Rota Malatya Projesi yaklaşık 100 bin kişiye yol gösterdi.
Kültür ve Doğa Projesi kapsamında tur rotalarının belirlendiği güzergahlar ile Malatya'nın gezilebilecek her noktasına ulaşmak mümkün.
2021 Mart ayında tamamlanan Rota Malatya Projesi yaklaşık 100 bin kişiye yol gösterdi. Kültür ve Doğa Projesi kapsamında tur rotalarının belirlendiği güzergahlar ile Malatya'nın gezilebilecek her noktasına ulaşmak mümkün.
2018 yılında Fırat Kalkınma Ajansı'na sunulan ve başarılı projeler arasında yer alan Rota Malatya Projesi'ne 2019 yılı Mart ayında yapılan tanıtım toplantısı ile start verilmişti. İnönü Üniversitesi Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği ile başlanan Destinasyonlar ve Turizm Olanaklarına Yönelik Bölgesel Rota Planlaması ve İnteraktif Tasarımı olan “Rota Malatya” Projesi yaklaşık 20 ayın sonunda hayata geçirilmiş 2021 Mart ayında hem sanal ortamda hem de hazırlanan dokümanlarla yol göstermeye başlamıştı. Mart ayından bu yana 6 ay içerisinde proje kapsamında yer alan rotamalatya.com web sitesi 96 bin ziyaretçiye yol gösterdi.
Rota Malatya Projesi kapsamında Malatya'daki doğal ve tarihi mekanlar 3 ayrı tematik rota ile yerli ve yabancı turistlere yol gösteriyor.
Projede belirlenen rotaların hazırlanma süreci hakkında Proje Koordinatörlüğü tarafından yayınlanan açıklamada,” Malatya rota planlamasında, ana ve kapsayıcı hedef doğrultusunda turizm ve rekreasyon kaynak değerlerine erişimi sağlamak amacıyla olası riskleri değerlendirilerek ve coğrafyaya özgün koşullar dikkate alınarak iyileştirici deneyimler tasarlandı. Kaynak değerleri belirlendikten sonra yerlerin ve yerleşimlerin altyapıları gözlemlenmiş, kaynak değeri ve yerleşim arasında erişimi sağlayacak yollar belirlendi. Saha çalışmaları ve görüşmeler Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla veri tabanına aktarıldı. Fiziksel mekân koşullarının okunması için kaynak ve yol parametreleri ve yaban hayatına yakınlık gibi risk analizleri gerçekleştirilirken kaynak değerlerinin bağlantılıkları ve koridor oluşturma eğilimleri coğrafi koşullar kapsamında değerlendirildi.
Rota kurgusu kaynak değerleri ve yerlerin bağlantılandırılması kapsamında elde edilen çıktılara dayanmaktadır. Özellikle hassas ekosistemlerin rota kararlarında dikkate alınması rota deneyiminin sürdürülebilirliği açısından önemli kabul edilmiştir. Rotaların odak noktaları ve yan odaklarına karar verilerek rota teması belirlenmiştir. Rotalar birden çok odağa sahip olabilir ancak başarılı rotalar belirli bir kültürel tema ya da doğal temayı vurgulamalıdır. Malatya'da belirlenen rotalar doğa, kültür ve su pratikleri ile ilişkilendirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
>> Ebubekir Atilla – ÖZEL HABER