'Türk Tarihinde Cumhuriyetin Tarihi Temelleri ve Atatürk' Konulu Konferans Düzenlendi

'Türk Tarihinde Cumhuriyetin Tarihi Temelleri ve Atatürk' Konulu Konferans Düzenlendi

“Türk Tarihinde Cumhuriyetin Tarihi Temelleri ve Atatürk” konulu konferans İnönü Üniversitesinde düzenlendi. Konferansa Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik konuşmacı olarak katıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa; 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çolak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı.

Konferans Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, kahraman silah arkadaşlarına ve o dönem Cumhuriyet'in kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Rektör Kızılay “Yüz yıl boyunca bu ülkenin bağımsız, hür, özgür olarak bu güne gelmesi için kanlarını, canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi, ahirete göçen şanlı gazilerimizi rahmetle, minnetle, saygıyla anıyoruz.” dedi.

Rektör Kızılay'ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan 1920'den beri Türkiye'yi idare eden TBMM hükümetini kayıtsız şartsız millî egemenlik esasına dayandırdığını ve Cumhuriyet'in ilan edilme sürecinde ortaya çıkan sorunların teker teker yok edildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Yılmazçelik, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'i “Türk Gençliğine” emanet ettiğini belirterek “‘Ey Türk gençliği birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Muhtaç olduğun kuvvet damarlarındaki asil kanda, mevcuttur.' demek suretiyle özellikle gençlere ne kadar güvendiğini açık ve net bir şekilde ortaya koymuş oluyordu.” dedi.

Yılmazçelik, Türk devlet idari şekillerinin cumhuriyet idari şekilleri arasında şaşırtıcı biçimde benzerliklerinden bahsetti. Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Türk tarihinden örnekler vererek Türklerin bağımsızlıklarına önem veren bir millet olduğunu belirtti.

Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözüyle bitirdi: “Milli kararlılık ve bilincinin kıymetli eseri olan bugünkü ve yarınki neslin demir ellerinde her an yükselip sağlamlaşacağına güvenim tamdır.”

Bülten

Bakmadan Geçme