Türkiye'de 2016 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulaması

​Türkiye'de 2016 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmiş olup, saatler yıl boyunca GMT+3 zaman diliminde sabitlenmiştir.

​Türkiye'de 2016 yılından itibaren kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmiş olup, saatler yıl boyunca GMT+3 zaman diliminde sabitlenmiştir. Bu karar, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29825 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Avrupa Birliği ülkelerinde ise yaz saati uygulaması, her yıl mart ayının son pazar günü saat 01:00'de saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlar ve ekim ayının son pazar günü saat 01:00'de saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erer. Bu uygulama, 2001/84/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi ile düzenlenmiştir.

2025 yılında, Avrupa'da yaz saati uygulaması 30 Mart Pazar günü başlayacak ve 26 Ekim Pazar günü sona erecektir. Bu tarih aralığında, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı iki saatten bire inecektir.​

ABD'de ise yaz saati uygulaması, 1966 yılında yürürlüğe giren Uniform Time Act ile federal düzeyde standartlaştırılmıştır. Uygulama, mart ayının ikinci pazar günü saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlar ve kasım ayının ilk pazar günü saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erer. 2025 yılında, ABD'de yaz saati uygulaması 9 Mart Pazar günü başlayacak ve 2 Kasım Pazar günü sona erecektir.

Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle, saatlerin ileri veya geri alınması söz konusu değildir. Dolayısıyla, Türkiye'de saatler 1 saat ileri alınmayacaktır.

Bülten

Bakmadan Geçme