Sağlam raporu verilen binayı yıktılar… Bir Kızılay skandalı da Kocaeli'den!

Sağlam raporu verilen binayı yıktılar… Bir Kızılay skandalı da Kocaeli'den!

Son günlerde skandallarla gündeme gelen Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın İzmit şehir merkezinde bulunan Kızılay'a ait iş hanını sağlam raporu verilmesine rağmen yıktırdığı ortaya çıktı.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt Cumhuriyet Savcılarına çağrıda bulunarak, Kızılay'ın Başkentgaz şirketinden aldığı 8 milyon dolarlık bağışın 7 milyon 925 bin dolarını Ensar Vakfı'na göndermesiyle ilgili Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın, vergi kaçırmak suçundan tutuklanması gerektiğini açıklamıştı. KIZILAY HASARLI RAPORU ALDIRMIŞ İzmit şehir merkezinde uzun yıllardır faaliyet gösteren 7 katlı iş hanı için özel bir firmadan bina için riskli yapı raporu alarak yıktırdığı ve hemşerisi olan Ahmet Yiğit Kuru'ya ait olan

İstanbul merkezli Yiğit AVM yap işlet modeliyle kiraya verdiği öğrenildi. İş hanın da kirazcı olan Cevdet Sert isimli işletmeci iş hanının yıkımını yargıya taşıdı. İdare mahkemesi Kızılay İş Hanı binasının hasarlı olup olmadığına dair bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporunda Kızılay'ın yanıltıcı rapor alarak, hasarlı olmayan binayı hasarlı gibi rapor tanzim ettirerek yıktığını tespit etti.

RİSKLİ YAPI DEĞİL İdare mahkemesinin raporunda çok çarpıcı değerlendirmeler yer aldı. Raporda, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanlığının sahibi olduğu bina için bir denetim firması tarafından hazırlanan ve binanın “riskli yapı” olduğuna dair raporun gerçek olmadığı, yapının güçlendirme yapılarak risksiz hale getirilebileceği yer aldı. Denetim firması tarafından hazırlanan “Riskli Yapı Tespit Raporu”nun, beton basınç dayanımının oldukça farklı alınması nedeniyle, dava konusu yapının “Riskli Yapı” olduğunu kanıtlayan verilerle yapılmadığı kanaatına varıldığı belirlendi. İŞTE O RAPORDA YER ALAN BİLGİLER 1- Dava konusu bina ile ilgili olarak yukarıda yapılan açıklama kabul ve değerlendirmeler çerçevesinde Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından yapılan analizde alınan beton basınç dayanımı olan 10,03 MPa yapının kabul edilmesi durumunda dava konusu yapının 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olduğu kanaatine varılmıştır.

Buna karşın bilirkişi kurumumuzun laboratuvar uzmanı olan üyesi tarafından dava konusu binanın kritik katından alınan beton karotları üzerinde yapılan deneyler sonucunda ortalama 100 milimetre x 100 milimtre numune basınç dayanımı ortalama 20,95 MPa elde edilmiştir. Bu değer 6036 sayılı yasanın uygulama yönetmeliği eki olan ek 2 hükmü gereğince 20,95 MPax0,85=17,81 MPa olmaktadır. Görüldüğü üzere, beton basınç dayanımına ilişkin olarak elde edilen bu sonuçlar Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından yapılan analizlerdekinden farklı çıkmıştır. (Fark 17,81 MPa -10,03 MPa = 7,78 MPa) Bu fark oldukça büyük olup YAPIGÜÇ Mühendislik İnşaat Tur. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan analizde alman beton basınç dayanımından %75-80 daha fazladır. Bu durum göz önüne alınarak Bilirkişi Kurulumuz, “Riskli Yapı Tespit Raporu” analizlerinin tam doğru veriler ile yapılmadığı, bu analizlerin yeniden yapılması gerekli olduğu kanaatine varmıştır. “RAPOR HÜLLE VAR” DİYOR Bu durumda Yapı Güç mühendislik inşaat tur. San ve tic. A.Ş. tarafından hazırlanan “Riskli yapı tespit raporu”nun, beton basınç dayanımının oldukça farklı alınması nedeniyle, dava konusu yapının “riskli yapı” olduğunu kanıtlayan verilerle yapılmadığı kanaatine varılmıştır.

Kocaeli Koz

Bülten

Bakmadan Geçme