Tarihi Taşköprü'yü Yok Etmeyin!

Arapgir Kültür Derneği, Arapgirin en eski tarihi değeri 'Taşköprü'nün restorasyon çalışması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, Arapgir Suceyin Mahallesi'nde bulunan ve Arapgir'in en eski tarihi yapılarından bir tanesi olan Taşköprü için yapılan restorasyona sert tepki gösterdi.

Başkan Akşahin yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verdi;

"12.12.2014 tarihi ve 188 sayılı karar ile kültür ve tabiat varlıkları tarafından 1 derece tarihi eser olarak tescil edilen Arapgir Suceyin köyünde bulunan 2000 yıl önce Romalılar döneminde yapılan ve yaya yolu köprüsü olarak kullanılan Taşköprü sözde restorasyon adı altında beton ve sıradan aslına uygun olmayan taşlarla kapatılarak yok edilmeye çalışıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Taşköprü'nün tüm değerleri ile korunarak aslına uygun bir restorasyon beklerken sadece adı restorasyon olan bir çalışma ile köprü yok edilme ile karşı karşıya kalmış durumdadır. Taşköprü'nün restorasyona ihtiyacı yoktur mevcut hayli ile korunmaya ihtiyacı acil ve elzemdir bu nedenle Taşköprü'de yapılan sözlü restorasyon ve çalışmanın acilen durdurulmasını talep ediyoruz özellikle Malatya valimizden tarihi değerimiz Taşköprü'nün yok olmasına ve yanlış restorasyona engel olmasını bekliyoruz.

Konu ile ilgili şikâyet ve talebimiz başta kültür ve tabiat kurulu ve çekül vakfı olmak üzere ilgili tüm kurumlara iletilmeye başlanmıştır. Ayrıca Arapgir Kültür Derneği olarak mahkeme yoluyla yürütmeyi durdurma başvurusunda birkaç gün içerisinde yapacağız yılda binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Taşköprü'ye sahip çıkacağız yok edilmesine müsaade ettirmeyeceğiz.

Tarihi yok etmeyin durdurun bu rezaleti."

1. grup anıt yapı olan Taşköprü'nün aslından uzak bir şekilde restore edilmesinin bir an önce durdurulması gerektiğini belirten Başkan Akşahin tarihi köprünün aslına uygun restoresi için Sivas Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne bir yazı ile başvuruda bulunulduğunu belirtti.

Bülten

Bakmadan Geçme