Sigara içmek kansere yakalanma riskini yüzde 90'a kadar artırıyor

Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık:

Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün mamulleri ve elektronik sigaranın kanserin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Tüm kanser türlerinin yaklaşık üçte birinin, akciğer kanserinin ise yüzde 90'ının sigara kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Açık, 'Sigara içilen her bir gün başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için en doğru zaman bugündür' dedi.

Dünya genelinde her yıl sekiz milyondan fazla insanın ölümüne yol açan tütün kullanımı, kalp-damar rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok hastalığın başlıca nedeni arasında yer alıyor. Sigara, nargile, puro gibi tütün mamulleri ve son yıllarda kullanımı artan elektronik sigaraların tamamı hastalığa yol açarken yalnızca bu ürünleri kullananlar değil, bunların dumanına maruz kalan 'pasif içici'ler de benzer hastalıklarla mücadele ediyor veya hayatını kaybediyor. Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 4 Şubat'ın da Dünya Kanser Günü olduğunu hatırlatarak, tütün kullanımının kansere etkisine dikkat çekti.

'Sigaranın içinde 4 bin civarında kimyasal madde bulunuyor'

Dünya genelinde ve Türkiye'deki ölüm nedenleri incelendiğinde ilk iki sırayı kalp-damar hastalıkları ve kanserin aldığını söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, 'Bu iki hastalık türünün ortaya çıkmasındaki en büyük nedenlerden biri tütün mamulleri. Kanser özelinde baktığımızda tüm kanser türlerinin yaklaşık üçte biri, akciğer kanserinin ise yüzde 90'ı sigara kaynaklıdır. Başta katran olmak üzere sigarada bulunan 4 bin civarında kimyasal madde, sigara dumanının doğrudan temas ettiği ağız içinden direkt temas etmediği pankreasa kadar çok sayıda kanser türüne etki eder. Öte yandan ülkemizde satışı yasak olan elektronik sigaraların içeriğindeki sıvı parçacıkları ve kimyasal maddeler de kansere yol açmaktadır. Dolayısıyla elektronik sigaraların sağlığa zararlı olmadığı yönündeki söylemler büyük bir aldatmacadır' dedi.

'Anne karnındaki bebekler bile dumandan etkileniyor'

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre sigara kaynaklı ölümlerin yaklaşık 1,3 milyonunun tütün dumanına maruz kalmaktan yani pasif içicilikten meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Açık şöyle devam etti; 'Pasif içicilerin akciğer kanserine yakalanma riski, dumana maruz kalmayanlara göre yüzde 20 ila 30 daha yüksek. Öte yandan pasif içicilikten etkilenme henüz anne karnında başlıyor. Sigara dumanı; düşük riskini, ölü doğumları ve yenidoğan ölümlerini artırıyor. Bağışıklık sistemini etkileyerek bebeğin solunum yollarını etkiliyor. Bebek doğduktan sonra dumana maruz kalırsa astıma yakalanabiliyor, akciğer ve beyin gibi organları zarar görebiliyor. Öte yandan ebeveynleri sigara içen çocukların pasif içicilik kaynaklı kansere yakalanma riski de diğer çocuklara göre daha yüksek.'

'Azaltmayın, bırakın!'

Tütün mamulleri veya elektronik sigara içen kişilerin bu alışkanlığı bırakmakta zorluk çekebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Yasemin Açık, 'Sigarayı bırakmak isteyen kişi her şeyden önce kendisini hazırlayarak bu adımı atmalı, sonrasında çevresinin desteğini almalıdır. Eğer bu kararı almakta zorlanıyorsa Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'ndan veya bir uzmandan profesyonel destek de alabilir. Ama bu süreçte sigarayı azaltmayı değil, tam olarak bırakmayı istemelidir çünkü sigara azaltılarak bırakılamaz, birden kesip atmak gerekiyor. Ayrıca, azaltılsa bile sigara içilen her bir gün başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için en doğru zaman bugündür. Biz de Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği olarak herkesi sigara, diğer tütün ürünleri ve elektronik sigarayı bırakmaya davet ediyoruz' diye konuştu.

Bülten

Bakmadan Geçme