Takibe Düşen Kredi Miktarı 5 Milyar 288 Milyon Lira
Üreticilerin, kamuya ait birikmiş,ertelenmiş veya gecikmiş tüm ödemeleri için mutlaka çözüm bulunmasını gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba
Üreticilerin, kamuya ait birikmiş,ertelenmiş veya gecikmiş tüm ödemeleri için mutlaka çözüm bulunmasını gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tarım Kredi Kooperatifi üreticiye yüzde 41 faizle kredi kullandırdı.Tefeciler bile daha vicdanlı. Üretimi bitirmek için çalışıyorlar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kısa süre önce meclisten geçen torba yasaya üreticilerin bilerek konulmadığını belirterek, ”Çiftçi faizle kıvranırken, yatağını yorganını, tarlasını, traktörünü satıp borcunu ödemeye çalışırken, AKP Nijer'de 1 milyon hektar tarım arazisi kiralıyor. AKP İktidarı tarihe çiftçisine/üreticisine düşman gözüyle bakan iktidar olarak geçecek” dedi.
“KENDİ ÜRETİCİSİNE BU KADAR DÜŞMAN BAŞKA BİR YÖNETİM GÖRÜLMEDİ”
Tüm dünyanın pandemi döneminde tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha keşfettiğini bu gerçeği tek görmeyen ülkenin; Türkiye olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ Kendi üreticisi açlıkla karşı karşıyayken yurt dışından sıfır gümrükle buğday, arpa ve mısır ithalatının önünü açtılar. Geçtiğimiz yıl 9.8 milyon ton buğday ithalatı yapıp, başta Suriye olmak üzere farklı ülkelere un ve bakliyat hibesinde bulundular. Türkiye'deki üretici yaşam mücadelesi verirken Nijer'de 1 milyon hektar tarım arazisi kiralayıp üretim yaptılar. Uygulanan yanlış tarım politikaları ve yüksek faizden dolayı çiftçi borçlarının ödenemeyecek hale geldiğini kaydeden Ağbaba, “Traktör ve tarım aletleri bir bir haczedilmeye başlandı. Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi ortağını icraya vererek çiftçinin ekmek teknesi olan traktörlerini haczederken sus pus olan AKP İktidarı tarihe çiftçisine/üreticisine düşman gözüyle bakan iktidar olarak geçecek” ifadelerini kullandı.
TAKİBE DÜŞEN KREDİ MİKTARI 5 MİLYAR 288 MİLYON LİRA
Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarının da 2020 yılının ilk 9 ayında 7,7 milyara ulaştığını kaydeden Ağbaba, “Çiftçilerin, kamu bankalarına 89 milyar 11 milyon lira, yabancı bankalara 22 milyar 240 milyon lira yerli özel bankalara 11 milyar 690 milyon lira borçlu olduğunu kaydeden Ağbaba, “2020 Eylül ayı itibariyle bankalarca kullandırılan toplam kredinin yüzde 4,3'ü takibe düşmüş durumda. Takibe düşen kredi miktarı 5 milyar 288 milyon lira. 2015-2020 Haziran tarihleri arasında takibe düşen kredi tutarlarında 5 yılda tam iki kat artış oldu.”dedi.
YÜZDE 41 FAİZ Mİ OLUR?
Tarım Kredi Kooperatifleri'nin faizlerinin yüzde 41'lere kadar çıktığını belirten CHP'li Ağbaba,yıllara göre kooperatif faizlerinden örnekler vererek, “2018 Eylül ayı takipteki krediler faiz oranı: %41, 2018 Kasım ayı takipteki krediler faiz oranı: %38 , 2019 Ocak ayı faiz oranı : %26, 2019 Mayıs ayı erteleme faiz oranı: %31, 2020 Ocak ayı erteleme faiz oranı: %19,5. 2018-2019'da çiftçinin canını okuyan faiz 2020'de düşse de üretici geriye dönük borçlarını ödeyemediği için bitip tükendi.Geçmişte yapılan yapılandırmalar ve özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizden dolayı çiftçinin borcu katlanarak arttı. Çiftçi, artık borcunu çeviremeyecek duruma geldi.”ifadelerini kullandı.
AMAÇ; ÜRETİCİYİ VE ÜRETİMİ BİTİRMEK
2 tür tefeci olduğunu bunlardan birinin yasal, diğerinin yasa dışı yollarla tefecilik yaptığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Üreticilerin deyimiyle Tarım kredi kooperatifleri yasal tefecidir. Tefeciye gidip borç istediğinizde kooperatiften daha vicdanlı davranıp daha düşük faizle faizle borç verir. Üreticilere destek için kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası üreticiyi ve üretimi bitirmek için çalışıyor. Bir örümcek ağı gibi üreticiyi sarıyor,hareket etmesini engelliyor, varını yoğunu satıp üretimden çekilmesini sağlıyor. Milletin efendisini,köle ettiler.Ele güne muhtaç ettiler.Yüksek faize mahkum ettiler.”Dedi.
İCRAYI BİLE FAİZİYLE ERTELEDİLER
Üreticilerin, kamuya ait birikmiş,ertelenmiş veya gecikmiş tüm ödemeler için mutlaka çözüm bulunmasını gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasından aldığı tarım kredilerinin geri ödemelerinde faizin ve buna bağlı borçların silinmesi, geri ödemenin sadece anapara üzerinden yapılması ve borcun yeniden yapılandırılması üreticilerimize bir nebze olsa da nefes aldıracaktır. Covid-19 salgını nedeniyle Temmuz ayı sonuna kadar icra işlemleri durdurulmuştu. Ağustos ayından itibaren de icra işlemleri yeniden başlatılmıştır.Tarım Kredi Kooperatifleri tüm haciz işlemlerini ve icra takiplerini 31 Mart tarihine kadar erteledi. Ama yine faiziyle erteleniyor. Bugün borcunu ödeyemeyen Nisanda faiziyle birlikte birikmiş borcu nasıl ödeyecek?”ifadelerini kullandı.