Milliyetçi Hareket Partisi kurucu üyesi Nurettin Uytun vefat etti
Milliyetçi Hareket Partisi kurucu üyesi, Türk fikri hayatımızın temel taşı ve ilk öğretmenlerinden Ülkücü Şehidimiz Alper Tunga Uytun'un babası, Nurettin Uytun rahmeti Rahmana kavuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi kurucu üyesi, Türk fikri hayatımızın temel taşı ve ilk öğretmenlerinden Ülkücü Şehidimiz Alper Tunga Uytun'un babası, Nurettin Uytun rahmeti Rahmana kavuştu.
CENAZE ÇENGELKÖY'DE
Ülkücü Milliyetçi Hareketin duayen ismi Nurettin Uytun'un cenazesi bugün ikindi namazını müteakip Çengelköy Kerem Aydınlar Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Kıymetli ailesinin ve tüm Ülkücü Hareketin başı sağolsun, Allah rahmet eylesin. Yattığı yer nur olsun.
NURETTİN UYTUN KİMDİR?
Nazire Hanım ile maliyeci Tahsin Uytun'un oğlu olarak Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde dünyaya geldi. Şair Göktürk Mehmet Uytun'un kardeşidir. İlkokulu Çemişgezek'te okudu. 1944'te Malatya Akçadağ Köy Enstitüsü'nden mezun oldu ve Elazığ'ın Sürsürü köyünde öğretmenliğe başladı. Yıllarca çeşitli illerde ilkokul öğretmenliği ve müfettişliği yaptı. Ankara İlköğretim Müfettişi iken 1977'de emekli oldu. Kardeşi Göktürk Mehmet Uytun ile birlikte 1968-1969 yılları arasında Çocuk Gazetesi'ni çıkardı (Yalçın 2010: 1080). Uytun Yayınevi'ni yönetti. İLESAM üyeliği yaptı. Evlendi ve iki çocuğu oldu.
Nurettin Uytun'un edebiyat ve sanatla ilgisi, çocukluk yıllarına ve ailesine dayanmaktadır. Kardeşi Göktürk Mehmet Uytun da kendisi gibi şiirle ilgilidir. Hikâye, şiir ve yazılarını Defne, Orkun, Külliye, Türk Edebiyatı, Ozan, Kümbet dergileriyle Hergün, Tercüman ve bazı yerel gazetelerde yayımladı. Bazı eserlerinde "Uytun Kurt, Nurettin Kutlu Kurt , Gökoğlu Nurettin Uytun" imzalarını da kullandı.
Yemin Kıbrıs Çıkarması Küçük Murat adlı öykü kitabını 1975'te Gaye Matbaası yayımladı. Bu eserde Kıbrıs'ta yaşayan 8-9 yaşlarındaki Murat adlı bir çocuğun vatan sevgisi ile dolu yüreği lirik bir şekilde verildi. Türklerin merhametli, mert ve asil olduğu, hikâye boyunca vurgulandı (Onuş 2017: 595-618). Kahramanlık adlı öykü kitabı 1976'da Gaye Matbaası'nca neşredildi. Vahşet adlı öykü kitabı 1976'da yayımlandı. Nurettin Uytun hikâyelerinde vatan sevgisi, vicdan, din, kahramanlık gibi temaları işledi.
Muhabbet Kuşu, Erguvanlar Açarken adlı şiir kitapları Yeni Asya Yayınevi tarafından 1998'de basıldı. Gül Düşmüş Bahtına adlı şiir kitabını Renk Matbaası 2005'te yayımladı. 2011'de Çocuğun Dünyası şiir kitabı basıldı. 2009 yılında Keyfiyet Berkemal adlı şiir kitabı yayımladı. 2015 yılında Gönlün Sesi adlı şiir kitabı neşredildi.
Oğlu Alper Tunga Uytun, 13 Nisan 1979'da Anadoluhisarı Cami'sinin önünde bıçaklanarak şehit edildi. Henüz gençliğinin baharında olan 24 yaşındaki oğlunu kaybetmesi Nurettin Uytun'u derinden etkiledi. Özellikle şiirlerine bu acı kayıp yansıdı. Oğlunu toprağa verdikten sonra onun için Alper Tunga Destanı başlıklı bir şiir kaleme aldı.
Öykülerine nazaran şiirlerinde daha ağır bir dil kullandı. Şiirlerinde tasavvufi imgelere; doğa sevgisi, aşk, kuşlar, çiçekler, renkler, ölüm, vatan sevgisi gibi temalara ağırlık verdi.
***
İnliyor Üsküdar, yer-gök, Çengelköy inliyor!..
Arşa yükselen tekbir seslerini dinliyor!
Her an tevhid; Allahuekber, Allahuekber!..
Geliyor son şehidim! Ölümsüzleşen Alp Er!..
Bayraklaşmış, bayrağa sarılmış da geliyor,
Yiğidim, eller, başlar üstünde yükseliyor!
Kaynak: ucuncusayfahaber.com