA, ELAZIĞ BELEDİYEMİZ SABIR GÖSTERDİ'
Bu projenin en kıymetli tarafı da paydaşlarının kimler olduğudur. Öncelikle projenin bir kurum tarafından verilmediğini içeriden bir enerjiyle hayata geçtiğini söyleyebiliriz. Gerçekten içeriden doğan bir inisiyatif ve sosyal bir güdü ile hayata geçtiğini belirtebilirim. Bununla birlikte, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, ETSO, pek çok Sivil Toplum Örgütü, Emre Arolat ve Yeditepe Üniversite'nin buluşmasıyla hayata geçen bir proje. Bu müthiş buluşmanın bir örneğini ben Türkiye'de görmedim. Çok paydaşlı ve her paydaşın her aşamada varlığını ve desteğini hissettirdiği bir süreçten bahsediyoruz. Umut-Elazığ Projesi, nitelikli bir yoğunluğa sahip, iyi düşünülmüş ve iyi planlanmış bir proje. Ciddi bir yoğunluğun olduğu bir proje. Bu projemiz vakit aldı ama Belediyemiz'de sabır gösterdi ve sonucuna da değdi. Müthiş bir hızla proje hayata geçmek üzere.
Emre Arolat Mimarlık Kurucu Ortağı Emre Arolat ise Elazığ Belediyesi başta olmak üzere bütün kamu idaresi ve yöneticilerinin bu projeyi sahiplenmelerinin kendilerini şaşırttığını söyledi.
EMRE AROLAT:‘BU PROJEDE HERKES DELİLER GİBİ ÇALIŞTI'
Arolat projeye ilişkin değerlendirmelerini şöyle sürdürdü;
“Deprem sonrası böyle bir konunun varlığı bana aktarıldığında, bunu itiraf etmeliyim ki, işin buralara kadar geleceğinden çok emin değildim. Çünkü içinde bulunduğumuz coğrafyada maalesef kamu, kamu idareleri, nitelikli mimarlık süreçlerine çok fazla talep eder durumda değiller. Burada şaşırtıcı olan, başta Elazığ Belediyesi olmak üzere bütün kamu idaresi ve yöneticilerinin bu projeyi sahiplenmiş olmasıdır. Bu projede Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba ile birlikte güzel ve zevkli bir ortaklık yürütüyoruz. Öğrencilerinde bu projeye katılmış olmaları ve onlarında en az bizler kadar heyecanlı olmaları bizleri de umutlandırarak daha fazla çalışmamızı sağlayan bir unsurdu.
‘PROJEDE YAKLAŞIK 20 KİŞİ YER ALIYORUZ'
Bizler aslında tasarımcılar olarak aklımızda ki pek çok fikri ve durumu bu türden projelere, özellikle kamu eliyle yapılmış projelere yansıtamamaktan şikayetçiyiz. Konuştuğumuzda ve dillendirdiğimizde kamuda aslında niteliksizlikten dem vuruluyor. Bu doğrudan doğruya bir inisiyatif kullanma meselesi. Bu proje aslında tam olarak depremle ilişkili bir projede değil. Bunu da açıklığa kavuşturmak istiyorum. Burada başka bir model var. Elazığ Belediyesine aslında bir rezerv alanı olarak tahsis edilen bölgede yeni bir yerleşme projesi. Evet deprem sonrasında geliştiriliyor. Buradan elde edilecek gelirin tümü deprem sonrası kent içindeki rehabilitasyona sevk edilecek. Bu da bizim için çok önemli. Bu projenin içerisinde yaklaşık 20 kişi yer alıyoruz. Bu projede herkes deliler gibi çalıştı ve sonunda mutlu oldu. Ortaya çıkan sonuçta hakikaten hepimizi tatmin etti.
‘UMUT-ELAZIĞ PROJESİ'NİN PSİKOLOJİK ETKİ YARATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
Geçtiğimiz yıl meydana gelen depremden Elazığ bölgesi moral olarak çok iyi bir durumda değil. Bir tür korku ve endişe yaratmış bir durumda. Dolayısıyla o bölgedeki insanların oturacağı ve kullanacağı bir yer olduğunu düşünürsek bu anlamda Umut-Elazığ projesinin psikolojik bir etkisinin de olacağını düşünüyoruz. Bunun dışında bu projenin farklı durumu da var. Proje belki de ilk defa bu ölçekte yeniden düşünmeye neden oldu. Elazığ tarımın ağırlıklı olarak yapıldığı bir bölge. Bu tarımın ne kadar nitelikli yapıldığı tartışma yaratan bir konu. Bu anlamda Umut-Elazığ Projesi,nitelikli tarımın hayatın bir parçası haline gelmesini de destekleyen bir proje olduğunu belirtmek istiyorum.
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Selin Çamur'da, "Akademia, Yerel Yönetim ve Emre Arolat'la çalışmak oldukça guru vericiydi. Umut-Elazığ Projesinde, 3 mezun 15 aktif öğrenci toplam 18 kişilik bir ekip olarak yer aldık. Tüm süreç boyunca ne kadar yorulsakta, bazen ne kadar vazgeçmeye yakın olsak ta Ece Ceylan Baba ve Emre Arolat'ın desteği motivasyon kaynağımız oldu." dedi.