Türk Telekom'a ait E-Dergilik trajedisi

Türk Telekom'a ait E-Dergilik trajedisi

Ünlü Ticari Danışman, Yazar ve Şovküteri mizah dergisi çizeri Abdullah KOÇOĞLU namı diğer Joker Abdul, kamuoyu yararına yaptığı basın açıklamasında Türk Telekom'a ait e-dergilik uygulamasında var olan atıllığı eleştirdi.

Koçoğlu, kimi ulusal radyolardan ortak yayına girerek yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bundan bir buçuk yıl kadar mukaddem danışmanlığını yürüttüğüm 38'e yakın yayın ve bağlı bulundukları yayın grupları adına Türk Telekom firmasına ait e-dergilik uygulaması yetkilileri ile bağlantıya geçme girişiminde bulundum.

O dönem edindiğim bir mail adresi üzerinden gerçekleştirdiğim gönderiye geç de olsa özensiz bir dönüş gerçekleşti ve öncelikli olarak bildirdiğim yayınlara ilişkin kurum tarafından yapılacak inceleme sonrası tarafıma dönüş sağlanacağı bilgisi geçildi. Sonrasında konuya ilişkin dönüş gerçekleşmedi ve arayan soran olmadı.

Aradan bir yılı aşkın süre geçti, tekrar iletişime geçmeye çalıştım; ancak, nafile. Bireysel araştırmalarım neticesinde ne Türk Telekom'un sitesinde ilgili bir muhatap bilgisine ulaşabildim ne de gerek genel merkeze gerekse sair iletişim noktalarına gerçekleştirdiğim aramalarda doyurucu bilgi edinebildim. Öyle ki, erişim sağladığım kimi müşteri temsilcileri bile böyle bir e-dergilik uygulamasından haberdar değildi. Haberdar olanlar ise erişim sağlayabileceğim bir bilgi iletmekte aciziyet yaşadı. Söz konusu görüşmeler, kurumun tuttuğu görüşme kayıtları ile sübut haldedir.

Konu ile ilgili yaptığım eleştirel ilk basın açıklamam sonrasında önce kurumsal iletişim uzmanı Ayşe hanım, ardından e-dergiliğin bağlı bulunduğunu ifade ettikleri Skala Medya yetkilisi Özlem hanım ve nihayetinde e-dergilikten sorumlu yetkili kişi olan Çiğdem hanım tarafıma dönüş sağladı.

Ayşe hanımın yapıcı tavrını, Skala Medya yöneticisi Özlem hanımın erişimde yaşanan soruna binaen dilediği özrü takip etti. Ardından Çiğdem hanım bir önceki basın açıklamamda departmana yönelttiğim eleştiriden rahatsızlığını dile getiren ve çok da hoş olmayan sitem dolu bir konuşma gerçekleştirdi.

Derken, ilk etap adına birkaç yayın için tekrardan müracaat gerçekleştirdik. Başvuruda bulunduğumuz son derece ehil ve profesyonel yayınlar ile ilgili kurumun aksiyon alması için beklemeye koyulduk.

Bu esnada dahiliyet talebinde bulunduğumuz e-dergilik uygulamasını inceleme altına aldık ve gördük ki, uygulama birçok sistemsel sorun içeriyor. 1 haftalık süre dahilinde sorunların giderilmediğini görünce konuya ilişkin yetkililerle iletişime geçtik. İlgililerle gerçekleştirdiğimiz yazışma, ekran görüntüsü ve sair delillerle sübut halde bulunan düzenleme taleplerimiz teknik birimlere iletildi ve kamuya mâl olmuş profesyonel bir uygulamaya yakışmayacak sayfa açılma, görüntüleme ya da indirme sorunları ve sair aksaklıklar giderildi.

Ancak, e-dergilik yönetimindeki kimi yöneticiler ya da alt personel bu girişimimizden hoşnut kalmamış olsa gerek ki, gayet olumlu olan yaklaşımlarını değiştirerek dahiliyet talebimize tuhaf bir dönüş yaptılar.

Çiğdem hanımın kimi yayınlarımız adına “Ücretsiz şans tanıyabiliriz!” şeklindeki acayip yaklaşımını, aynı gün Skala Medya yöneticisi Özlem hanım tarafından tarafımıza gönderilen “Yayınlarınız için, ücret talebiniz nedir?” sorusunu içeren maili takip etti.

Çiğdem hanımın önerisini kastederek; bir başka kurumda ücretli satılan bir yayının, sair ‘X' kurumda ücretsiz sunulmasının ticari ahlak adına doğru olmayacağını, bu konuda tarafımıza yapılan teklifte ısrarcı olunmamasını, bunun bir nevi kamuoyunu aldatan nitelikli dolandırıcılık gibi algılanabileceğini ve dergiyi ücretli edinen kişiler üzerinde tepki oluşturacağını belirten bir yazı ile birlikte, Özlem hanımın sorusuna binaen makul ölçüdeki ve istişareye ucu açık olan taleplerimizi ilettik.

Ne mi oldu? “İnsan yedisinde neyse, yetmişinde o'dur!” diye boşuna dememişler. Her zaman ki olan oldu, dönüş gerçekleştirmediler!

Öncelikle, gerek tarafımıza bağlı bulunan şirketlerde, gerekse danışmanlığını yürüttüğümüz onlarca kurumda dirsek teması ile hizmet aldığımız Türk Telekom bünyesinde; kimi personelin kişisel egoları ile rota alan böylesi bir departman olması bizi üzdü. Kurumla olan çalışmalarımız devam ediyor olsa da söz konusu departmanın ve bu departmanın yönetildiği birimlerin denetime tabi tutulması kesinlikle gerekli görülüyor. Zira, detaylı incelemede görüleceği üzere e-dergilik dahilinde okuru mutlu edecek sayıda yayın bile mevcut değil. Eğer bir para alınıyorsa ki, öyle ya da böyle bir şekilde alınıyor diye düşünüyorum; hizmet olarak karşılığı verilmiyor. Muadil dergilikleri incelediğinizde ne demek istediğimi net bir biçimde anlarsınız. Bizim de bir e-dergilik uygulamamız olsun mantığı ile hazırlanmış gibi görünüyor ve her nedense, kalifiye onlarca yayın Türk Telekom'a ait e-dergilikte yer almıyor. Kimi profesyonelleri bizler gibi küstürdükleri ya da ilgiden yoksun yaklaşımları vesilesi ile kendilerinden uzaklaştırdıkları kanaatindeyim.

Türk Telekom, dahilinde bulunan her tür yapılanma ile bir bütün olarak topluma mal olmuş ülkemiz adına son derece önemli bir kurumdur. Yetkililerden biz yayıncılar adına bu duruma derhal el atmalarını, sorumlularını denetleyerek gerekli yaptırımları uygulamalarını, gereği halde cezai işlem başlatmalarını, bize ve dolaylı yoldan hizmetin sunulduğu kamuoyuna yaşatılan bu mağduriyetler silsilesi ile ilgili açıklama yapmalarını, beraberinde dönüş sağlamalarını kendi adıma ve değerli kamuoyu adına arz ve talep ediyorum. Türk Telekom Genel Müdürlüğü'ne ve değerli kamuoyuna saygılarımla. Abdullah KOÇOĞLU”

Bülten

Bakmadan Geçme