Ortak Hasar Yapıların Yeniden Değerlendirilmesi Gerekmektedir
Prof. Dr. Bilal ÇOBAN HAZARSAM Başkanı
HAZARSAM Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban, deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında Orta Hasar raporu verilen tüm yapıların vatandaşlar açısından hem risk hem de ekonomik olarak belli bir süre sonra ciddi kayıplara neden olacağına dikkat çekerek, “Orta Hasarlı binaların uzman ekiplerce yeniden incelenerek ekonomik ve teknik açıdan güçlendirilebileceği kanaati doğuyorsa güçlendirilmeli, yetersiz görülüyorsa Ağır Hasar kapsamında yıkımı sağlanmalıdır” dedi…
ORTA HASAR İÇİN EK PROSEDÜR TALEP EDİYORUZ…
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof.Dr. Bilal Çoban yaptığı açıklama ile, tüm dünyada yüzyılın felaketi olarak dile getirilen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası Elazığ'da 16 Şubat 2023 tarihi itibarı ile ilgili kurumlar tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 801 bağımsız birimin Orta Hasarlı olarak kayıtlara geçirildiğini ve bunların gelecek açısından büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.
Başkan Çoban değerlendirmesinde, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Bin Bedava Sosyal Konut Projesi”nin istişaresini yapmak ve deprem bölgesindeki Gazeteciler Cemiyetlerini ziyaret ederek hem acılarını paylaşmak hem de geçmiş olsun mesajımızı iletmek üzere deprem felaketini yaşayan illerimizi ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde ve ilimizde yapılan hasar tespit çalışmalarında orta hasar tanımına sıkça rastlamaktayız. Oysa 24 Ocak depremini yaşayan Elazığ'da Orta hasarlı olan tüm yapılar bugün yerle bir oldu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün uzmanları tarafından yapılan saha çalışmasında 16 Şubat 2023 itibarı ile 801 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu açıklandı.
Orta hasarlı binalar vatandaşın ekonomik gücü yetersiz olduğundan maalesef mevcut haliyle yaşam alanı olmaya devam ediyor. Halkımızı tedirgin etmek istemem ama, uzmanlar tarafından Karlıova-Palu fay hattının hala risk olarak durduğu öngörülüyor. Bu öngörüye göre orta hasarlı yapıların tümü halkımız için çok büyük bir risk oluşturuyor. Kaldı ki, maddi gücü yetersiz olan vatandaşlarımız güçlendirme çalışması yapamadığından belli bir süre sonra bu binaların yıkımı zaruri olması halinde vatandaşın başını soktuğu evi de elinden gidecek ve herhangi bir hak iddia edemeyecektir.
Hasar tespitleri yapıldıktan sonra orta hasarlı binalar için ek bir prosedür uygulanması sosyal ve ekonomik açıdan önemli kazanımlar oluşturacaktır. Bu prosedür, orta hasarı kesinleşen binaların tekrar uzman ekipler tarafından incelenmesini içermektedir.
Üniversitelerin konusunda uzman ekipleri orta hasarlı yapıların yapısal performansını incelemelidir. Bu inceleme sonucunda ekonomik ve teknik olarak yetersiz bulunan binalar ağır hasarlı bina grubunda değerlendirilmelidir. Teknik ve ekonomik olarak güçlendirilebileceği kanaati oluşursa orta hasarlı olarak kalmalı ve yapısal güçlendirme işlemlerine geçilmelidir.
Depremin bütün yaralarının sarılması hususunda seferber olan Devletimizin bu önemli hususu değerlendireceğine olan inancımın tam olduğunu belirtir, tüm halkımızın Miraç Kandilini kutlar, bu müstesna günün hürmetine böylesi felaketlerin bir daha yaşanmamasını Yüce Allah (c.c)'dan niyaz ederim” ifadelerinde bulundu.
Prof. Dr. Bilal ÇOBAN
HAZARSAM Başkanı