Selahattin Eyyubi Kalesi
Mısır Gezisi İzlenimler 4
Bucak Özkan Turun organizesinde 20 kişilik grubumuzla Mısırdayız. Rehberimiz Mustafa Özkan ve Mısırlı rehberimizin eğlenceli ve bilgilendirici anlatımları ile Mısır uygarlığını tanımaya başladık. Onların değerl anlatımları ile Kahire'de yeralan tarihi camiler, asılı kilise, Hz Meryem kilisesi, sinogog gibi dini yapıları gezdik. Tarihi dini yapıları gezdikten sonra Selahattin Eyyubi Kalesine çevirdik.
Başkenti Kahire'de bulunan tarihi kalenin yapımına 12. yüzyılda Eyyubi hanedanının kurucusu Selahaddin Eyyubi tarafından başlanmış ve Osmanlı Devleti döneminde bitirilmiştir. Kalenin girişi güneyde, Salah Salem Caddesi tarafında, Ölüler Şehri'nin güney girişine yakındır. Kalenin bulunduğu tepe kireçtaşından olup 75 m yüksekliğindedir. Tepe, hemen yakınında bulunan ve 200 metre yüksekliğindeki Mukattam Tepeleri'nin bir uzantısı durumundadır. Kale içinde anıtsal nitelikte tarihi yapılar büyüleyicidir.
Kale içinde 1830 ile 1848 yılları arasında, Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan bir Osmanlı camisi. Kaledeki en önemli tarihsel anıtlardan biridir.
Cami içinde Mehmet Ali Paşa'nın mezarı da bulunmaktadir.
Paşanın vefat ettiği 1849 yılına kadar ancak kaba inşaatı tamamlanabilen camide Hidiv I. Abbas Hilmi tarafından mermer kaplamalar, kubbe içlerindeki kalem işleri ve Mehmed Ali Paşa'nın kabrini kuşatan pirinç parmaklık yaptırılmıştır. 1863'te Hidiv İsmil Paşa bakır dökme kapıları yaptırmış, Sultan Abdülaziz'in Mısır'ı ziyareti sırasında minberin soluna bir maksûre ilve edilmiştir. Hidiv Tevfik Paşa zamanında 1879'da avlu mermerleri yenilenmiş, kubbe kurşunları değiştirilmiştir. 1931-1939 yıllarında caminin kubbe ve kemerleri tamir görmüştür.
İstanbul'dan getirtilen Mimar Yûsuf Boşnak başkanlığında bir usta ekibi tarafından yapımı gerçekleştirilen cami kubbeli bir harimle şadırvanlı bir avludan meydana gelmektedir. Her kenarı 41 m. ölçüsünde olan kare planlı harim, dört fil ayağına oturan 21 m. çapında ve zeminden 52 m. yüksekliğinde bir merkezî kubbe ile dört yarım kubbe tarafından örtülmüştür. Köşelerde ise dört küçük kubbe bulunmaktadır. Cami mutlaka görülmesi gereken önemli bir eser.
Sultan el-Nasır Muhammed Camii, 14. yüzyıl başlarında yapılmış bir Türk Memluk camisi. Sultan Kalavun'un oğlu Sultan el-Nasır Muhammed tarafından 1318 yılında yaptırılmıştır.
Süleyman Paşa Camii, 16. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı camisi. 1528 yılında, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethinden 11 yıl sonra, Mısır beylerbeyi Hadım Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Cevhere Sarayı (Qasr al-Gawhara), 1814 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan bir saray. Mehmet Ali Paşa'nın kalede yaptırdığı iki saraydan ilkidir.
Ulusal Askeri Müze, eski Harem Sarayı (Qasr al-Haram) binasıdır. İngiliz işgali sırasında askerî hastane olarak kullanılmıştır. Daha sonra 1937 yılında, sarayın bir bölümü askeri müze olarak tesis edilmiştir.
Kaleyi gezdikten sonra El Ezher parkina doğru yola ciktik. Park çölün ortasında bir vaha gibi. Suyun çölü yemyeşil bir bahçe haline getirdiğini gördük. Parkın icinde yeralan Memluk stilinde yapılmış restoranda Misira has lezzetler sunulmuş. Mısır el sanatlarindan örneklerin satışa sunulduğu bir satış yeri de var. Mutlaka yolunuz düşsün derim. Burada Mısır kebap adıyla bir çeşit ızgara köfteyi öneririm.
Kahire 28 milyon nüfuslu buyuk bir merkez. Tarihi yapılarıyla ve binlerce yıllık kültürü ile yoğun ziyaretçi çekiyor. Ancak bu kültürün son hali neden böyle. Onu da bir başka yazi da anlatirim. Kahire kalesi, Mehmet Ali pasa ve Nasır camisini anlattığım Devrim Alkaya ile Mısır'ı Keşfediyoruz TV Programımızın 4. Bölümünü Youtube kanalımdan ve World Türk TV den izleyebilirsiniz. Umarim beğenirsiniz. Esen kalın.
Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & TV Programcısı