Sağlık Harcamaları İstatistikleri
Sağlık Harcamaları İstatistiklerine İlişkin Açıklamalar
Sağlık harcamaları konusunda veri derleme ve analiz çalışmaları, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin işbirliği içindeki teknik faaliyetleri sonucunda geliştirilen Sağlık Hesapları Sistemi metodolojisine uygun olarak, ülke genelinde ilk kez Sağlık Bakanlığı tarafından, 1999-2000 yılları için uygulanan “Ulusal Sağlık Hesapları” projesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamdaki çalışmalar, takip eden yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yürütülmüştür. Bu haber bülteninde, 2020 yılına ait sağlık harcamaları istatistiklerinin yanı sıra, karşılaştırmalı temel göstergeler de sunulmaktadır. Ayrıca; idari kayıtların güncellenmesi nedeniyle, 2019 yılına ait sağlık harcamaları istatistikleri revize edilmiştir.
Sağlık harcamaları istatistikleri, finansman kurumları ve hizmet sunucuları detayında verilmiştir. Çalışmada; harcama rakamları esas alınmış olup, kurumsal nitelikli veriler idari kayıtlar aracılığıyla, hanehalklarının cepten yapmış olduğu sağlık harcamaları ise Ulusal Hesaplar kapsamındaki yerleşik hanehalkı sağlık harcamaları ile Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçlarına dayalı olarak tahmin edilmiştir.
Malatya Bölge Müdürlüğü
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU
SAĞLIK HARCAMALARI İSTATİSTİKLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Coğrafi kapsam: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yapılan harcamalardır.
Zaman kapsamı: Veri, 1999 yılı ve sonrası için mevcuttur.
Veri kaynakları: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu (Ulusal Hesaplar, Hanehalkı Bütçe Anketi) ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'dir.
Derlenen değişkenler: Hastaneler, evde hemşirelik bakımı, ayakta bakım sunanlar, perakende satış ve diğer tıbbi malzeme sunanlar, halk sağlığı programlarının sunumu ve yönetimi, genel sağlık yönetimi ve sigorta bazında bilgi derlenmektedir.
Veri derleme sistemi: Kurumsal nitelikli veriler idari kayıtlardan, hanehalklarının cepten yapmış olduğu sağlık harcamaları ise anket yoluyla elde edilmektedir.
Veri işleme: TÜİK Merkezde yapılmaktadır.