Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi
MHP Genel Başkan Yardımcısı M. Hidayet Vahapoğlu ile Konya Milletvekili Esin Kara tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
Kanun teklifinde, yıllar içerisinde Binbaşıların; yapılan ücret artışları içinde yer almadığı, bu nedenle diğer subay ve astsubay emeklileri içinde Binbaşılar aleyhine bir maaş dengesizliği oluştuğuna dikkat çekildi.
Teklifte, görevdeki Binbaşılara başka kalemlerde yapılan iyileştirmelerin de yansıtılmaması dolayısıyla görevde ya da emekli olanların TSK rütbeleri içinde en mağdur kitle durumuna geldikleri, maaş geliri olarak çok gerilerde kalarak büyük mağduriyet içine düştükleri ifade edildi.
Kanun teklifinin genel gerekçesinde şöyle denildi:
"211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'na göre, Binbaşılar; Yarbaylar gibi üst subaydır. Aynı göreve atanmaktadır ve görevlendirmeleri Yarbaylarla aynı statüdedir. Yıllar içerisinde Binbaşılar; yapılan ücret artışları içinde yer almamış bu nedenle diğer subay ve astsubay emeklileri içinde Binbaşılar aleyhine bir maaş dengesizliği oluşmuştur.
ASTSUBAY EMEKLİSİNDEN DAHA AZ MAAŞ
Şöyle ki; şu anda emekli bir Kıdemli Binbaşı, görevdeyken emri altında çalışan emekli bir Astsubay Kıdemli Başçavuştan daha az emekli maaşı almaktadır. Bugün 1. Derecenin 1. Kademesi'nden emekli bir Astsubay Kıdemli Başçavuş, 4.073 TL emekli maaşı alırken, emekli bir Kıdemli Binbaşı 3.978 TL emekli maaşı almaktadır. Binbaşı emeklisi de uzman çavuş emeklisinden düşük maaş almaktadır.
Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olmazsa olmaz hiyerarşisi ve 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmü göz önüne alındığında; görev, makam ve sosyal statü yönünden tam bir çelişki ve yasaya aykırılık arz etmektedir. Adil olmayan mevcut durum neticesinde; hem 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'na, hem de 2200 yıllık Türk Ordusu'nun vazgeçilmez geleneklerine de ters, kabul edilmesi mümkün olmayan bir durum oluşmuştur. Üst rütbe, aynı derecede ve astı olan rütbeden az emekli maaşı almaktadır.
Bilindiği üzere;
a. 09.04.1990 Tarihli 418 Sayılı KHK ile Kıdemli Albaylara Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
b. 27.12.1991 Tarihli 475 Sayılı KHK ile Albaylara da Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
c. 19.12.1996 Tarihli 568 Sayılı KHK 3. Maddesi ile, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na ekli V Sayılı Makam Tazminat Cetveli değiştirilerek, binbaşılarla aralarında 1.5 sene hizmet süresi olan, Yarbaylara da Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
d. Yine; 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu'nca çıkarılan 631 Sayılı KHK' nın 11. Maddesi ile, “27.06.1989 Tarihli 375 Sayılı KHK' nın 1. maddesine eklenen C bendinde; A bendi kapsamına giren ve temsil tazminatı almayan personele de (yani Yarbay ve daha üst rütbedeki Albay ve Kıdemli Albaylara) Hizmet Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
BİNBAŞILARA DA MAKAM TAZMİNATI VERİLMELİ
Esasen, her iki tazminatta, bir “Rütbe Tazminatı” olmayıp, “Makam” ve “Görev” tazminatlarıdır. O halde; 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmüne göre Üst Subay olan ve Yarbaylarla aynı statüde olan, aynı TMK (Teşkilat-Malzeme-Kadro)'lar kapsamında görevlendirilerek aynı makamı paylaşan ve aynı görevi yapan Binbaşılara da, bu yasal nedenle Makam Tazminatı ve buna istinaden Görev Tazminatı verilmelidir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden mevcut yasalara göre Binbaşı ve Kıdemli Binbaşı rütbesi ile emekli olan personel, seneler içinde kendisi gibi “üst subay” statüsünde olan Albay ve Yarbaylara verilen haklar ve iyileştirmelerden yararlandırılmamıştır.
Ayrıca görevdeki Binbaşılara başka kalemlerde yapılan iyileştirmelerin de yansıtılmaması dolayısıyla görevde ya da emekli olanlar TSK rütbeleri içinde en mağdur kitle durumuna gelmişler, maaş geliri olarak çok gerilerde kalmış, büyük mağduriyet içine düşmüşlerdir.
Bu kapsamda, 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun kapsamında verilen yetkiyle çıkarılan 631 Sayılı KHK'nın 11. Maddesi gereği 375 Sayılı KHK'nın 1. maddesine eklenen c bendi ile, (211 Sayılı İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmüne göre Yarbayla Üst Subay olarak aynı statüde olan) Binbaşılar da Görev Tazminatına hak kazanmış olduğundan, 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun kapsamında verilen yetkiyle çıkarılan 631 Sayılı KHK'nın 11. Maddesi gereği 375 Sayılı KHK'nın 1. maddesine eklenen c bendine, Binbaşılara da Görev Tazminatı ödenmeye başlanmasına ibaresi eklenmelidir.
Binbaşı rütbesinde emekli olanların, önemli kısmı kendi istekleri ile değil, maruz kaldıkları psikolojik şiddetin (mobing) sonucu emekliliğini istemek zorunda kalanlar veya hukuki alt yapısı oluşturularak maksatlı olarak tasfiye edilenlerden oluşmaktadır.
Bugün maalesef Emekli Binbaşılar, bu mağduriyetten kaynaklanan geçim sıkıntısı
nedeniyle hem mesleki hem de sosyal statülerine uymayan ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onuru ile bağdaşmayacak şekilde (çay ocağında dağıtıcılık, film setlerinde figüranlık, tüp dağıtıcılığı, inşaat bekçiliği, vb.) ek iş yapacak duruma düşürülmüş durumdadır. Bu durum devletimiz ve TSK adına üzüntü verici olup, giderilmesinde yarar görülmektedir."
DEĞİŞİKLİK İSTENEN MADDELER
MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununa ekli (V) sayılı makam tazminatı cetveline aşağıdaki sıralar eklenmiştir.
“10) Kıdemli Binbaşı 1.800
11) Binbaşı 1.600”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."