Tarımda Cinsiyet Eşitsizliği Üretimin Önünü Kesiyor
Tarımda Kadın Varsa Hayat Var
Bugüne kadar adını hiç duyulmayan aronyayı Türkiye'ye ilk defagetirerek başarılı işlere imza atan kadın girişimci Aylin Kalafatoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tarımda cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor. Tarımsektöründe erkek çalışanların kadınlara göre daha fazla ücret aldığını belirten Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu, “Biz Küresel Kalkınma Amaçları'nıntümünü benimseyerek dünya üzerindeki değişimi yönlendiren, aronya denilince ilkakla gelen marka olarak, çabalarımızla dünyada pozitif ve kalıcı bir etkiyaratmaya gayret gösteriyoruz. Sektördeki dengesizlik ve eşitsizlikleribiliyor, kadın ve erkeklerin aynı haklara ve aynı ücretlere sahip olmasıgerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Kadınların ekonomik, sosyal, kültürel alanda başarılarını anma vedestekleme amacıyla her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü ile toplumda cinsiyet eşitliğin ve kadınhakları konularına dikkat çekiliyor. Türkiye'nin adını daha önce duymadığı,sağlık ve lezzet dolu süper meyvesi aronyayı ülkemize getiren kadın girişimciAylin Kalafatoğlu, kadın çiftçilere destek sağlayarak başarı dolu girişimhikâyelerine de öncülük ediyor.
Dünyada aronya konusunda uzman,sayılı Agronomist ten biri kabul edilen Dr.Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu, konuyla ilgili şu sözleri söyledi: “Tarımsektöründe kadınlar, gelir, eğitim ve kaynaklara erişim konusunda maaleseferkeklere göre daha düşük olanaklara sahipler. Ancak biz, bu eşitsizliklerekarşı mücadelede etkili bir adım atmaya kararlıyız. Kadın çiftçilere yönelikeğitim ve bilinçlendirme programlarıyla, sektörde daha etkin görev almalarınaolanak tanıyoruz. Kadın çiftçilerin daha etkili ve bağımsız bir şekildeçalışabilmeleri için verdikleri emeği değerli kılmak, sadece cinsiyet eşitliğiiçin değil, toplumun genel kalkınması için de kritik bir öneme sahiptir.Kadınlara sağlanan destek ve fırsatlar, tarımsal üretimde adil vesürdürülebilir bir geleceğin temelini oluşturacaktır. Özellikle vurgulamakisterim ki, kadın çalışanlarımızın sayısı erkeklerden daha fazla, kadıneğitmenlerimizin olmasına özen gösteriyoruz. Ücret eşitliği prensiplerine sıkısıkıya bağlıyız. Tarım sektöründeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmak içinyapılan değişiklikler, eğitim, bilinçlendirme ve politika düzeyinde atılanadımlar, daha adil bir toplumun inşasına katkı sağlayacaktır. Tarımda cinsiyeteşitliği sağlandığında, üretimde daha başarılı bir noktaya geleceğimizeinanıyoruz. Biz bu amaca ulaşmak için kararlı bir şekilde çalışmaya devamedeceğiz” dedi.
Küresel Kalkınma Amaçları'nın tümünü benimseyip şirket vizyonunuoluşturduklarını belirten Kalafatoğlu, “Küresel Kalkınma Amaçları'na uyan nadir şirketlerden biri olarak sürdürülebilirbir dünya için çabamızı her geçen gün artırıyoruz. Yaptığımız çalışmalar vebenimsediğimiz kurallar ile daha pozitif ve kalıcı bir etki yaratmaya devamediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.