MOTAŞ Şoförlerine Bilinçli Sürüş Teknikleri Eğitimi Verildi
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, MOTAŞ ve Malatya Kent Konseyi işbirliğinde MOTAŞ şoförlerine yönelik 'Bilinçli Sürüş Teknikleri' konulu eğitim verildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, MOTAŞ ve Malatya Kent Konseyi işbirliğinde MOTAŞ şoförlerine yönelik 'Bilinçli Sürüş Teknikleri' konulu eğitim verildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan, sunumlarını gerçekleştirmek üzere Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin ve MOTAŞ şoförleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın akabinde başlayan programın açılış konuşmasını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan, 'Eğitim programlarımız kapsamında Bilinçli Sürüş Teknikleri, Kururm Aidiyeti, Halkla İlişkiler, Öfke ve Stres Kontrolü başlıklarında bilinçlendirme çalışmalarımız olacak. Bu tür eğitimler unuttuklarımızı hatırlamak, bildiklerimizi tekrar etmek ve bilmediklerimizi de öğrenme adına büyük önem taşımaktadır' dedi.
Bilinçli sürüşün tanımını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz Zengin 'Kullanılan aracın tanınması, trafikteki sorumlulukların bilinmesi, olumsuz durumlarda nasıl hareket edileceğinin bilinmesi, trafik kurallarına dikkat edilmesi ve kullanılan aracın bakım ve kontrollerinin takip edilmesi önem arz etmektedir' dedi.
Zengin,'Trafikte güvenli sürüş için kullanıcıların aracın yapısını ve ihtiyaçları öğrenmeli, emniyet kemeri kullanmalı, yolcu indirirken sağ taraftaki yoldan yaya, taşıt ve bisiklet gelmediğinden emin olunmalı, hız limitine ve takip mesafesine uymalı, sinyali doğru kullanmalı, frenlemenin doğru zamanda yapmalı ve trafikte telefon kullanılmamalı' dedi.
Trafikte yaşanan öfke ve strese maruz kalmamak için yapılması gerekenlere de değinen Zengin 'Uykusuz halde araç kullanmayın, araç kullanımına olumsuz etki eden ilaçları yola çıkmaya yakın zamanlarda almayın, rahatsız edici kıyafetleri tercih etmeyin, anlayışlı ve ılımlı olmaya çalışın ve özellikle yaşlı, engelli, hamile, hasta vb. özel durumu olan yolcuların, kendi iç dünyalarında zorluklar içerisinde olduklarını unutmayınız' dedi.
Yolcular arasında zaman zaman bayılma, nöbet geçirme, ilaç veya madde kullanımına bağlı olarak bilincini kaybetme, boğaza yabancı cisim kaçması vb. gibi durumlar yaşanabileceğine de dikkat çeken Zengin, 'Bu sebeplerden dolayı, toplu taşıma sürücüleri olarak sizlerin ilk yardım eğitimi almış olması ilk müdahale için büyük önem arz etmektedir' dedi.
Karlı, yağmurlu, sisli havalarda, buzlu yollarda ya da gece kullanımı sürüşleri ve araçlardaki güvenlik sistemleri hakkında detaylı bilgi veren Zengin, program sonunda katılımcılardan gelen soruları cevapladı.