Rektör Kızılay, 'Eğitim Atlası' Programına Konuk Oldu

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Akit TV'de canlı yayınlanan

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Akit TV'de canlı yayınlanan “Eğitim Atlası” programının konuğu oldu.

Program sunucusu Eğitimci-Yazar Prof. Dr. Ahmet Akın'ın sorularını cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Kızılay, tercih yapacak öğrenciler için İnönü Üniversitesini tanıttı.

Konuşmasına ilk olarak özgeçmişinden bahsederek başlayan Prof. Dr. Ahmet Kızılay daha sonra İnönü Üniversitesinin kuruluş tarihi hakkında bilgiler aktardı.

İnönü Üniversitesinin yeşil ve geniş bir kampüse sahip olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Ülkemizin en büyük kampüslerinden birine sahiptir. Dünyada üniversite kampüslerini sıralayan GreenMetric ölçütlerine göre üniversitemiz 2022 yılında dünyada yeşil kampüs sıralamasında 208. sırada yer aldı. Ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü'nün üniversite kampüslerinde yaptığı yeşil kampüs ve çevre yönetimi konusunda ilk belge alan devlet üniversitesidir. Üniversitemizin kampüsü yeşilliğiyle, spor alanlarıyla yürüyüş ve bisiklet yollarıyla fakültelerin aralarındaki bahçelerle ülkemizin en güzel kampüslerinden biri olduğunu, bizi izleyen öğrencilerimizin ve ailelerinin Web sitemizden kampüsümüzün fotoğraflarını videolarını izlemelerini istiyorum.” dedi.

“Sağlık Alanında İyi Bir Altyapımız Var”

İnönü Üniversitesinin sağlık alanında çok güçlü olduğunu ifade eden Rektör Ahmet Kızılay, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sağlık alanında 5 fakültemiz, 1 meslek yüksekokulumuz, 2 tanede de enstitümüz var. Tıp Fakültemiz sağlık alanının yıldızı konumundadır. Tıp Fakültemizde hem İngilizce tıp hem de Türkçe tıp eğitimi var. Türkiye'de az sayıda çok yetkin hemşirelik fakültesinden birisi İnönü Üniversitesindedir. Sağlık Bilimleri Fakültemiz var. İçinde birçok bölüm mevcuttur. Eczacılık Fakültemiz köklü bir fakültedir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz sağlıkla ilgili ön lisans bölümleri bulunmaktadır. Üniversitemizin sağlıktaki en önemli gücü bir tıp merkezimizin olmasıdır. Diş Hekimliği Fakültemizle bölgenin en büyük diş hastanesi ve diş fakültesi laboratuvar imkânlarına sahibiz. Turgut Özal Tıp Merkezi çok köklü ve büyük bir sağlık hizmeti sunuyor. Ülkemizin yanı sıra uluslararası sağlık turizmine hizmet eden altyapısıyla tıp ve diğer sağlık bölümü öğrencilerimize staj imkânı sağlıyor. Biz sağlık alanında öğrencilerimizi çok iyi yetiştirdiğimize inanıyoruz.”

Sağlık alanında dünyaya şifa dağıttıklarını anlatan Rektör Kızılay, bu alanda önemli bir merkez olduklarını aktardı. Konuşmasında Rektör Kızılay “Karaciğer nakli konusunda sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın en önemli en iyi merkeziyiz. Organ nakli ve karaciğer naklinde Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli merkeziyiz. Onkolojide kök hücre ve kemik iliği naklinde Türkiye'nin çok önemli bir merkeziyiz. Dolayısıyla bu eğitime de yansıyor. Uygulamalı eğitimde sağlıktaki bu gücümüzü eğitimde çok iyi değerlendiriyoruz. Öğrencilerimize çok iyi uygulama eğitimi veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Tercih yapacak öğrenciler için üniversitenin diğer fakülteleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Kızılay, donanımlı akademisyenlere sahip olduklarını belirtti.

“Depremin Hasarını Minimize Ettik”

Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesini deprem sonrası yeni akademik yıla hazır hale getirmek için önemli hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek, tercih edecek öğrenci ve öğrencilerin ailelerini bu konuda endişe duymamaları gerektiğinin altını çizerek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Depremden en çok etkilenen 4 ilden biri Malatya'dır. Malatyalı olmayan öğrencilerimiz ve aileleri endişeye kapılabilir. Deprem sonrası kampüs nasıl diye kaygıları olabilir. Üniversitemizin kampüsü ülkemizin en güzel kampüslerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Eski binalarımızı önümüzdeki dönem kullanmayacağız. O binalardaki öğrencilerimizi diğer binalara taşımayı planladık. Tüm binalarımızı yeni eğitim öğretim yılına Ekim ayında başlayacak ve yüz yüze olacak şekilde planladık. Komşu fakülte ve binalardan derslik ve bina desteği vererek yeni eğitim ve öğretim yılına öğrencilerimizi hazırladık. Yani kampüste kaygı duyacakları bir durum yok.”

Öğrencilere sunulan barınma olanaklarıyla ilgili de konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, hem devlet hem de özel yurtların kapasitesinin yeterli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Kalacak yer bakımından 6 tane Kredi Yurtlar Kurumu yurdu var. Toplam 11 bini aşan Kredi Yurtlar Kurumu yurdunun yurt kapasitesi var. Bu 11 bin olan yurt kapasitesine belki eylül ekime yetişmese bile birinci dönemin sonuna 2 bin yurt kapasitesi daha eklenecek. Aslında Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yüzde 20- 25 boş kontenjan var. Deprem nedeniyle bu kontenjanın dolacağını ve üstüne çıkacağını bekliyoruz. Özel ve bazı kurumlara ait yurtlarda var. Herkese yüz yüze eğitime geçeceğimizi ilan ettiğimiz için yeni döneme hazırlık yapıyorlar. Yurtlarını hazırlıyorlar. Onlar da Ekim'e yetişecek. Yurt kapasitesi bakımından daha önce doluluk oranı kapasitenin altında olan yurtların da bu sene tam dolu olacağını bekliyorum.”

İnönü Üniversitesinin bütün canlılığıyla ayakta olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, tercih sürecindeki öğrencilere İnönü Üniversitesine sunulan yüzde 25 ek kontenjandan yararlanmalarını tavsiye etti.

Son olarak Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Üniversitemiz gerek barınma imkânları gerekse üniversitemizin sunduğu eğitim, sosyal, kültürel faaliyetlerle depremin getirdiği olumsuz atmosferi pozitife çevirecek bir yeni dönem planlıyoruz. Bunun üzerinde önemle vurgu yapıyorum. Deprem bölgesi dışındaki öğrencilerimiz Malatya'yı tercih ederken tereddütte kalmasınlar. Hatta gelip üniversitemizi ziyaret etsinler. Beni ziyaret etsinler. Fakülteleri ziyaret etsinler. Seçmek istedikleri bölümü, üniversitemizi görsünler.” ifadelerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme