Türk Eğitim-Sen'in Düzenlediği '2023'e Doğru Mesleki Ve Teknik Eğitim Çaliştayi' Sona Erdi.
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin, 17-18 Şubat 2021 tarihlerinde UNESCO Milli Komisyonu'nun desteğiyle Ahi Evran'ın doğumunun 850'inci Yılı anısına düzenlediği
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin, 17-18 Şubat 2021 tarihlerinde UNESCO Milli Komisyonu'nun desteğiyle Ahi Evran'ın doğumunun 850'inci Yılı anısına düzenlediği “2023'e Doğru Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı” tamamlandı.
Çalıştayın ilk gününde Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan açılış konuşması yapmış, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve Teknik Eğitim Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Özen'in de çalıştaya katılarak, katkılarını sunmuştu.
Çalıştayda; Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetim Sistemi, Mesleki ve Teknik Eğitimin Geleceği, Mesleki ve Teknik Eğitim Öğretim Faaliyetleri, Mesleki ve Teknik Eğitime Öğretmen Yetiştirme ve Niteliği olmak üzere dört farklı komisyon çalışmalar yürüterek, mesleki ve teknik eğitimin geleceğine dair çok önemli tespit ve önerileri ortaya koydu.
Çalıştay'ın kapanış konuşmasını Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yaptı. Geylan konuşmasında, Türk Eğitim-Sen'in ülkemize büyük hizmetler verdiğini dile getirerek, bu çalıştayların eğitime önemli katkılar sunduğunu kaydetti.
Bu çalıştayda da tüm akademisyenlerimizin, öğretmenlerimizin ve katkı sunan herkesin hiçbir karşılık beklemeden çalışma yürüttüğünü söyleyen Geylan, “Sendikamıza çok ciddi değer katıyorsunuz. Çalıştaylarımıza katkı sağlayan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.
Öte yandan Türk Eğitim-Sen olarak çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bilindiği üzere 13-18 Temmuz 2021 Tarihlerinde ülkemizin kurucusu büyük önder Atatürk döneminde yapılan 1. Maarif Kongresi'nin 100. Yılında, aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi düzenleyeceğiz. Bu bizim için büyük bir gururdur. Yaygın eğitimden yurtdışındaki vatandaşlarımızın eğitime kadar eğitimin her alanında Türk Eğitim-Sen'in sözü olacak. ” diye konuştu.
Konuşmasında öğretmen atamalarının yetersizliğine de vurgu yapan Geylan, “Kapanış oturumuna katılmadan önce mesleki ve teknik eğitim alanında ne kadar atama yapıldığına baktım. Haziran 2020'de 20 bin öğretmen ataması yapılmıştı. Mesleki ve teknik öğretmen atama sayısı ise 24 branşta sadece 227 kişi oldu. Hani meslek lisesi memleket meselesiydi? Hani 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde mesleki ve teknik eğitime büyük önem verildiği ifade edilmişti?
Hem ‘meslek lisesi memleket meselesi' diyeceksiniz, 2023 Eğitimde Vizyon Belgesinde mesleki ve teknik eğitime ayrı bir başlık açacaksınız hem de mesleki ve teknik alanda sadece 227 öğretmen atayacaksınız! Bu, kabul edilemez!
Hep söylüyorum: En güzel binaları da yapsanız, o binaları en son teknoloji ile de donatsanız, sınıfta öğretmeniniz yoksa eğitime yapılan tüm yatırımlar heba olur. Bakınız Sayıştay'ın 2019 Yılı Raporunda öğretmen açığı 138 bin 393 olarak ifade edilmişti. Sendikamızın geçtiğimiz yıl yaptığı ücretli öğretmen araştırmasında 144 bin norm kadro açığı tespit edildi. Yine aynı araştırmada 81 ilde 80 bin 583 ücretli öğretmen çalıştırıldığı saptandı. Üstelik ücretli öğretmenlerin 8 bin 268'i ön lisans mezunudur. Bu tablodan da görüldüğü üzere yapılması gereken ilk iş, öğretmen açığının giderilmesidir. Bu noktada talebimiz öğretmen atama takviminin hemen açıklanarak, ilk etapta 60 bin atama yapılması ve kontenjanların adaletli olarak dağıtılmasıdır” dedi.
Öte yandan çalıştayın sonuç raporu ve çözüm önerileri kitap haline getirilerek, başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Bakanlık yetkilileri olmak üzere paydaşlarımızla paylaşılacaktır.